ES un ASV noteic jaunas sankcijas pret Krieviju • IR.lv

ES un ASV noteic jaunas sankcijas pret Krieviju

43
Krievijas prezidents Vladimirs Putins (no kreisās), ASV prezidents Baraks Obama, Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto: EPA-LETA

Sankcijas skars finanšu un enerģētikas jomu; paredzama valstu attiecību pasliktināšanās

Eiropas Savienības (ES) valstu vadītāji sanāksmē Briselē, kur apsprieduši ES amatu sadali, veltījuši laiku arī situācijai Ukrainā un lēmuši par sankcijām Krievijai, kas pārsniedz visas līdz šim īstenotās, vēsta aģentūra LETA. Savukārt ASV ASV 16.jūlija vakarā paziņoja, ka būtiski pastiprina sankcijas pret Krieviju, vēršoties pret aizsardzības jomas, finanšu un enerģētikas uzņēmumiem.

ES līderi vienojās, ka noteicamas jaunas sankcijas ne tikai pret personām, bet arī kompānijām, kas atbalsta lēmumu pieņēmējus Krievijā, respektīvi – oligarhus, kuri ir tieši atbildīgi par Ukrainas aneksiju. Līdz jūlija beigām ir jātop sarakstam ar indivīdu vārdiem un uzņēmumu nosaukumiem. Līderi vienojušies aicināt Eiropas Investīciju banku apturēt jaunu finanšu operāciju sākšanu Krievijā. Lietuvas prezidenta Daļa Grībauskaite paudusi, ka sankcijas varētu skart aizdevumus Krievijai.

ASV sankcijām pakļauts arī naftas rūpniecības gigants «Rosneft», «Gazprombank» un «Vnesheconombank», kā arī gāzes gigants Novatek, pavēstīja ASV Finanšu ministrija. ASV sankciju sarakstā arī iekļauti soļi pret pašpasludinātajām Doņeckas un Luhanskas «tautas republikām» Ukrainas austrumos.

Vašingtonas sankcijas pastiprinātas pēc vairāku nedēļu brīdinājumiem, ka Krievija nav pakļāvusies Rietumu prasībām un nav izmantojusi savu ietekmi pār promaskaviskajiem kaujiniekiem – Maskava nav pieprasījusi separātistiem izbeigt bruņoto cīņu pret Kijevas valdību un nav apturējusi bruņojuma plūsmu pāri robežai uz Ukrainu.

To, ka ES spērusi būtisku soli uz priekšu, atzinuši gan eksperti, gan mediji, jo līdz šim līderi pievērsušies lielākoties melnā saraksta papildināšanai. Tajā patlaban ir 72 Krievijas un Ukrainas personu vārdi, kurām liegts iebraukt Eiropas Savienības teritorijā un iesaldēti arī banku konti.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins reaģējis uz ES lēmumu, norādot, ka vispirms jāredz, kādas šīs sankcijas ir un jāuztver tās bez panikas. Savukārt par ASV noteiktajām sankcijām Krievijas vadītājs paudis, ka tās iedzen abu valstu attiecības strupceļā.

Vašingtona jau iepriekš noteikusi sankcijas pret vairāku Krievijas uzņēmumu vadību, kas, kā norāda ASV, ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvākā loka cilvēki, kā arī pret Austrumukrainas separātistu kustības līderiem.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki aprīļa vidū Ukrainas austrumos sāka sagrābt valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidoja kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju. 5.jūlijā separātistu bandas tika padzītas no diviem nozīmīgiem Donbasa centriem – Slovjanskas un Kramatorskas. Kaujinieki tagad savus spēkus koncentrē Doņeckā un Luhanskā.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, ES, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Komentāri (43)

Þanis Bezmers 17.07.2014. 12.15

Putlers lēni, neatlaidīgi rāpo iekšā stūrī. Rādās jau, ka palaiž garām cienīgu kursa maiņu. Pats nojauš, ka nonāks vakuumā, drudžaini meklē draugus ar klusu domu uzsēsties viņiem uz kamiešiem. Labi, Brazīlija, varbūt Indija. Bet Dienvidāfrika. Un Ķīna! Putins taisās apjāt ķīniešus?! Vairāk kā smieklīgi! Ķīna jau apspēlējusi krievus ar gāzes pirkšanas līgumu.

+16
0
Atbildēt

0

Kaspars Špūle 17.07.2014. 13.16

Šorīt Radio Svoboda ukraiņu redakcijas raidījumā citēja Lietuvas prezidentes Gribauskaites viedokli, ko viņa paudusi Eiropadomes sēdes laikā – ka Putins nekavējoties jāaptur ar ES sankcijām, citādi pēc tam būs par vēlu.

Vai kāds zina, kāds bija Latvijas premjerministres, Vienotības Straujumas, uzstāšanās saturs šajā sanāksmē?

+16
-1
Atbildēt

3

ligakalnina 17.07.2014. 12.34

Izbrīna viens moments – kāpēc ne ES, ne ASV neizsludina sankcijas pret absolūti melīgajiem Krievijas kanāliem, kas ražo naidu un zombēto iedzīvotājus, nu jau arī ES un ASV, un, ne tikai tur dzīvojošos krievus, bet, arī citus?

Un, tai pat laikā, Krievija pilnībā bloķē jebkuru patiesu informāciju un tās nesējus.

Nekritiska pieturēšanās pie dogmām, viena no kurām ir absolūtas vardā brīvība, kas gan nenozīmē brīvību melot un kurināt naidu, ar labu nebeidzas.

Rietumi nenovērtē, kādu ļaunumu šī propaganda nodara pašiem Rietumiem.

+10
-1
Atbildēt

3

    ILZE > ligakalnina 17.07.2014. 13.26

    lno

    Kas tad Latvijas valdībai liedz izteikt protestu Anglijai par PBK propogandu?

    _______________

    Latvijas valdībai nav jāvēršās pret UK, bet ar vienu rīkojumu jāaizliedz pirmā anāla darbība Latvijā. Jārēķinās tikai ar to, kad tad kurators vairs ne draudzīgu īkšķi Dombrovskim iebāzīs pakaļā, bet hokeja nūju visā garumā iedzīs.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > ligakalnina 17.07.2014. 14.06

    ———dzeris49:”(..)

    Rietumi nenovērtē, kādu ļaunumu šī propaganda nodara pašiem Rietumiem.”

    ===============================================================================

    Pašiem Rietumiem tagad problēmas – nav laika ar Krievijas propagandu ņemties:

    “UK Police Arrest 660 Suspected Pedophiles”

    http://time.com/2991805/uk-pedophile-arrests/

    http://www.youtube.com/watch?v=xJFyKc78gnc

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 17.07.2014. 13.14

    dzeris49. Kas tad Latvijas valdībai liedz izteikt protestu Anglijai par PBK propogandu?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu