Valsts kontrole: veselības iestāžu revīziju kavē datu nepieejamība • IR.lv

Valsts kontrole: veselības iestāžu revīziju kavē datu nepieejamība

20
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Veselības ministrija nevēlas neatkarīgu kontroli, jo izdevumus jau pārbaudot resora iekšienē

Lai pilnībā varētu pārliecināties, ka veselības aprūpei piešķirtais valsts budžets tiek iztērēts lietderīgi un atbilstīgi noteiktajiem mērķiem, Valsts kontrolei (VK) trūkst visu vajadzīgo datu, vēsta aģentūra LETA. Valsts kontroles padomes locekle Inga Vārava norāda, ka veselības nozarē, kur darbojas princips “nauda seko pacientam”, VK nav pieejama informācija par pacientiem sniegtajiem ārstniecības pakalpojumiem.

Revidentiem bez datu pieejamības nav iespējams gūt pilnīgu pārliecību, vai veselības aprūpes nozarei piešķirtais finansējums tiek izlietots tiesiski un efektīvi. Revīziju apgrūtinot Veselības ministrijas (VM) nostāja, apgalvojot, ka nozares iekšienē jau notiekot budžeta izlietojuma pārbaudes, tāpēc neatkarīgas revīzijas, ko veic ārpus nozares esoša iestāde, neesot nepieciešamas.

Ja VK nebūtu liegta pieeja datiem par pacientiem sniegtajiem pakalpojumiem, revidenti varētu pārbaudīt, vai Nacionālā veselības dienesta samaksa ārstniecības iestādei par sniegto pakalpojumu pacientam atbilst normatīvo aktu prasībām un faktiski ārstniecības iestādes izlietotajiem līdzekļiem, skaidrojusi Vārava.

Aktuāls arī jautājums, vai valsts finansēto veselības aprūpi un valsts kompensējamās zāles ir saņēmušas tās personas, kurām atbilstīgi normatīvajiem aktiem tās bija paredzētas. VK vēlas zināt, vai no pacientiem netiek nepamatoti iekasēta papildu samaksa par valsts finansēto veselības aprūpi un vai veselības nozarē izveidotās informācijas sistēmas un reģistri par pacientiem ir pilnīgi un satur patiesu un aktualizētu informāciju.

VK nepiekrīt ministrijas apgalvojumam, ka problēmas veselības aprūpes nozarē iespējams risināt ar finansējuma palielinājumu. Vienlaikus būtu nepieciešams pārliecināties, ka šis finansējums tiek izlietots godprātīgi un efektīvi. “Publiskajā telpā gan veselības nozares speciālisti, gan arī sabiedrības pārstāvji izsaka šaubas par veselības nozarei piešķirtā finansējuma izlietojuma lietderību, efektivitāti un atbilstību mērķiem,” piebilst Vārava.

Pēc VK domām, tikai finansējuma palielināšana veselības aprūpes nozarei neatrisinās gadiem ieilgušās problēmas, ja vienlaikus ierobežotā finansējuma apstākļos netiks veiktas aktivitātes finanšu efektīvākai izlietošanai. Vienlaikus Vārava uzsver, ka šajās revīzijās revidenti nevērtē pašu ārstniecības procesu, proti, diagnozes pamatotību, noteikto medikamentu nepieciešamību un medicīnisko darbību zinātnisko pamatotību.

Komentāri (20)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu