Noturēt varu ar viltu • IR.lv

Noturēt varu ar viltu

5
Jānis Saliņš, F64
Pauls Raudseps

Amerikāņu žurnāliste un prestižās Pulicera premijas laureāte Anne Aplbauma par Putina režīmu, vēsturiskiem strīdiem un žurnālistikas nākotni

Amerikā dzimusī Anne Aplbauma (45) jau kā studente Jeilas universitātē sāka interesēties par Austrumeiropu. Viņas dzīve apliecina, cik šī interese bijusi noturīga. Astoņdesmito gadu beigās viņa kļuva par žurnālisti un no Varšavas ziņoja The Economist lasītājiem par komunisma krišanu Polijā. 2003.gadā iznāca viņas pētījums par padomju soda nometnēm Gulag. Tas ieguva prestižo Pulicera prēmiju. Viņa ir precējusies ar poļu žurnālistu un politiķi Radoslavu Sikorski, kurš kopš 2007.gada ir Polijas ārlietu ministrs.

Tomēr, kā jau cilvēks, kurš uzskata, ka viņai ir trīs mājas – Vašingtona, Londona un Varšava, Aplbaumas dziļās zināšanas par mūsu reģionu iet roku rokā ar plašu skatu uz pasaulē notiekošo. 7.jūnijā viņa bija Rīgā, lai piedalītos Jesajas Berlina dienā un nolasītu gadskārtējo Jesajas Berlina piemiņas lekciju Jaunais autoritārisms. Salīdzinot Putina režīmu Krievijā, Ahmadinedžada islāmisko republiku Irānā un Čavesa «bolivārisko revolūciju» Venecuēlā, viņa norādīja uz šo jauno diktatorisko režīmu veiklo manipulāciju ar demokrātiskām formām, lai nodrošinātu varu šaurai ekonomiskai elitei. Par šo un citiem jautājumiem, gan vēsturiskiem, gan aktuāliem, kuri tieši un sāpīgi skar mūsu reģionu, notika mūsu saruna.

Nešķiet nemaz tik sen, kad pasaule līksmoja par Berlīnes mūra krišanu un likās, ka demokratizācijas vilnis veļas pāri pasaulei. Taču jūs kādā nesenā komentārā rakstījāt, ka «autoritārisms ir modē, demokrātija ne». Kas ir noticis?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu