Savčenko: Negribu, bet man jābūt Ukrainas prezidentei • IR.lv

Savčenko: Negribu, bet man jābūt Ukrainas prezidentei

59
Ukraiņu lidotāja un deputāte Nadija Savčenko Eiropas Parlamenta sēdē. Foto: EPA/LETA

Savčenko aicina piedot Krievijas apbruņoto teroristu bandu atbalstītājiem

Ukrainas parlamenta deputāte un bijusī armijas pilote Nadija Savčenko intervijā Vācijas raidsabiedrībai “Deutsche Welle” teica, ka “negribu, bet man jākļūst par Ukrainas prezidenti”.

Divus mēnešus pēc lidotājas atbrīvošanas no cietuma Krievijā intervijā viņa teic, ka jau iepriekš ir skaidrojusi, ka negrib kļūt par valsts prezidenti, taču tagad viņa jau atbild – ir jākļūst. 

“Šo divu mēnešu laikā, izpētot valsts uzbūvi, ieraudzīju vienu: diemžēl neko nevar izmainīt no apakšas. Lai mainītu pilnvaras, valsts struktūru, izmainītu likumus, kas darbotos cilvēku labā, cīnītos ar korupciju, jākļūst par tādu diktatoru, kas savās rokās tur pilnīgi visu. Lai atgrieztu varu tautai un izdarītu tā, ka nekad tautai to vairs neatņemtu. (..) Kamēr tu neesi varā, tev nav iespēju to atdot tautai. Tāpēc negribu – [bet] varu un man jāvar [kļūt par prezidentu – red.],” intervijā teica Savčenko.

Savukārt pagājušajā piektdienā viņa izpelnījusies kritiku, nākot klajā ar aicinājumu piedot Krievijas apbruņoto teroristu bandu atbalstītājiem, vēsta LETA/DPA.

Ukraiņiem jāiemācās, “kā lūgt piedošanu un kā piedot, vai arī miera nebūs”, ceturtdien Ukrainas “5.kanālā” paziņoja Savčenko, kura pavadīja divus gadus ieslodzījumā Krievijā, kur tika apsūdzēta par līdzdalību divu Krievijas žurnālistu slepkavībā apšaudes laikā Luhanskas apgabalā.

Tiesa, Savčenko uzsvēra, ka vispirms Ukrainas valdībai jāatgūst kontrole pār valsts robežu ar Krieviju.

“Kad lasīju šo citātu, nespēju noticēt savām acīm,” paziņoja Ukrainas iekšlietu ministra Arsēna Avakova padomnieks Antons Geraščenko. “Mēs sakodīsim zobus, būsim stipri un iegūsim brīvību ar dažādām metodēm,” sociālajā tīklā “Facebook” paziņoja Geraščenko, piebilstot, ka Savčenko ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina “Trojas zirgs”.

Arī citi Ukrainas likumdevēji kritizējuši Savčenko izteikumus.

Savčenko, uzstājoties Ukrainas TV “5.kanālā”, paziņoja, ka abām Donbasa konflikta pusēm ir jārunā un vienai otra jāsadzird. “Mums nāksies daudzko piedot. Un mums tāpat, iespējams, nāksies lūgt piedošanu. Nevis iespējams, bet pilnīgi noteikti. Jāiemācās lūgt piedošanu un piedot. Citādi miera nebūs… tai mātei, kura zaudējusi pēdējo dēlu. Nav svarīgi, kurā pusē,” teica Savčenko.

Uz jautājumu, kā atrisināt konfliktu par Donbasu, Savčenko DW teica, ka viņai un Ukrainai uzvara nozīmē to, ka Krievija ir pilnībā pametusi Donbasu un būs atdota okupētā Krima. Viņa uzskata, ka Ukrainai šā mērķa sasniegšanā jāsaņem pasaules palīdzība. 

“Pēc tam, acīmredzot, reģiona stabilizācijai varēs ievest “zilās ķiveres”, policijas misiju. Jo ir ļoti daudz nelegālu ieroču, ļoti daudz noziedznieku, kuri cīnās ar pārāk nežēlīgām metodēm un kuri ir jāiesloga – gan vienā, gan otrā [karotāju] pusē. Tas ir jāatzīst. Un ir vienkārši ļaudis, kuri tika apmānīti, tāpēc nepieciešams, lai sāktu darboties informācijas politika, lai ukraiņi sāktu braukt pie ukraiņiem, sāktu sarunāties. Un tikai pēc tam, pēc kāda stabilizācijas pusgada varētu notikt vēlēšanas,” saka Savčenko.

Uz jautājumu, vai viņa Krievijas cietumā saprata, cik populāra kļuvusi, Savčenko atbild, ka to nav sapratusi. Turklāt popularitāte viņai ir mirklīga parādība. 

“Cilvēkiem ir vajadzīgi varoņi. Mums varoņu ir daudz. Visa Ukrainas tauta ir varonīga visā tās vēsturē. Vienkārši vēsture izceļ dažus vārdus. Taču cilvēkiem varoņi ir vajadzīgi, lai kādam līdzinātos, lai saprastu, ko var izdarīt. Tas ir, viņiem vajadzīgs nevis pats cilvēks varonis, bet viņa paveiktais. Un, jā, es principā to paveicu. Cilvēkiem patika, tāpēc mani nosauca par varoni. Es ļoti labi sapratu, ka tam sekos liela atbildība, ja vien es izdzīvošu. Un tas notika,” saka Savčenko.

 

Komentāri (59)

Edgars Avotiņš 25.07.2016. 09.50

Savčenko ir kareivis – un domāšana arī vairāk vai mazāk kareivja līmenī.

Tas ko viņa pēdējos mēnešos samuldējusi – brīžiem liek raudāt, brīžiem smieties.

Cerības kļūt par prezidentu jau ir izsapņotas – neviena partija viņu par kandidātu nevirzīs.

+10
-1
Atbildēt

2

    Anonīms > Edgars Avotiņš 25.07.2016. 11.01

    nū … gluži kā pie mums …. Raini jau arī – kā tādu plakātu panēsāja un pēc tam pasūtīja , vai kā tagad – ar tiem mūsu priekšniekiem …

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Edgars Avotiņš 25.07.2016. 10.15

    Pilnībā pievienojos. Cilvēki psiholoģiski ir dažādi tipi un neviens neder visās vietās. Kā pareizi teicāt – viņa ir kareivis, un tā ir pavisam cita psiholoģija kā nepieciešama prezidentam.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Skumjais Bruņinieks 25.07.2016. 11.10

Ja Savčenko kļūs par prezidenti un gribēs izmainīt Sistēmu, viņu gaida bēdīgs liktenis. Ukraina pēc būtības ir ļoti līdzīga Latvijai – ir prokrieviski austrumapgabali, ir radikāļi, ir sovoku mentalitāte, ir oligarhi, ir zaglīgums, milzīga korupcija un uzblīdusi, parazitējoša ierēdniecība. Pilns komplekts, lai nekas nemainītos. Tā pat, kā Latvijā Zatleru, ukraiņi savu vakarējo varoni ātri iemīcīs dubļos, ja varone centīsies patriekt oligarhus. Sistēma ātri atradīs vājos punktus, pie kā piekasīties – mazizglītota, paprasta, radikāļiem būs par mīkstu, promaskaviskajiem būs par cietu, zagļiem un oligarhiem pats par sevi netīkama. Ukraiņu aitas un auni, ar Sistēmas laipnu gādību, atbalstu medijos nobadīs un noblēs savu varoni. Pašlaik visi politiķi un oligarhi no Savčenko baidās un klusē(tā pat, kā par Zatleru pirms ārkārtas vēlēšanām), bet pēc vēlēšanām uzreiz sāksies plānveidīga kampaņa – piesies visu, gan neveiksmīgus izteicienus, gan protokola misēkļus, gan valsts nodevību, gan atradīs kādu savtīgumu…nu, Jūs jau ziniet, kā tās lietas tika darītas, tas nav nekas svešs aitām un auniem.

Palasiet savas slavas runas, urrā saucienus Zatleram pēc Rīkojuma Nr2 izsludināšanas un samazgas, ko lejat tagad un visu sapratīsiet.

Padomju mentalitāti tik viegli iznīcināt nevar.

+4
-5
Atbildēt

6

    moonlight > Skumjais Bruņinieks 25.07.2016. 12.24

    Skumjais Bruņinieks

    Savčenko ir WWII, staļinisma un GULAG apoliģēta, Puķina smegmas feinšmekera, Zatļera, antipods. Nekādi nevaru iedomāties, ka krievu bandīts un čekists ar kāju spertu vaļā viņas rezidences vārtus, viņa piedalītos civiliedzīvotāju masu slepkavu, sadistu, marodieru, kapu un pieminekļu apgānītāju šabašā 9. maijā, jeb viņa līstu zem savas valsts ienaidnieku sedziņas.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    DD1 > Skumjais Bruņinieks 25.07.2016. 11.58

    > Skumjais Bruņinieks

    “Tas bēdīgākais un traģiskākais( nedo, Dies, protams) būs, ja viņu novāks.”

    Pēc Šeremeta nogalināšanas par to pat nebūtu jābrīnās, tikai Savčenko to labi saprot un ir tam gatava vairāk kā jebkurš.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    DD1 > Skumjais Bruņinieks 25.07.2016. 11.56

    > Skumjais Bruņinieks

    “Palasiet savas slavas runas, urrā saucienus Zatleram pēc Rīkojuma Nr2 izsludināšanas un samazgas, ko lejat tagad”

    Vismaz es no paša rīkojuma nr.2 izsludināšanas brīža teicu un atkārtoju, ka tas ir antikonstitucionāls. Varat pārbaudīt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Un es vēl uzrakstīju to labāko scenāriju. Tas bēdīgākais un traģiskākais( nedo, Dies, protams) būs, ja viņu novāks.

    Vainīgos tad meklētu gan pie radikāļiem, gan moskaļiem, gan oligarhiem, gan rietumiem.

    Pēc visa spriežot, Savčenko ir fatāliste un tad var gaidīt visuko…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > Skumjais Bruņinieks 25.07.2016. 14.15

    Latvijā visvairāk samazgas Zatleram uzgāza vecā exDiena (nu tie paši raudsepozoliņi un visāda veida sprances un spriņģes), bet tas notika sen pirms tam. “Par prezidentu ievēlēts korumpēts dakteri, kuru vietējie minioligarhi atraduši zoodārzā”, – apmēram tā….

    Kad pēc rīk. Nr.2 sāka vilkt valdībā kolonistu partiju, tad tie paši pēkšņi savas domas mainīja un gandrīz vai atbalstīja, bet tauta savu viedokli izteica uzreiz pēc šī mēģinājuma un visa īslaicīgā Zatlera spozme pāris mēnešu laikā izbalēja kā nebijusi.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Skumjais Bruņinieks 25.07.2016. 13.48

    Samazgas Zatļeram mēs gāžam virsū nevis tagad,bet jau no brīža,kad tas cenzēts un vēlreiz cenzēts vilka valdībā SC NA vietā,tā pārkāpjot savus priekšvēlēšanu solījumus vēlētājiem.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

moonlight 25.07.2016. 12.19

Izcilākais prezidents ASV vēsturē, Reigans, pēc visiem parametriem neatbilda prezidenta statusam. Pats galvenais, ka viņš bija īsts savas valsts patriots, visus viņa trūkumus aizpildīja viņa izvēlētā komanda.

Salīdzinājumam, prokremliskie lopi: Rūzvelts, Kenedijs un Obama.

+3
-5
Atbildēt

6

    moonlight > moonlight 25.07.2016. 13.17

    DD1

    Viņa runas un erudīcija bija vājas, salīdzinot ar tiem politiķiem, kuri viņam nederēja pat par kājslauķiem.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    DD1 > moonlight 25.07.2016. 13.27

    > moonlight DD1

    “Viņa runas un erudīcija bija vājas, salīdzinot ar tiem politiķiem, kuri viņam nederēja pat par kājslauķiem.”

    Es Jums neiebilstu, bet piekrītu, ka, godīgs, pareizi motivēts cilvēks nebaidīsies izvēlēties par sevi spējīgākus cilvēkus par komandas biedriem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > moonlight 25.07.2016. 13.12

    > moonlight

    “Izcilākais prezidents ASV vēsturē, Reigans, pēc visiem parametriem neatbilda prezidenta statusam.”

    Adekvāts piemērs.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    moonlight > moonlight 25.07.2016. 13.06

    Austras koks

    Arī tad, kad viņš bija gubernators, viņam bija sava, pareizi izvēlēta komanda. Pats svarīgākais, ka viņam bija vektors.

    Vienmēr esmu uzskatījis, ka patiesi gudri cilvēki nestrādā, viņi prot darbus deleģēt citiem. Bila Geitsa darbinieki ir daudz zinošāki, nekā viņš pats, bet viņi vieni paši nebūtu sasnieguši tik ievērojamus panākumus.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > moonlight 25.07.2016. 14.18

    cik atceros, tad Reiganam esot bijis augsts IQ līmenis. Tas, ka viņš reizēm pateica kko ne pārāk gudru, varbūt jau liecināja, ka ir sākusies Alcheimera slimība.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Austras koks > moonlight 25.07.2016. 13.03

    Par to Reigana neatbilstību mazliet ir mīts. Viņš 8 gadus (no 1967.-1975.) bija ASV ekonomiski lielākā štata Kalifornijas gubernators. Štata, kurš izmērā lielāks par Vāciju, iedzīvotāju skaitā kā puse Vācijas (kā Polija) un ar IKP 2/3 lielumā no Vācijas. Labi, dati tie ir tagadējie, toreiz bija ap 20mio iedzīvotāju, bet ekonomiski tas tāpat bija daudz lielāks par lielāko daļu rietumvalstu, nerunājot nemaz par pārējo pasauli. Tā kā Reiganam bija jau pirms prezidēšanas nopietna politiskā pieredze.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu