Veselības ministres amatam uzrunāta Daiga Behmane • IR.lv

Veselības ministres amatam uzrunāta Daiga Behmane

22
Daiga Behmane. Foto: Egons Ansbergs, F64

Veselības ekonomikas asociācijas vadītāja, iespējams, izvēlēta aktīvās darbības dēļ

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (”Vienotība”) vakantajam veselības ministres amatam ir uzrunājusi Latvijas Veselības ekonomikas asociācijas (LVEA) vadītāju Daigu Behmani, vēsta aģentūra LETA. Atbilde no kandidātes tiek gaidīta nākamās nedēļas sākumā.

Saņemto aicinājumu apsvērt iespēju ieņemt veselības ministres amatu aģentūrai LETA apstiprinājusi pati Behmane, atklājot, ka piedāvājumu saņēmusi piektdien, 18.jūlijā, un šobrīd domājot. “Man ir pāris dienas, ko domāt,” teica asociācijas vadītāja.

Vaicāta, kāpēc tieši viņa ir uzrunāta veselības ministra amatam, Behmane atklāja, ka viņas vadītā asociācija esot diezgan aktīva. “Daudz darām, lai veselības nozares sistēmu padarītu efektīvāku. Esam rosinājuši izveidot kvalitātes balvas projektu. Rūpējamies par medicīnas nozares līdzekļu lietderīgu izlietošanu,” stāstīja Behmane.

Paralēli Veselības ekonomikas centra direktores amatam viņa divus gadus strādā Rīgas Stradiņa universitātē, kur izveidojusi veselības vadības programmu maģistrantiem angļu valodā. “To darīju tāpēc, ka Latvijā trūkst zināšanu veselības nozares vadībā,” skaidroja Behmane. “Programmā mācām uzņēmumu un finanšu vadību, juridiskus jautājumus.”

Pirmdien vakarpusē premjerministre žurnālistiem pavēstīja, ka arī Behmane sliecoties noraidīt amata piedāvājumu. Iemesls, kādēļ jau otrais potenciālais ministra amata kandidāts plāno atteikties no piedāvājuma, esot mazais laiks līdz Saeimas vēlēšanām. “Trīs mēneši līdz vēlēšanām – ļoti grūti sākt darbu, kur nav garantijas par to, kas notiks pēc tam,” paskaidroja valdības vadītāja.

Uz jautājumu, vai kandidātu atteikumu dēļ Straujuma varētu pildīt veselības ministres amata pienākumus līdz vēlēšanām, viņa atbildēja: “Tāpēc es arī negribu šobrīd runāt, mēs gribam ar abiem kandidātiem un arī ar citiem nozares spēlētājiem, kas nav gribējuši uz trīs mēnešiem [stāties ministra amatā], pārrunāt, kā mēs varētu tālāk virzīties.” Taujāta par iespējamo profesionāli partijā, kurš varētu ieņemt ministra amatu līdz vēlēšanām, Straujuma sacīja: “Tas ir tas jautājums, ko mēs runāsim šovakar.

Kandidāte iepriekš atklāja, ka valsts pārvaldē kopumā ir nostrādājusi 17 gadus, savulaik bijusi gan Zāļu cenu valsts aģentūras direktore, gan Veselības ekonomikas centra direktore. Viņa darbojusies Eiropas Komisijas darba grupās kā Latvijas pārstāve.

LETA arhīvs vēsta, ka 2011.gada jūlijā toreizējais veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Liepājas partija/ZZS) ierosināja disciplinārlietu un uz izmeklēšanas laiku atstādināja Behmani no Veselības ekonomikas centra direktores amata. Lēmums pieņemts, ņemot vērā, ka Behmane, iespējams, nav veikusi direktores kompetencē esošās darbības, lai laikus samazinātu un novērstu veselības aprūpei piešķirtā valsts budžeta līdzekļu pārtēriņu.

Behmane 2011.gada jūlijā Administratīvajā rajona tiesā iesniedza prasību pret Veselības ministriju. Iesniegumā viņa pieprasīja veselības ministram Bārzdiņam atcelt rīkojumu par viņas atstādināšanu no amata. Behmane savu rīcību pamatoja ar argumentācijas trūkumu no veselības ministra puses.

Kā aģentūrai LETA tagad skaidroja Behmane, viņa tika atjaunota darbā, saglabājot algu, taču Veselības ministrija tolaik piedāvājusi viņas kvalifikācijai nepiemērotu amatu. “Pēc profesijas esmu ekonomiste, taču man piedāvāja vadīt Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centru, kur pie vadības stūres nepieciešams ārsts. Tāpēc no šī darba atteicos un sāku strādāt Rīgas Stradiņa universitātē.”

Jau ziņots, ka Ministru prezidente 14.jūlijā parakstīja rīkojumu par veselības ministres Ingrīdas Circenes (V) demisiju, savukārt potenciālais kandidāts šim amatam – Rīgas Stradiņa universitātes attīstības prorektors Toms Baumanis – 17.jūlijā no piedāvājuma atteicās.

Komentāri (22)

Una Grinberga 21.07.2014. 10.44

Mums jau to profesoru un gudru runātāju ir daudz, bet izskatās, ka arī šai dāmītei līdz darīšanai ir tālu… domājams, ka ilgi viņa nebūs, jo darbi paši nedarās un ar gudru spriedelēšanu būs par maz!

+2
0
Atbildēt

1

    dro > Una Grinberga 21.07.2014. 13.07

    Nasing spešal!. Gluži manas domas. Vajadzētu mēģināt uzrunāt E. Sprūdžu:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu