PB eksperti: Jāpalielina finansējums augstākajai izglītībai Latvijā • IR.lv

PB eksperti: Jāpalielina finansējums augstākajai izglītībai Latvijā

21
Foto: Ieva Čīka, LETA

PB pētnieki piedāvājuši saglabāt un optimizēt esošo studiju vietu sistēmu

Vēl pavasarī Pasaules Bankas (PB) pētnieki uzsvēruši, ka augstākās izglītības finansējums Latvijā ir nepietiekams, tāpēc pirmais PB ekspertu priekšnoteikums jaunajam augstākās izglītības finansēšanas modelim ir paaugstināts finansējums.

Šodien, prezentējot pētījumus par augstākās izglītības finansējuma rezultātiem, PB pētnieki piedāvājuši saglabāt un optimizēt esošo studiju vietu sistēmu, ziņo LETA.

Būtiskākais uzsvars likts uz finansējuma sadalījumu un kritērijiem. Eksperti pārliecināti, ka pašreizējais viendimensionālais modelis neveicina augstākās izglītības kvalitāti un konkurētspēju, tāpēc viņi piedāvā ieviest trīs pīlāru modeli, kur pirmais pīlārs paredz pamatfinansējumu studiju procesam un pētniecībai, otrais pīlārs – orientācija uz rezultātiem un sasniegumiem, savukārt trešais pīlārs – orientāciju uz inovācijām.

Eksperti uzsvēruši, ka piedāvātajām reformām jādarbojas kā pasākumu kopumam, kurā uzsvērta stabilitāte un balanss.

Viens no pasākumu kopumiem ir palielināt valsts finansējumu, vienlaicīgi fokusējoties uz rezultātiem, savukārt otrs pasākumu kopums orientētos uz valsts un privātā finansējuma kompleksu ar akcentu uz izglītības pieejamību. Tomēr, kā pasākumā norādīja Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa, uz šo modeli netiek plānots koncentrēties, jo tas paredz studiju maksu visiem studentiem, kā arī kreditēšanas sistēmas uzlabošanu.

Eksperti uzsvēra, ka sistēma, kurā maksa par studijām nav piemērota visiem, veido nesamērīgi lielu studiju maksu, tāpēc taisnīguma un pieejamības labad studiju maksu varētu sadalīt proporcionāli uz visiem studējošajiem, tādā veidā kompensējot finansējuma samazinājumu, kas rodas studentu skaita samazinājuma dēļ.

Tika izstrādāti trīs iespējamie scenāriji, kas iekļauj iepriekš minētos trīs pīlārus, kā arī studiju maksu. Pirmais scenārijs paredz valsts finansējuma pieaugumu, otrais scenārijs – esošā finansējuma līmeņa saglabāšanu, sedzot studentu skaita dēļ radušos zaudējumus, bet trešais scenārijs paredz finansējuma saglabāšanu esošā līmenī, kas balstās uz studentu skaita samazinājumu.

Eksperti ir pārliecināti un uzsver, ka trešā scenārija izvēle ir nelietderīga, turklāt tā neveicinās augstākās izglītības kvalitāti un konkurētspēju.

 

Komentāri (21)

Ansis 24.09.2014. 14.11

Aga …

Jāpalielina:

aizsardzībai, izglītībai, pensionariem, demografijai, zinatnei, medicīnai, sportam, kultūrai, ceļiem, sabiedriskajam medijam, lauksaimnieku atbalstam, enerģētikai …

Ja paskatīsiesties velēšanu programmas, tad reāli neviens nepasaka, kur tad tos līdzekļus ņemt – tāka viss šis ta arī paliks vēlmju un solījumu līmenī.

Sakarā ar Krievijas agresiju Ukrainā, mūs sagaida ekonomikas kritums – tā ka būs nevis finansējuma paaugstinajums, bet gan samazinājums.

Nu labi – Vienotība vismaz saka, ka papildus līdzekļus iegūs apkarojot ēnu ekonomiku. Nu vismaz kautkas. Diemžēl, gan šo pašu viņi solīja arī pirms 4 gadiem – ēnu ekonomika pa šo laiku ir tikai pieaugusi.

Pārējie vispār šo tēmu klusi apiet.

Bet pēc vēlēšanām mūs sagaidīs visādi brīnumi – jaunievēlētie deputāti pēkšņi aptvers, ka ir jauna krīze un visi iepriekšējie solījumi un vienošanās ar darbadevēju konfederāciju par nodoklu nekustinašanu vai vismaz ilgāku laiku pirms spēka stāšanās, vienkārši tiks aizmirsti!

Es to nosauktu par masveida bezatbildību un cūcību no lielāka vairuma (lai neteiktu visu) partiju puses!

+3
-1
Atbildēt

1

    Ludmila > Ansis 24.09.2014. 22.01

    Labi , ne augstskolas ..bet

    Madonā 3 vidusskolas . Vismaz divas pustukšas ( 1 un 2 ) . Par ģimnāziju nezinu , bet arī vairs nav tik pilna .

    Un kad guldīja naudu 1 vsk . rekonstrukcijā naudu ..pareiz tad kad jau bija pilnīgi skaidrs ,ka esošā būs par lielu .

    Tāpat ar augstskolām , nu nevar uzturēt šādu milzīgu skaitu tukšu ēku .

    0
    0
    Atbildēt

    0

sarmitelinde 24.09.2014. 17.33

Kāpēc klusē IZM?

Piemēram, Rēzeknes augstskolā 2.kurss -pedagogi – man teica,ka kursā ir 6 studenti. Nevis grupā, bet kursā. Iegāju mājas lapā ,lai pārbaudītu, bet īsti nav laika – tur apstiprinājumu neatradu, bet nu gan jau ,ka tā arī ir.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu