Arhibīskaps: Prezidentam jāmeklē ceļš uz izlīgumu • IR.lv

Arhibīskaps: Prezidentam jāmeklē ceļš uz izlīgumu

7
Arhibīskaps Jānis Vanags. Foto: Lauris Aizupietis, F64

Tautai jālūdz Dievs, lai dod prezidentam vajadzīgās dāvanas

Latvijas Evanģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags Latvijas tautā redz spējīgus cilvēkus, kas varētu uzņemties Valsts prezidenta pienākumus. Viņš uzsver, ka prezidentam jābūt cilvēkam, kas “meklē ceļu uz izlīgumu, uz politiskas nācijas veidošanos, kas nav rezervēta tikai latviešiem”.

“Par to, kurš tiks ievēlēts, tautai vajadzētu lūgt Dievu, lai dod vajadzīgās dāvanas [spējas, īpašības – red.],” saka Vanags ceturtdien publicētajā intervijā “Neatkarīgajā Rīta Avīzē”.

Vanags uzskata, ka patlaban prezidenta īpašais virsuzdevums ir “dot valstij vīziju, kas saliedētu Latvijas tautu”. Arhibīskaps uzskata, ka Latvijas sabiedrība ir sašķelta, “bet iedvesmojoša vīzija vieno”.

“Vajadzētu pulcināt un iedvesmot eliti, mūsu labākos, spējīgākos cilvēkus mērķiem, kam elite domāta, – kopā ar visu tautu celt taisnīgumu un labklājību un stāvēt pretī visam, kas Latviju posta un apdraud, – ārējiem ienaidniekiem, korupcijai, lienošajai korporāciju varai, morāli degradējošām parādībām utt.,” saka Vanags.

Arhibīskaps norāda, ka Latvijas pilsonību vajadzētu padarīt par goda lietu, pēc kā tiekties, bet valsts dzimšanas dienai – 18.novembrim – jākļūst par visas tautas svētkiem.

Vanags neko briesmīgu nesaskata arī tajā, ja Valsts prezidentu vēlētu visa tauta. Viņš atzīst, ka pašreizējā situācija ar prezidenta vēlēšanām Saeimā liekas “diezgan neizprotama un necaurskatāma”. Tieši šī necaurspīdīgā situācija, pēc Vanaga teiktā, rada cilvēkos vēlmi ņemt to lietu savās rokās.

Vaicāts par Krievijas agresiju un vai viņam nav bail par Latviju, Vanags teic, ka “kara draudu priekšā ir vēl jo svarīgāk meklēt brīvību no bailēm”. Arhibīskaps teic, ka ir vajadzīgs iekšējs miers un izsvērta un prātīga rīcība. 

“Manuprāt, ļoti pareizi, ka izdeva brošūru par to, kā rīkoties kara gadījumā. Cilvēkiem ir vieglāk būt drosmīgiem, ja viņi zina, ko darīt, un var tam sagatavoties. Tāpat vajadzētu jau iepriekš stiprināties garā un ticībā,” saka arhibīskaps Vanags.

Interviju ar Jāni Vanagu žurnālā “Ir” lasiet šeit.

 

Komentāri (7)

lno 02.04.2015. 16.39

Baznīcas vadītājs, kurš Ļedjanovu uzskata par kristieti, bet ir pret sieviešu ordinēšanu prieteru amatam, man nav autoritāte.

+5
-1
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 02.04.2015. 14.43

mēs varētu STIPRINāTIES GARā UN TICīBā, ja viens no pasaulē populārāko konfesiju reģionālajiem līderiem varētu izskaidrot motīvus, kuru vadīti pareizticīgie apšauj pareizticīgos ar musulmaņa plecā kārtu ieroci. Tā vietā saņemam miglainus mājienus par Prezidenta vēlamo rīcību.

+3
0
Atbildēt

0

nomale 02.04.2015. 15.30

Bla, bla, bla… It kā jau baznīcai bija jābūt tai, kas rāda visiem priekšzīmi, kad runa ir par izlīgumu! Mūsu gaišā baznīca pārstāv tumšos viduslaikus!

+4
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu