Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4
Lai gan politiskie analītiķi saskata aizvien vairāk pazīmju, kas liecina, ka Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un premjers Vladimirs Putins arvien biežāk «kāpj viens otram uz papēžiem», vismaz presei viņi pozē kā labi draugi — šajā gadījumā izbraukumā ar velosipēdiem Maskavas piepilsētā. Domstarpību cēlonis varētu būt izvēlē, kurš no viņiem kandidēs prezidenta vēlēšanās nākamā gada sākumā. Agrāk abi bija izteikušies, ka par to vienošoties savā starpā, taču arvien biežāk dzird runas, kas tas nebūšot tik vienkārši. Foto — AFP/LETA

Nedēļas notikumi pasaulē


Horvātija par pilntiesīgu Eiropas Savienības dalībvalsti varētu kļūt 2013.gada 1.jūlijā,
pavēstījis Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu. Horvātija ir veiksmīgi pabeigusi sešus gadus ilgušās iestāšanās sarunas, un EK ir ieteikusi slēgt pēdējās četras no 35 iestāšanās sarunu sadaļām. Nākamais solis Horvātijas ceļā uz dalību ES būs bloka līderu samits 23.un 24.jūnijā, kad oficiāli tiks apstiprināta iestāšanās sarunu pabeigšana.

Svētdien Turcijā notikušajās parlamenta vēlēšanas pārliecinoši uzvarēja valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP). Neoficiālie rezultāti liecina, ka par AKP nobalsojuši 50,3% vēlētāju, tādējādi partija plūkusi uzvaras laurus jau trešajās parlamenta vēlēšanās pēc kārtas. Tas garantē premjera Redžepa Tajipa Erdogana vadītajam politiskajam spēkam pietiekamu vairākumu, lai izveidotu valdību bez citu partiju iesaistīšanas, taču tam pietrūcis balsu, lai 550 deputātu parlamentā iegūtu 330 vietu vairākumu, kas vajadzīgs, lai varētu izdarīt solītās izmaiņas valsts pamatlikumā bez citu partiju atbalsta.

Itālijā notikušajos četros referendumos smagu sakāvi cietis premjers Silvio Berluskoni – noraidīti visi četri valdības likumprojekti. Svarīgākie no tiem bija par jaunu kodolektrostaciju celtniecību, ko vēlējās atsākt Berluskoni valdība, un par valsts augstāko amatpersonu tiesisko imunitāti, kas tām ļautu neierasties uz tiesas sēdēm, ja tas traucē viņu amata pienākumu pildīšanu. Īpaši svarīgi tas ir pašam Berluskoni, kurš pastāvīgi atrodas tiesas procesu vidū. Divi pārējie referendumi bija par ūdenssaimniecības uzņēmumu privatizāciju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu