Diplomāti: Krievija pārtrauc bloķēt Sīrijas ķīmisko uzbrukumu izmeklēšanu • IR.lv

Diplomāti: Krievija pārtrauc bloķēt Sīrijas ķīmisko uzbrukumu izmeklēšanu

30
Sīriešu bēgļi ieradušies Jordānijā pēc ceļojuma tuksnesī, bēgot no Islāma valsts kaujiniekiem. Foto: AFP/LETA

ASV tur aizdomās Islāma valsti par ķīmisko ieroču izgatavošanu

Krievija atkāpusies no saviem iebildumiem pret ANO izmeklēšanu par ķīmiskajiem uzbrukumiem Sīrijā, kas līdz šim bloķēja tās sākšanu, ceturtdien paziņoja diplomāti. Tikmēr ASV tur aizdomās Islāma valsts kaujiniekus par ķīmisko ieroču izgatavošanu un to izmantošanu kaujās Sīrijā un Irākā.

ANO Drošības padome 7.augustā vienbalsīgi pieņēma rezolūciju, kas paredzēja sākt izmeklēšanu, ko kopīgi veiktu ANO un Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija, vēsta LETA/AFP.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns nāca klajā ar priekšlikumu, ka misija jāuztic trim neatkarīgiem ekspertiem un lūdza Drošības padomi sākt to piesaistīšanu. Tomēr Krievija, kura septembrī pilda Drošības padomes priekšsēdētāja pienākumus, vilcinājās ar galīgo atbildi.

Saskaņā ar diplomātu teikto, Maskava prasīja garantijas vairākos jautājumos, piemēram, ka tiks respektēta Sīrijas suverenitāte. Trešdien Bans nosūtīja vēstuli Krievijas vēstniekam Vitālijam Čurkinam, kurā viņš apliecināja, ka ANO konsultēsies ar Damasku, lai vienotos par misijas funkcionēšanu.

Krievija arī prasīja, lai izmeklētāji izvērtētu iespējamo teroristiskā grupējuma “Islāma valsts” ķīmisko ieroču izmantošanu Irākā, bet tam būtu nepieciešama jauna rezolūcija un Irākas valdības piekrišana. “Islāma valsts” tiek turēta aizdomās par zarīna gāzes izmantošanu pret kurdu kaujiniekiem pagājušajā mēnesī Irākā un Sīrijas ziemeļos.

ASV, Lielbritānija un Francija apsūdz Sīriju ķīmisko uzbrukumu veikšanā, arī vairākos uzbrukumos, kurā izmantots iprīts. Savukārt Krievija, kas vienmēr sniegusi atbalstu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmam, apgalvo, ka pret Sīriju neesot pierādījumu.

Amerikāņu izlūki konstatējuši vismaz četrus gadījumus, kad uz Sīrijas – Irākas robežas izmantots iprīts, vēsta BBC, atsaucoties uz anonīmiem avotiem.

Iprīts, pēc BBC ziņām, izmantots pulverveidā, to pievienojot sprāgstvielai. Tā saucamā sinepju gāze ir aizliegts ķīmiskais ierocis un var izraisīt cilvēkam ādas apdegumus, aklumu un elpošanas problēmas.

ASV neizslēdz, ka Islāma valsts kaujinieki varētu izgatavot šādas aizliegtas ķīmiskas vielas.

Izmeklētājiem uzdots noskaidrot, kurš ir atbildīgs par ķīmiskajiem uzbrukumiem, un tas varētu novest pie ANO sankcijām. Tomēr jebkādas šādas sankcijas prasītu jaunu rezolūciju, kuru Krievija varētu atkal bloķēt, izmantojot savas veto tiesības.

Pērn organizācijas, kas nodarbojas ar aizliegto ķīmisko ieroču ierobežošanu, eksperti konstatēja, ka 2014.gadā trijās Sīrijas apdzīvotajās vietās valsts ziemeļos varēja būt izmantots hlors kā ķīmiskais ierocis.

Taču Sīrijā nevarēja būt vairs šādu ķīmisko ieroču palieku pēc tam, kad 2013.gadā pēc ANO spiediena Sīrijas varas iestādes piekrita nodot iznīcināšanai visu savu ķīmisko ieroču arsenālu. Sīrijas ķīmisko kaujas vielu rezerves, tai skaitā zarīna un spēcīgas nervus paralizējošas vielas VX krājumi tika lēsti līdz 1300 tonnām.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu