Kāpēc palielinās sīriešu bēgļu plūsma? • IR.lv

Kāpēc palielinās sīriešu bēgļu plūsma?

25
Bēgļu bērni spēlējas pie atkritumu kaudzes Suboticas nometnē Serbijā, aptuveni 10 kilometru attālumā no Ungārijas robežas. Foto: EPA/LETA

Arvien vairāk cilvēku no kara pārņemtās Sīrijas plūst uz Eiropu

Kāpēc tieši tagad ir pieaugusi bēgļu straume, ja Sīrijas pilsoņkarš ilgst jau vairākus gadus kopš 2011.gada? Tam ir vismaz divi iemesli, secinājis vācu medijs “Die Welt”.

Patvēruma meklētāju nometne pie Berlīnes. Foto: AFP/LETA

Kāpēc bēgļi pārsvarā nāk no Sīrijas?

Pēc ANO apkopotajiem datiem, bēgļu plūsmā, kas Eiropā ieplūst ceļā no Vidusjūras, gandrīz puse ir Sīrijas patvēruma meklētāju – 49%. Otrajā vietā ar 18% ir patvēruma meklētāji no Afganistānas.

Sīrijas kaimiņvalstīs smagos apstākļos bēgļu nometnēs kopš kara sākuma dzīvo vairāk nekā četri miljoni bēgļu – 750 000 Jordānijā, Libānā – 1,5 miljoni un divi miljoni Turcijas nometnēs. Šīs valstis, kurām ir jāuztur Sīrijas patvēruma meklētāji, ir nonākušas grūtos finansiālos apstākļos, bet patvēruma meklētāju dzīve nometnēs ir katastrofāli smaga.

Sīriešu patvēruma meklētāji uz Maķedonijas robežas. Foto: AFP/LETA

Ir divi iemesli, kāpēc tieši tagad tik daudz cilvēku meklē patvērumu Eiropā.

Pirmais: tuvojas ziema, kas, visticamāk, pasliktinās viņu patvēruma situāciju nometnēs, sevišķi Turcijā.

Otrais: daudzi bēgļi savas mājas pameta jau tad, kad izcēlās pilsoņu karš Sīrijā 2011.gadā. Jau vairāk nekā četrus gadus viņi dzīvo nometnēs kaimiņvalstīs un cer atgriezties mājās. Šī cerība izzūd, bet situācija bēgļu nometnēs pasliktinās.

Krasts Grieķijas Lesbos salā nosēts ar glābšanas vestēm pēc tam, kad bēgļi pametuši laivas un devušies tālāk. Foto: EPA/LETA

Kāpēc patvēruma meklētāji ES vietā nedodas uz kaimiņvalstīm, bet maksā tūkstošiem eiro kontrabandistiem, dodoties ceļā pāri Vidusjūrai?

Tas ir saistīts ar Eiropas Savienības direktīvu “2001/51/EK”, kas nosaka, ka aviosabiedrību darbiniekiem ir jāpārbauda, vai pasažieriem ir derīga vīza un vai viņu identitāte nav apšaubāma. Ja tiek konstatēti pārkāpumi vai pieļautas kļūdas, aviosabiedrībām draud ļoti bargi sodi. Briselē jau tiek spriests, vai spēkā esošie ES tiesību akti nav jāsaskaņo ar jaunajiem “izaicinājumiem”, ko radījusi bēgļu plūsma, lai viņi varētu saņemt drošas iebraukšanas iespējas.

Irākas un Sīrijas bēgļi ieradušies patvēruma meklētāju centrā Parīzes tuvumā. Foto: AFP/LETA

Kāda ir situācija Sīrijas pilsoņkarā?

Sīrijas valdošais režīms nesen cieta sevišķi smagus zaudējumus frontē, īpaši valsts dienvidos netālu no galvaspilsētas Damaskas, kā arī rietumos – Vidusjūras piekrastē, kur dzīvo lielākā daļa alavītu – tautas, kurai pieder arī Sīrijas diktators Bašars al Asads. Viņa karaspēka sakāvi var novēsrt tikai tad, ja Asadu atbalstīs šiītu kaujinieki un ārvalstu sabiedrotie.

Asada režīma pretinieki galvenokārt ir kurdi un sunnīti. Līdzās kurdu kaujiniekiem valsts ziemeļaustrumos darbojas Asada spēcīgākais pretinieks – “Al-Qaeda” atvase “Nusra Front” un to sabiedrotie. Sīrijas armija ir ļoti novājināta. Teroristiskais grupējusm “Islāma valsts” ieņēmis lielas teritorijas Sīrijas ziemeļos un austrumos, tomēr tam nav pastāvīgu kauju ar valdības karaspēku.

Afgāņu puisēns raud, sasniedzis Lesbos salu 9.septembrī. Foto: EPA/LETA

Vai bēgļu plūsmas pieaugumu ietekmē Islāma valsts?

Islāma valsts darbības izplešanās turpina pasliktināt Sīrijas civiliedzīvotāju situāciju. Vispirms tika provocētas sadursmes starp dažādiem nemiernieku grupējumiem. Desmitiem tūkstoši cilvēku bēga, bailēs no Islāma valsts teroristu nežēlības, it īpaši tie, kuri nav sunnīti. Saasinājās situācija arī bēgļu nometnēs Sīrijas kaimiņvalstīs. Kopš Islāma valsts iebrukuma 2014.gada jūnijā kaimiņvalstī Irākā, bēgļu vilnis sasniedza vēl nebijušu līmeni – bēgļu gaitās devās kopumā vēl 3,8 miljoni cilvēku, kas bija jāuzņem pārējām reģiona valstīm.

Irākas bēgļi ceļā pa dzelzceļa līniju no Serbijas uz Ungāriju. Priekšplānā 27 gadus vecais Ahmads. Foto: AFP/LETA

Kuras ārvalstis ir iesaistītas Sīrijas konfliktā?

Sīrijas prezidenta Asada režīmu atbalsta Krievija un it sevišķi Irāna. Teherāna turp sūta naudu un militāros padomniekus, visā reģionā vervē šiītu brīvprātīgos un ir nosūtījusi “Hezbollah” kaujiniekus no Libānas uz Sīriju. Irānas apmācīts un apbruņots kaujinieks patlaban ir Asada lielākais militārais balsts.

Maskava Asadam piegādā ieročus, sūta speciālistus un ar savu veto ANO Drošības padomē novērš politisku spiedienu uz Asada režīmu.

ASV vada starptautiskos spēkus pret Islāma valsts kaujiniekiem un Asada režīma opozīciju nodrošina ar nenāvējošu militāro aprīkojumu. To pašu dara arī Francija un Lielbritānija. Dažas Persijas līča arābu valstis finansē “Al-Qaeda” grupējumam tuvas islāmistu kaujinieku grupas, tomēr tās neatbalsta Islāma valsts teroristus.

Marokas iedzīvotāji 7.septembrī pludmalē sarīkoja zibakciju, lai pievērstu uzmanību sīriešu bēgļu jautājumam. Viņi nogūlās pludmalē tādā pozā kā pirms neilga laika atrada trīs gadus vecā sīriešu zēna Ailana Kurdi līķīti Turcijas pludmalē. Foto: AFP/LETA 

Komentāri (25)

west 09.09.2015. 19.44

Ar tik intensīvu propagandu musulmaņu “bēgļu” sakarā, kādu mums pēdējā laikā mēģina iemasēt smadzenēs visādi junkeri, var sacensties tikai PutinTV.

Vienreiz jau teicu, ka “politiķiem” interesē tikai tas laiks, kamer viņi paši ir pie varas (G. Andrejevs). Pēc tam kaut vai ūdens plūdi.

Tik perīga sajūta, kāda ir tagad, nav bijusi kopš padomju okupantu poltbotoja valdīšanas laikiem.

+17
-8
Atbildēt

6

    Aldis-2 > west 09.09.2015. 21.34

    Arī “Le Figaro” raksta par Dāniju.

    Le Danemark a décidé de durcir les règles s’appliquant aux réfugiés dans plusieurs domaines… La législation déjà en vigueur auparavant prévoit également, .., que le permis de résidence soit soumis à la capacité à comprendre et parler le danois. Ceux qui n’obtiendraient pas ce titre de séjour «seront rapidement renvoyés du Danemark».

    (Dānija ir nolēmusi padarīt stingrākus noteikumus attiecībā uz bēgļiem dažādās jomās… Jau esošie likumi paredz, .., ka uzturēšanās atļaujas saņemšana ir atkarīga no spējas saprast un runāt dāņu valodā. Tie, kas neiegūs šo statusu, “tiks ātri izsūtīti no Danijas”.)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > west 09.09.2015. 21.27

    Andrejs raksta: “Pretīgi skatīties kâ sabiedriskā TV ignorē sabiedrības viedokli”

    Tad jau tā vairs nav sabiedriska TV.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > west 09.09.2015. 21.45

    Savukārt “Le Point” raksta par Slovākiju:

    Migrations: La Slovaquie ne doit pas “se prosterner” devant l’Allemagne ou la France

    (Migrācija: Slovākijai nav jākrīt ceļos Vācijas un Francijas priekšā)

    Le Premier ministre slovaque Robert Fico a une nouvelle fois refusé mercredi les quotas de migrants proposés par la Commission européenne indiquant ne pas vouloir “se prosterner” devant l’Allemagne ou la France.

    (Slovāku premjerministrs trešdien vēlreiz atteicies no EK norādītajām migrantu kvotām, nevēlēdams “krist ceļos” Vācijas un Francijas priekšā.)

    “Je ne veux prendre aucune responsabilité pour une attaque qui puisse se produire uniquement parce nous avons sous-estimé quelque chose. Je ne vais pas cesser de parler des risques associés à la migration”, a-t-il ajouté.

    (Es nevēlos uzņemties nekādu atbildību par uzbrukumu, kas varētu rasties tāpēc, ka mēs esam kaut ko novērtējuši par zemu. Es nebeigšu runāt par riskiem, kas saistīti ar migrāciju”, piebilda [slovāku premjers])

    “Le gouvernement slovaque est prêt à contribuer à la protection des frontières extérieures de l’Union européenne, soit par le financement, soit par les forces militaires ou par un autre type d’assistance”, a-t-il précisé.

    (Slovāku valdība ir gatava piedalīties ES ārējo robežu sargāšanā, gan financiāli, gan militāri vai citādi” precīzējis [slovāku premjers])

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > west 09.09.2015. 21.59

    Interesanta aptauja, ko veic “Le Point”:

    Quelle doit être la priorité du gouvernement pour cette rentrée ?

    (Kādai ir jābūt valdības prioritātei, sākoties jaunajam [mācību] gadam?)

    Atbildējuši 61’941 cilvēks

    35,1% – beigt mums melot (Arrêter de nous mentir)

    28,9% – aizsprostot migrantu masīvo ieplūdi franču zemē

    . (Endiguer l’arrivée massive de migrants sur le sol français)

    25,2% – īstenot ekonomisko un sociālo politiku, kas iedarbinātu ekonomiku un samazinātu bezdarbu

    . (Mettre sur pied une politique économique et sociale qui relancera l’économie et fera baisser le chômage)

    6,4% – īstenot īstus kreiso pasākumus, sociālo aizsardzību, cīnīties pret nevienlīdzību

    . (Adopter de vraies mesures de gauche, de protection sociale, et lutter contre les inégalités)

    Interesanti, ka ekonomika un bezdarbs ir tikai 3.vietā.

    Savukārt imigrācija ir 2.vietā uzreiz pēc vispārīgās nepatikas pret valdību.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    andrejs > west 09.09.2015. 21.21

    Ar tik intensīvu propagandu musulmaņu “bēgļu” sakarā, kādu mums pēdējā laikā mēģina iemasēt smadzenēs visādi junkeri

    —————————-

    LTV jau arī neatpaliek. Pretīgi skatīties kā sabiedriskā TV ignorē sabiedrības viedokli.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > west 09.09.2015. 21.25

    west raksta: “Ar tik intensīvu propagandu musulmaņu “bēgļu” sakarā, kādu mums pēdējā laikā mēģina iemasēt smadzenēs visādi junkeri, var sacensties tikai PutinTV.”

    Un “irir” arī piedalās šajā propagandā un smadzeņu skalošanā. Kauns par “irir”. Fui. Neviens “irir”am vairs nekad neuzticēsies.

    Toties “Le Monde” raksta par Dāniju:

    Migrants : le Danemark suspend ses liaisons ferroviaires avec l’Allemagne

    (Migranti – Dānija aptur savus dzelzceļa sakarus ar Vāciju)

    La compagnie ferroviaire du Danemark, Danske Statsbaner (DSB), a annoncé mercredi 9 septembre avoir suspendu, sur ordre de la police, toutes les liaisons avec l’Allemagne, après le refus de centaines de migrants en transit vers la Suède de descendre de train à leur arrivée au Danemark.

    (Dānijas dzelzceļa kompanija paziņojusi 9.septembrī, ka tā ir apturējusi pēc policijas pieprasījuma visu satiksmi ar Vāciju pēc tam, kad simtiem migrantu transitā uz Zviedriju atteikušies nokāpt no vilciena, iebraucot Dānijā.)

    Ces derniers mois, le gouvernement a durci les conditions à l’égard des demandeurs d’asile : les prestations qui leur sont destinées ont été baissées (alors qu’elles avaient été relevées par le précédent gouvernement de gauche), le pays n’accorde des droits de résidence que temporaires, et le regroupement familial a été rendu compliqué.

    (Pēdējos mēnešos [Dānijas] valdība ir padarījusi stingrākus noteikumus attiecībā uz patvēruma prasītājiem: viņiem paredzētie pabalsti tika samazināti (iepriekšējā kreiso valdība bija tos palielinājusi), valsts piešķiŗ tikai pagaidu uzturēšanās tiesības, ģimeņu apvienošanās ir padarīta sarežģīta.)

    Gribu tādu valdību kâ Dānijā!

    “irir” vienmēr min Ziemeļu valstis kâ paraugu Latvijai. Kāpēc “irir” neraksta par Dāniju?

    Dānija ir paraugs Latvijai. Dažādas straujumas un rinkēviči varētu pamācīties no Dānijas.

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

morgenstern 09.09.2015. 18.13

Kad zem bēgļu maskas iekļuvušie kaujinieki uztaisīs allahbabahu, eiropieši diez vai taisīs instalācijas ar upuru atveidošanu. Un ja arī taisīs, tad ziņu aģentūras par to nerakstīs.

+14
-9
Atbildēt

0

Jānis 09.09.2015. 17.19

Sīrijas bēgļus vajadzētu sūtīt uz Krieviju, jo viņa piegādā ieročus un veicina kara darbību.

+14
-10
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu