Ģeniālais uzņēmējs • IR.lv

Ģeniālais uzņēmējs

4
Pauls Raudseps

Apple zināja patērētāju vēlmes labāk par viņiem pašiem

Datorfirmas Apple dibinātājs un dvēsele pagājušajā nedēļā paziņoja, ka atkāpsies no firmas prezidenta amata, un visas pasaules prese bija pilna ar ziņām un pārspriedumiem, ko tas nozīmē ne tikai viņa kompānijai, bet arī mums visiem. Tas bija pamatoti, jo nav daudz uzņēmēju, kuri ir tik ļoti ietekmējuši mūsu dzīvi kā Džobss. Uzņēmējdarbības vēsturē viņš ieņems vietu netālu no Henrija Forda, kurš ne tikai izdomāja, kā izveidot ražošanas līniju un līdz ar to padarīt industriālos procesus daudz ātrākus un efektīvākus, bet vienlaikus arī ražoja produktu – automobili, kuru varēja atļauties nopirkt caurmēra cilvēks. Tas ir fundamentāli mainījis to, kā mēs pārvietojamies, kur mēs dzīvojam un ko mēs patērējam.

Stīvs Džobss kopā ar Stīvenu Vozniaku 1976.gadā nodibināja uzņēmumu Apple, kas 1984.gadā laida tirgū Macinotosh, pirmo datoru, ar kuru cilvēks varēja sazināties, nevis rakstot tam sarežģītas pavēles, bet gan ar peles palīdzību vienkārši klikšķinot uz ekrāna podziņām un bildītēm. Macintosh un tā daudzie atdarinātāji biroja skaitļotāju pārvērta mājās izmantojamā personīgajā datorā, pavēra iespējas izmantot datoru tai lielākajai cilvēces daļai, kura ar programmēšanas kodu nekad nedraudzēsies, un ne tikai padarīja mūs visus produktīvākus, bet arī izklaidēja un satīkloja.

Ar to vien Džobss un Apple būtu pelnījuši vietu pasaules uzņēmējdarbības vēsturē, taču pie tā viņa radošā darbība neapstājās. Uz laiku spiests atstāt Apple pēc zaudētas cīņas par varu, viņš atgriezās 1996.gadā un drīz vien atjaunoja uzņēmumu, kurš viņa prombūtnes laikā bija sācis stipri nīkuļot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu