Latvija uzņem bērnus no karadarbības skartajām vietām Ukrainā • IR.lv

Latvija uzņem bērnus no karadarbības skartajām vietām Ukrainā

42
Ukrainas bērni kopā ar savām Latvijas audžuģimenēm Rīgas autoostā. Foto no TVNet.lv
Monta Glumane

Piecpadsmit bērni mēnesi dzīvos audžuģimenēs un iepazīs Latviju

Pulciņš bērnu vecumā no 8 līdz 17 gadiem, viņu pavadoņi un projekta organizatoriem ceturtdienas rītā drūzmējas Rīgas starptautiskās autoostas uzgaidāmajā telpā. Bērni ieradušies ar autobusu no Kijevas, taču viņu mājas ir Ukrainas pilsētās Doņeckā, Luhanskā, Kramatorskā, Siverskā un citur. No ceturtdienas viņi par savām mājām aptuveni mēnesi sauks Latviju.

Pēc garā ceļa 15 bērnu sejās redzams nogurums, viņi ir mierīgi un klusi, katrs uzmana līdzpaņemtās mantas. Pēc neilgas gaidīšanas klāt arī brīdis, kad viņi pirmo reizi tiekas ar Latvijas viesģimenēm. Kā sveicienu mīksto rotaļlietu un violetu balonu saņem kāds astoņus gadus vecs puisītis ar lielām, brūnām acīm. Bērna acis uzreiz iemirdzas. Citi rokās tur ziedus. Sajūta kā svētkos – mulsums mijas ar aizkustinājuma asarām. Cits pēc cita bērni satiek savas pagaidu ģimenes – audžuvecākus un viņu ģimenes locekļus. Tālāk visi kopā dosies iepazīt pagaidu mājvietas astoņās latviešu un trīs krievu ģimenēs Rīgā un Rīgas rajonā.

Iespēja ukraiņu bērniem dzīvot audžuģimenēs Latvijā rasta, pateicoties projektam ,,No ģimenes līdz ģimenei”. Tā mērķis ir sniegt sociālo rehabilitāciju karadarbībā Ukrainā cietušajiem bērniem. Ukrainas bērnu uzņemšanu Latvijā organizē biedrība „Alianse Latvija bez bāreņiem”, pastāstīja valdes locekle Irina Čžou.

Biedrību projekta sadarbības partneri Ukrainā informēja par ģimenēm, kuras dzīvo karadarbības zonā vai ir cietušas no tās. Priekšroka rehabilitācijai Latvijā ir tiem bērniem, kuri nāk no sociāli maznodrošinātām ģimenēm, ja ģimene ir zaudējusi visu iedzīvi, kā arī daudzbērnu ģimeņu atvasēm, kuri zaudējuši kādu no tuviniekiem.

Biedrības pārstāvis Matīss Francis Ir.lv stāsta, ka šā projekta izmaksas par vienu bērnu ir aptuveni 280 eiro un tās sedz audžuģimene. Izmaksās ietilpst paātrināta dokumentu noformēšana, vīzas un transporta biļetes. Savukārt atbalstītāji bērniem nodrošina izklaides programmu. ,,Aicinājumam kļūt par audžu ģimeni sākotnēji pieteicās aptuveni 100 ģimenes, taču beigās palika tikai šīs 15. Katra ģimene tika pārbaudīta un izvērtēta pēc noteiktiem kritērijiem,” saka Francis. 

Dagnija Veidemane šajā palīdzības projektā iesaistījusies pirmo reizi un savā ģimene uzņems divus bērnus – 10 un 12 gadus vecos brāli un māsu. Viņa teic, ka galvenā motivācija ir dalīties ar to, kas pašam ir, bet citiem trūkst. ,,Mēs sazvanījāmies ar bērnu mammu, viņai svarīgi ir noticēt, ka visiem nav vienalga, kas notiek Ukrainā,” piebilst Dagnija.

17 gadus veco Pavlo no Doņeckas savā ģimenē uzņems Laila Lāce, kura pati meklējusi un atradusi šo projektu. Vairākums no autoostā sastaptajiem audžuvecākiem atzīst, ka, atrodoties netālu no notiekošā Ukrainā, arī Latvijā nevar palikt vienaldzīgi un, ja vēl ir iespēja gan finansiāli, gan sadzīviski palīdzēt, tad kādēļ to nedarīt.

Ukrainas bērniem Latvijā paredzēta plaša kultūras programma – trīs pasākumi nedēļā, kuru laikā viņi iepazīs Latvijas kultūru, dabu, sportu un ģimenes dzīvi. Viņiem būs iespēja apmeklēt Baznīcu nakts pasākumus, tirdziņu Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, Leļļu teātra izrādi, centru bērniem „Zili brīnumi” un „Starspace” observatoriju Suntažos. Paredzēti izbraukumi ar zirgiem, katamarāniem un kuģīti Rīgas kanālā, viesoties zoodārzā „Rakši” un spēlēt boulingu centrā „Toss”. Visas aktivitātes sastādītas tā, lai bērni nejustos šķirti cits no cita, bet grupa turētos kopā, pastāstīja Francis.

Laikā, kamēr bērni dzīvos Latvijā, viņu vecāki Ukrainā meklē jaunu patvērumu un darbu, lai bērns varētu atgriezties drošākā vidē.

Projekta mērķis ir līdz šā gada beigām uz Latviju atvest vēl trīs bērnu grupas, tā kopumā uzņemot 100 bērnus. Kopš projekta sākšanas Latvijā viesojušies jau vairāk nekā 50 bērni. Šāds projekts tiek īstenots arī Vācijā, ASV, Čehijā, Francijā, Anglijā, Austrijā un citās valstīs.

Projekta organizatori – biedrība “Alianse Latvija bez bāreņiem” – ir domubiedru savienība, kurā apvienojušies sabiedrisku, reliģisku un politisku organizāciju pārstāvji. Veiksmīgu projekta īstenošanu nodrošina sadarbības partneri Ukrainā – alianse “Ukraina bez bāreņiem”, “Global Christian Support”, kurā apvienojušies dažādu reliģiju pārstāvji, starptautiskais adopcijas projekts “Tu tiksi atrasts”, Kijevas bērnu lietu dienests un citi.

 

Komentāri (42)

andrejs 04.06.2015. 20.57

Esmu patiesi satraucies, ka beidzamā gada laikā Ukrainā ir ļoti pieaugusi rusofobija. Tā ir ļoti negatīva parādība. Un galvenais – KĀPĒC? Krievi taču ir tik labsirdīgi un jauki cilvēki….

+6
-1
Atbildēt

1

    v_rostins > andrejs 04.06.2015. 23.22

    andrejs

    Lielākā daļa, izņemot Rietumukrainu, Ukrainas, krievam bija praktiski kabatā un tur iedzīvotājiem nebija starpības, sarunāties krieviski, vai ukraiņu valodā. Sākoties karam praktiski visi tagad apzinās sevi ne kā bezsugas bidļjaķinu un ne malorosu vai hoholu, kā cilvēces atkritumi nicīgi dēvē ukraiņus, bet gan piederīgus ukraiņu nācijai un lielai slāvu kopai.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

dzeris49 04.06.2015. 20.03

Nu tas tiešām priecē, ļoti pozitīva ziņa.

+3
0
Atbildēt

0

J.Biotops 05.06.2015. 11.38

Šoreiz nevis „Latvija uzņem…” bet LatvijĀ uzņem.

Uzņem konkrētas ģimenes un cilvēki, personīgi, no brīvas gribas un uz sava rēķina, brīvi un apzināti apvienojušies brīvi izvēlētam darbam.

Par to visiem darītājiem milzīga cieņa. Valstij – paldies, ja netraucē.

+2
-2
Atbildēt

1

    andrejs > J.Biotops 05.06.2015. 11.55

    tieši tāpat jārīkojas ar Āfrikas t.s. bēgļiem.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu