Mobilā ģimnāzija • IR.lv

Mobilā ģimnāzija

5

Parastā skola Dāvim bija apnikusi, un Zviedrijā dzimušais latviešu jaunietis nolēma pēc 9.klases iestāties mobilajā ģimnāzijā Stokholmā

«Pirmkārt, tur iedeva portatīvo datoru. Otrkārt, uz stundām bija jāiet tikai dažas reizes nedēļā. Treškārt, mācīja tādus priekšmetus kā videofilmēšana un grafiskais dizains,» savu izvēli atceras Dāvis. 

Skolas ideja – mācībām jānotiek, izmantojot interneta platformu, kurā izvieto studentu uzdevumus un daļu mācību materiālu. Mājasdarbi un domraksti skolēniem jāsūta pa e-pastu. Šo mācību vadības sistēmu sauc LUVIT, to 90.gados izgudroja Lundas Universitātē, lai augstskola varētu sniegt tālmācības pakalpojumus. 

Par skolas laiku Dāvim ir divējas atmiņas. No vienas puses, slodze bijusi liela. «Dienas, kad jābūt skolā, bija ļoti garas – no astoņiem rītā līdz pieciem vakarā.» No otras puses, problēmas radīja arī samērā lielā brīvība, kuru mobilā ģimnāzija sniedza katram skolēnam, ļaujot veidot pašam savu mācību tempu un dienas ritmu. Plašā pētījumā, kurā intervēti ap 90 mobilās ģimnāzijas skolēnu, konstatēja: «Skolēnu dienas nav sadalītas darba dienās un brīvdienās. Katra diena var vienlaikus būt gan darba, gan atpūtas diena, citiem vārdiem – visas dienas ir vienādas, un variācijas nosaka paši skolēni.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu