Ungārija slēdz robežu ar Serbiju • IR.lv

Ungārija slēdz robežu ar Serbiju

22
Patvēruma meklētāji uz Serbijas un Ungārijas robežas. Otrdien pēdējo brīvo posmu uz dzelzceļa sliedēm ungāri aizšķērsoja ar dzelzceļa vagonu. Foto: EPA/LETA

Divos apgabalos, kas robežojas ar Serbiju, Ungārija izsludinājusi ārkārtas stāvokli

Ungārija otrdien apstiprinājusi, ka pilnībā slēgusi nelegālajiem imigrantiem robežu ar Serbiju, šādi apgrūtinot iekļūšanu valstī tūkstošiem bēgļu, kas sapulcējušies pie robežas.

Divos apgabalos, kas robežojas ar Serbiju, Ungārija izsludinājusi ārkārtas stāvokli, vēsta LETA/DPA/AFP.

Pierobežā jau veikti pirmie aresti, piemērojot jaunās likuma normas, kas paredz kriminālatbildību par nelegālu robežas šķērsošanu un robežžoga bojāšanu.

“Šodien policija par [robežas] žoga sagriešanu un bojāšanu notvēra 60 cilvēkus – 45 pie robežas un 15 dziļāk iekšzemē. Policija pret viņiem ierosinājusi krimināllietas,” pavēstīja Ungārijas premjerministra padomnieks Bakondi Giergi.

Likumam stājoties spēkā pusnaktī, policija aizzīmogoja robežas šķērsošanas punktu, kuru iepriekš bija izmantojuši desmiti tūkstošu nelegālo imigrantu.

Dienas vidū situācija kļuva saspringta. Vairāki simti cilvēku drūzmējās pie sētas, daži meklēja vietas, kur varētu izkļūt tai cauri, citi sāka sēdošo streiku, sviest pārtiku un ūdenspudeles, protestējot pret to, ka viņiem neļauj turpināt ceļu.

Patvēruma meklētāji tagad tiks ar autobusiem nogādāti reģistrācijas centros, bet, ja viņu pieteikums tiks noraidīts, tie tiks sūtīti atpakaļ uz Serbiju, nevis vesti cauri Ungārijai uz Austriju.

Sākot ar otrdienu, tiem, kuri nelegāli šķērsos robežu, draud kriminālatbildība. Aizdomās turamo lietu izskatīšanai jau norīkoti 30 tiesneši.

Jaunajos likumos par kriminālnoziegumu, kas sodāms ar cietumsodu vai deportēšanu, noteikta arī robežas nožogojuma bojāšana.

Patrulēšanu pie robežas veic arī jātnieku policija. “Mēs sākam jaunu laikmetu,” īsi pēc pusnakts paziņoja valdības preses sekretārs Zoltāns Kovāčs. “Mēs uz mūsu zaļās robežas apturēsim nelegālo imigrantu plūsmu.”

“Tas arī nozīmē, ka oficiālie un legālie veidi, kā iekļūt Ungārijā un līdz ar to Eiropas Savienībā (ES), paliek atvērti. Vienīgais, ko mēs prasām no visiem imigrantiem, ir tas, ka viņiem jāievēro starptautiskās un Eiropas tiesības,” norādīja Kovāčs.

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, ieradušies vairāk nekā 430 000 nelegālo imigrantu.

Viņu lielākā daļa necenšas palikt Itālijā vai Grieķijā – pirmajās Eiropas Savienības valstīs, kuras viņi sasniedz -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Ungārija jau pirmdien slēdza neoficiālo robežšķērsošanas punktu, ko izmantoja nelegālie imigranti, bet ļāva viņiem iekļūt valstī caur oficiālo punktu divus kilometrus tālāk. Tomēr šodien Budapešta paziņoja, ka slēgusi arī oficiālo punktu, jo Serbija nekontrolē cilvēku plūsmu.

Robežpolicijas amatpersona Lāslo Balāžs pavēstīja, ka Reskes un Āšothalomas robežpunkti no plkst.7 (plkst.8 pēc Latvijas laika) ir slēgti. Balāžs piebilda, ka gadījumā, ja situācija mainīsies, robeža var tikt no jauna atvērta.

Ungārijas policijas sniegtā informācija liecina, ka Ungārijā pirmdien ieradies rekordliels skaits cilvēku – 9380, gandrīz divas reizes pārsniedzot iepriekšējās nedēļas rekordu. Tiesa, ziņu aģentūras AFP žurnālists ziņoja, ka uz robežas redzējis mazāk imigrantu nekā iepriekšējās dienās.

Nelegālie imigranti pirmdien vilcienos, autobusos un taksometros steidza pēc iespējas ātrāk šķērsot Balkānu valstis, lai paspētu iekļūt Ungārijā, pirms stājas spēkā tās jaunie imigrācijas likumi, kas paredz daudz bargākus sodus robežpārkāpējiem.

Tie, kuriem izdevās šķērsot robežu, pirms tā tika slēgta, ar autobusu tika nogādāti Reskes dzelzceļa stacijā, kur sakāpa vilcienos.

 

Komentāri (22)

Austras koks 15.09.2015. 16.10

Žogs apkārt visai Eiropai un patruļkuģi uz ūdens robežām. Vienīgais risinājums Eiropas dzīvesveida, eiropiešu izveidotās labklājības saglabāšanai.

Un iekšā neielaist nevienu, kuru nevar identificēt vai kas nevar ļoti labi pamatot, kādēļ viņš nav drošībā Turcijā vai citā valstī, caur kuru ceļo no Sīrijas.

Un sēta jāceļ arī uz austrumu robežas. Jo agri vai vēlu Krievija bruks vai nonāks līdz ubaga stāvoklim, un tādi paši labākas dzīves meklētāji var izdomāt masām nākt pāri mūsu robežām, kuri tad mums būs jākontrolē un jāsūta atpakaļ.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu