Piektdien Lielajā Ģildē "Sinfonietta Rīga" atskaņos divus latviešu komponistu jaundarbus • IR.lv

Piektdien Lielajā Ģildē “Sinfonietta Rīga” atskaņos divus latviešu komponistu jaundarbus

25
Komponiste Santa Bušs. Publicitātes foto

Skanēs Santas Bušs kamersimfonija un Riharda Zaļupes opusu orķestrim, elektronikai un klarnetei

Šovakar, 28.martā plkst.19 Lielajā ģildē kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” atskaņos Santas Bušs un Riharda Zaļupes jaundarbus, raksta aģentūra LETA. “Sinfonietta Rīga” atskaņos Bušs kamersimfoniju “liminarité” un Riharda Zaļupes opusu “Sequences transformed” orķestrim, elektronikai un klarnetei, kurā solista loma uzticēta klarnetistam Guntim Kuzmam.

 Pie diriģenta pults koncertā būs “Sinfonietta Rīga” mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē. Viņš paudis, ka cikls ar latviešu kamersimfonijām nes jaunus pārsteigumus un izaicinājumus. Šnē pastāstīja, ka šī neparastā muzikālā programma prasīs no klausītāja reakciju un ieklausīšanos. Orķestris ticot savai publikai, kura jau ir dzirdējusi daudz laikmetīgas mūzikas. Jaundarba “liminarité” nosaukumā izmantots antropoloģisks koncepts – atrašanās krustcelēs, pārmaiņu vidū, kad izplēnējis pamats zem kājām, zuduši vecie orientieri un jārod jauni. Atbrīvojošs un riskants vienlaikus, šis stāvoklis mudinot ļauties jauniem skaņas meklējumiem, pārkāpjot ierastās kamersimfonijas robežas. 

Zaļupe jau agrāk esot veltījis skaņdarbus klarnetistam Kuzmam, taču elektroniskās mūzikas sniegtās iespējas komponists izmanto pirmo reizi. Mūziķis stāstīja, ka savā skaņdarbā mēģinās apvienot orķestra skanējumu ar elektroniku un klarnetes solo. Jaundarbā esot manāmas arī kino mūzikas atbalsis. Zaļupe atzina, ka elektronika pēdējā laikā viņam ir ļoti mīļš žanrs, kas šoreiz ļaus Kuzmam saspēlēties ne tikai ar orķestri, bet arī pašam ar sevi ierakstā. 

Programmu papildinās poļu komponista Vitolda Lutoslavska 1972.gadā tapušās “Prelūdijas un fūga”.

Biļetes cena 7 – 17 eiro. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu