Valsts kancelejas direktore neatbalsta ierēdniecības palielināšanu • IR.lv

Valsts kancelejas direktore neatbalsta ierēdniecības palielināšanu

21
Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane. Publicitātes foto

Valdības vadītāja Straujuma nobažījusies, ka palielinās valsts pārvaldes darbinieku skaits

Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane uzskata, ka nav pieļaujama valsts pārvaldē nodarbināto skaita palielināšana, tā vietā būtu jāpilnveido darbinieku motivācija, aģentūrai LETA teica Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja Laine Kučinska.

“Valsts pārvaldes iestādēm ir jāturpina savas darbības optimizācija, efektivizējot procesus gan iestādes, gan nozaru līmenī. Nav pieļaujama valsts pārvaldes darbinieku skaita un valsts budžeta izdevumu palielināšana bez procesu pārskatīšanas,” uzskata Dreimane.

Tā vietā būtu jāpilnveido valsts sektorā strādājošo atlīdzības politika un jādod iespēja iestāžu vadītājiem materiāli motivēt profesionālākos un darbspējīgākos ekspertus. Valsts kancelejas direktore uzskata, ka augsti kvalificētu speciālistu atalgojumam jābūt 80% no līdzvērtīgiem amatiem privātajā sektorā. Nepieciešams arī novērst, ka dažādās iestādēs par līdzīga darba veikšanu ir dažādi atalgojumi.

Atsaucoties uz statistikas datiem, Dreimane gan uzsver, ka valsts budžeta iestādēs strādājošo skaits nevis palielinās, bet samazinās un 2013.gada beigās kopumā tie bija 57 400 nodarbināto. Salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm Latvijas valsts sektora gan apjoms, gan izdevumi ir zemāki par ES dalībvalstu vidējiem rādītājiem.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) otrdien valdības sēdes laikā, izskatot atsevišķus jautājumus, pauda bažas, ka valsts pārvaldē notiek masveida štata vietu palielināšana. “Gandrīz katrai ministrijai ir jaunas štata vietas. Mani satrauc, ka dodamies jaunu štata vietu masveida veidošanas virzienā,” teica Straujuma.

Premjerministri bažīgu darīja jaunu štata vietu veidošana, ko paredzēja grozījumi likumā “Par valsts ieņēmumu dienestu” un līguma slēgšana ar Eiropas Kosmosa aģentūru, kur arī Izglītības un zinātnes ministrija paredzējusi jaunu štata vietu izveidošanu.

 

Komentāri (21)

Aivars Krauklis 09.04.2014. 14.08

„…Salīdzinājumā ar citām Eiropas Savienības (ES) valstīm Latvijas valsts sektora gan apjoms, gan izdevumi ir zemāki par ES dalībvalstu vidējiem rādītājiem….”. Skan jau daiļi, tikai gribētos zināt, vai tur ieskaitīt arī tā saukto „valsts aģentūru” un bezgalīgo valstiskās uzraudzības kantoru darbinieki un izdevumi. Aizdomas, ka nav ne vella. (Pašvaldības, protams neskaitīsim, jo tad cipari būtu pavisam reibinoši.)

+5
-1
Atbildēt

0

jmaklakovs 09.04.2014. 11.45

Vislabākā ierēdņu motivācija būtu viņu nesodamības likumu atcelšana. Jābūt iespējai ierēdni atlaist jebkurā brīdī bez pārsūdzēšanas iespējām. Neesi kompetents, godīgs, strādīgs – tinies! Šobrīd ierēdnis var darīt (nedarīt) ko vien grib (negrib). Ideāli apstākļi valsts izzadzējiem!

+4
-1
Atbildēt

1

    Kristīne > jmaklakovs 09.04.2014. 13.51

    Atlaišanas grūtības tikpat labi attiecas uz godprātīgo ierēdņu atlaišanu, kad ar savdabīgām shēmām vēlas nodarboties šamējo vadītāji.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Pēterītis 09.04.2014. 12.53

Mēģinajumi izmeklēšanas un tiesu varas impotenci kompensēt ar birokrātu sacerējumiem ir nerentabls un visai apšaubāms pasākums. Garie aizliedzošie un bremzējošie teksti ir pateicīga vieta shēmu iestrādei un to izmantotāju slēpšanai. Uz lapaspušu desmitiem rakstītie MK noteikumi neglāba attīstībai doto Eiropas naudu no bezjēdzīgas šķērdēšanas un izzagšanas. Par sarakstīto un tiesai iesniegto sējumu kaudzi sevišķi bīstamais noziedznieks tikai pasmaida.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu