Gribējām būt kapitālisti • IR.lv

Gribējām būt kapitālisti

3
Edgars Ruža uzskata, ka ap 600 biedru apvienojošā zemnieku kooperatīva Latraps izaugsmes iespējas ne tuvu nav beigušās — ne visi zemnieki ir iesaistījušies kooperatīvā, Latvijā ir aptuveni miljons hektāru neapstrādātas zemes. Foto — Lauris Nagliņš, F64

Desmit gadu laikā zemnieku kooperatīvs Latraps, kas pašlaik apvieno 600 biedru, kļuvis par vienu no lielākajiem graudu eksportētājiem Baltijā

Veči, kamēr jūs nekooperēsities, nekas nemainīsies! Ar šādu teikumu pirms gadiem divpa­dsmit tagadējais Latraps izpilddirektors, diplomēts agronoms Edgars Ruža beidza ikvienu tikšanos ar zemniekiem. Viņš tolaik bija augu aizsardzības līdzekļu ražotāja BASF pārstāvis Latvijā, bet iepriekš strādājis Kanādas uzņēmumā Dobele­Agra, sākdams kā students praktikants un beigdams kā direktors, tāpēc zināja, kā lauksaimniecības bizness sakārtots citur pasaulē.

«Ko mēs toreiz sapratām no ko­operatīviem?! Likās – kaut kāda mantas apvienošana, kopēja saimniekošana… Gluži kā kolhozā,»  atceras Latraps valdes loceklis Juris Lazdiņš, zemnieku saimniecības Lazdiņi īpašnieks. Viņš pašlaik apsaimnieko 1260 hektāru, bet sāka ar divpadsmit hektāriem sievastēva saimniecībā, kad no pilsētas ieprecējās laukos.

Par spīti daudzu neticībai, Latraps radās. Desmit pastāvēšanas gados tas ir stabilizējis vietējo graudu tirgu, padarījis pieejamākas zemniekiem svarīgās preces un pakalpojumus un panācis to, kas savulaik šķita utopija – Latvija var būt graudu eksportētāja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu