NATO Austrumeiropas valstīs atklās sešus jaunus štābus • IR.lv

NATO Austrumeiropas valstīs atklās sešus jaunus štābus

28
Foto: Lauris Vīksne, F64

Šis solis tiek uztverts kā skaidrs signāls Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam

NATO Austrumeiropas valstīs, kas ir Ziemeļatlantijas aliasē, atklāj jaunus sešus štābus, ziņo Dw.de.

Sagaidāms, ka līdz nākamā gada jūlijam, kad notiks NATO samits, visi šie štābi būs pilnā kaujas gatavībā, teikts otrdien izplatītajā NATO paziņojumā.

Katrā no šiem štābiem, kas darbu sāks Bulgārijā, Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā un Rumānijā, tiks dislocētas 40 militārpersonas, turklāt puse no tām pārstāvēs attiecīgās valsts armiju.

Galvenais šo NATO atbalsta punktu uzdevums Austrumeiropas valstīs būs plānot un koordinēt alianses ātrās reaģēšanas vienību darbību un mācības. Turklāt tie tiek uzskatīti par skaidru signālu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Kā zināms, Baltijas valstis ir bažīgas, ka Maskava var mēģināt izplatīt savu ietekmi to teritorijā.

Spriedze attiecībās ar Krieviju spiež arī ASV armijas vadību neatteikties no savas militārās klātbūtnes Eiropā. Kā otrdien paziņoja ASV bruņoto spēku komandieris Eiropā ģenerālis Bens Hodžess, tiks atjaunota militārā bāze Vācijas pilsētā Manheimā jeb tā saucamās “Coleman Barracks”. Manheimā tiks dislocētas aptuveni 1200 vienības militārā autotransporta un cita tehnika, ieskaitot 250 tankus. No Vācijas šī tehnika var tikt ātri pārsviesta uz jebkuru citu Eiropas valsti.

Hodžess uzskata, ka šī ir pagaidu bāze – Manheimas noliktavas tiks izmantotas tik ilgi, kamēr tiek meklēta vieta ASV militārās tehnikas bāzei Baltijas valstīs, Polijā, Ungārijā, Rumānijā un Bulgārijā.

Šogad februārī ASV paziņoja, ka sakarā ar militāro spēku samazināšanu Eiropā ASV sākušas “Coleman Barracks” nodošanas procesu Vācijas pusei.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu