Mazā, elektroniskā «pase» • IR.lv

Mazā, elektroniskā «pase»

5
Elektroniskā ID karte interneta balsošanā Igaunijā tika ieviesta 2005.gadā, kad pašvaldību vēlēšanās šo iespēju izmantoja nepilni 2% balsotāju. Pērn parlamenta vēlēšanās savas balsis eletroniski atdeva jau 24% jeb 140 846 vēlēšanās piedalījušos pilsoņu.
Inta Lase

Pēc ilgas stīvēšanās arī Latvijā beidzot pieejamas elektroniskās identifikācijas (ID) kartes. To ieviešanas izmaksas – 9 miljoni latu. Taču vismaz pagaidām iespējas ID kartes izmantot ikdienā mums ir krietni mazākas nekā kaimiņiem 

Jau pirmajās dienās, kopš Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) pieņem pieteikumus ID karšu saņemšanai, iestādes nodaļās veidojās rindas. Pirmajā dienā vien saņemts vairāk nekā 800 pieteikumu. Taču, lai arī interese par jauno dokumentu ir liela, tā izmantošanas iespējas pagaidām ir visai ierobežotas. 

Pašlaik ID kartei ir četras pamatfunkcijas. Tas ir ērts mazformāta ceļošanas dokuments ES valstīs, kā arī Norvēģijā, Islandē, Šveicē un Lihtenšteinā. Ar to var apliecināt savu personu, piemēram, bankā, lielveikalā vai pastā. Ar karti var apliecināt savu personu elektroniskajā komunikācijā, piemēram, ar valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī elektroniski parakstīt dokumentus. Tiesa, ar to, ka cilvēks kļuvis par ID kartes īpašnieku, elektroniskai identifikācijai ir par maz – ir jāiegādājas kartes lasītājs, kuru pašlaik var nopirkt tikai interneta veikalos, un tā cena svārstās no 5 līdz 10 latiem (izplatītākais modelis esot Scr3310, bet katrs var izvēlēties sev tīkamāko un salīdzināt arī cenas dažādos internetveikalos), kā arī nepieciešams lejupielādēt speciālu programmatūru, kas atpazīst kartes informāciju. 

Programmatūras lejupielāde ir bezmaksas, un to var atrast PMLP mājaslapā. Papildu programmatūras lejupielāde nepieciešama, ja cilvēks vēlas izmantot kartē esošos 120 elektroniskos parakstus ar laika zīmogu (pēc tam būs jāpērk jauni laika zīmogi, bet parakstu bez datuma var turpināt lietot neierobežoti). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu