Ukraina izsludina kaujas gatavību; Krievija garantēs drošību Janukovičam (papild.) • IR.lv

Ukraina izsludina kaujas gatavību; Krievija garantēs drošību Janukovičam (papild.)

153
Uzvilktais Krievijas karogs virs Simferopoles parlamenta. Ekrānšāviņš no UNIAN

Turčinovs: Jebkāda Krievijas armijas pārvietošanās Krimā tiks uzskatīta par agresiju

Ukrainas parlamenta spīkers un prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs trešdien pieprasījis, lai Krimā dislocētās Krievijas armijas vienības paliktu savās bāzēs, brīdinot, ka jebkādas kustības ārpus dislokācijas vietām tiks uzskatītas par militāru agresiju, ziņo LETA/UNIAN.

Tikmēr ar savu paziņojumu, lūdzot Krievijai palīdzību, pēc nedēļu ilgas klusēšanas klajā nācis gāztais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs. Paziņojums izsūtīts Krievijas informācijas aģentūrām.

Krievija arī nolēmusi Janukoviču ņemt savā aizsardzībā, ziņo UNIAN. Viņš patlaban atrodas Krievijā, un, kā ziņo Ukrainas aģentūra, eksprezidentu varēja no Sevastopoles izvest ar Krievijas kreiseri “Moskva”, kas vakar vakarā pēc degvielas uzpildīšanas devies nezināmā virzienā.

Janukovičam tiks garantēta drošība Krievijas teritorijā, ceturtdien pavēstīja informācijas avots Krievijas varas struktūrās.

“Sakarā ar to, ka prezidents Janukovičs ir vērsies pie Krievijas Federācijas varasiestādēm ar lūgumu garantēt viņam personīgo drošību, paziņoju, ka šis lūgums Krievijas Federācijas teritorijā tiks apmierināts,” sacīja avots.

Ukrainas prezidenta pienākumu izpildītājs Turčinovs pavēstījis, ka Ukrainas drošības dienestiem dots rīkojums aizsargāt Krimas civiliedzīvotājus, kā arī atbrīvot reģionālā parlamenta un valdības ēkas, kuras trešdienas rītā sagrābuši nezināmi bruņoti cilvēki, kas pacēluši uz namiem Krievijas karogus.

“Šodien ap pieciem rītā noziedznieki militārās maskēšanās tērpos, [bruņojušies] ar automātiskajiem ieročiem, granātmetējiem un sprāgstvielām, sagrābuši Krimas autonomā rajona parlamenta un ministru padomes ēkas. Esmu devis rīkojumu spēka struktūrām veikt visus pasākumus civiliedzīvotāju aizsardzībai un ēkas atbloķēt,” norādīja Ukrainas prezidenta vietas izpildītājs.

“Aicinu visus Ukrainas patriotus aizstāvēt administratīvās ēkas pret provokatoriem un ekstrēmistiem. Ikviens mēģinājums sagrābt administratīvās ēkas tiks uzskatīts par noziegumu pret Ukrainas valsti,” uzsvēra Turčinovs.

Vēršoties pie Krievijas valdības un Krievijas Melnās jūras flotes pavēlniecības, Ukrainas parlamenta spīkers brīdinājis, ka visām krievu militārpersonām “jāuzturas līgumā noteikto teritoriju robežās”. “Jebkādu militārpersonu pārvietošanos, īpaši ar ieročiem, mēs uzskatīsim par militāru agresiju,” uzsvēra Turčinovs.

Patlaban Krimas parlamentā sākusies prezidija sēde, uz kuru ieradies pusotrs desmits cilvēku, vēsta UNIAN. Parlamenta spīkers Vladimirs Konstantinovs arī atrodas ēkā, taču apspriežamie jautājumi nav zināmi, informējis Krimas valdības galva Anatolijs Mogiļovs.

Mogiļovs teicis, ka sagatavots ziņojums Kijevai par situāciju reģionā.

Kā informē UNIAN, gan valdības, gan parlamenta ēkās ir pa pussimtam iebrucēju.

Tikmēr Augstākās Radas deputāts no Krimas Sergejs Kuņicins paziņojis, ka Krimas iestādes sagrābuši 120 profesionāli apmācīti cilvēki. Turklāt, pēc viņa teiktā, šiem cilvēkiem bruņojuma pietikšot, lai mēnesi aizstāvētos. Viņš minējis, ka ēkās ienesti automāti, granātmetēji un ložmetēji.

Aizbēgušais Janukovičs paceļ balsi

Tikmēr no Kijevas nezināmā virzienā aizbēgušais eksprezidents Viktors Janukovičs ceturtdien pēkšņi atradies un pacēlis balsi pēc nedēļu ilgas klusēšanas, paziņojot Krievijas informācijas aģentūrām, ka sevi joprojām uzskata par Ukrainas prezidentu.

Kā ziņo portāls “Newsru”, viņa atrašanās vieta joprojām nav atklāta. Toties Janukovičs paziņojis, ka opozīcija rīkojas nelikumīgi, Augstākās Radas darbība ir neleģitīma un viņš esot vērsies pie Krievijas varas iestādēm, lūdzot aizsardzību.

“Es, Viktors Fjodorovičs Janukovičs vēršos pie Ukrainas tautas,” teikts paziņojumā, kuru saņēmusi ziņu aģentūra ITAR-TASS. “Joprojām uzskatu sevi par Ukrainas valsts likumīgo galvu, kas ir izraudzīts uz Ukrainas pilsoņu gribas brīvas izpausmes pamata. Es nevaru būt vienaldzīgs pret traģiskajiem notikumiem manā dzimtenē. Uzskatu, ka cienījamo Rietumu pārstāvju klātbūtnē 2014.gada 21.februārī manis un Ukrainas opozīcijas līderu parakstītā vienošanās par Ukrainas krīzes noregulējumu netiek pildīta. Daudzu mūsu valsts pilsētu ielās plosās ekstrēmisti. Pret mani un maniem biedriem izskan fiziskas izrēķināšanās draudi.”

“Esmu spiests lūgt Krievijas Federācijas varasiestādes nodrošināt manu personisko drošību pret ekstrēmistu darbībām,” turpina Janukovičs. “Diemžēl visam, kas šobrīd notiek Ukrainas Augstākajā radā, nav leģitīma rakstura. Lēmumi, kuri tiek pieņemti, klāt neesot daudziem Reģionu partijas un citu frakciju locekļiem, kas baidās par savu drošību, bet pret dažiem bija vērsta fiziska vardarbība un viņi biji spiesti pamest Ukrainas teritoriju, nav likumīgi.”

Izsludina kaujas gatavību

Krimas parlamenta un valdības ēku ieņemšanas dēļ Ukrainas iekšlietu karaspēkā un milicijā izsludināta kaujas gatavība, paziņojis Ukrainas iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Arsēns Avakovs.

“No rīta ar automātiskajiem ieročiem un ložmetējiem bruņotu nezināmu personu grupa Simferopolē sagrāba Krimas Augstākās radas ēku. Iekšējā karaspēkā un visā milicijā izsludināta kaujas gatavība,” savā mājas lapā sociālajā tīklā “Facebook” ierakstījis pagaidu ministrs.

“Lai nepieļautu asinsizliešanu civiliedzīvotāju vidū, kvartāls, kurā atrodas Krimas Augstākā rada, ielenkts,” norādīja Avakovs. “Ir sperti vēl vairāki reakcijas soļi, lai nepieļautu, ka situācija pilsētas centrā pāraug bruņotās sadursmēs.” “Maršē provokatori,” norādīja pagaidu ministrs. “Ir laiks vēsām galvām, veselīgo spēku konsolidācijai un precīzai darbībai.”

Ukrainas Drošības dienesta (SBU) pārstāvji devušies uz Ukromnojas ciemu, netālu no Simferopoles, lai “pārtvertu Krievijas bruņutransportierus”, pavēstīja dienesta amatpersonas. “Mūsu līdzstrādnieki veic noteiktas darbības, lai nepieļautu sabiedriskās kārtības pārkāpumus,” sacīja dienesta Krimas nodaļas amatpersona.

Atbilstoši SBU informācijai Ujutnojā atrodas septiņi bruņutransportieri, it kā lai nostiprinātu Krievijas Melnās jūras flotes objektu apsardzību, vēsta LETA/Ukrainska pravda.

Tikmēr Krimas tatāru padomes – Medžlisa – priekšsēdētājs Refats Čubarovs Ukrainas Piektajam kanālam pavēstījis, ka Simferopoles centra virzienā brauc 50 bruņutransportieri.

Jau ziņots, ka bruņoti cilvēki, kuriem nav bijis nekādu atpazīšanas zīmju, ceturtdienas rītā Simferopolē ieņēmuši Krimas parlamenta un valdības ēkas. Virs abām ēkām tagad plīvo Krievijas karogi, vēsta ziņu aģentūra “Interfax Ukraina”.

Savukārt ASV trešdien brīdinājušas Krieviju, ka militāra iejaukšanās Ukrainā būtu “briesmīga kļūda”, un apsolījušas garantēt papildus miljardu dolāru lielu aizdevumu Kijevai, ziņo LETA/Reuters.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins izsludinājis kaujas gatavību 150 000 karavīru Ukrainas pierobežā, kas līdz šim ir bijis nopietnākais Maskavas solis, reaģējot uz prezidenta Viktora Janukoviča gāšanu.

Krimas parlamenta preses dienesta pārstāvis pastāstīja, ka nepazīstami cilvēki ceturtdien ielauzušies ēkā, neitralizējuši apsardzi un iekļuvuši telpās. Visiem Krimas Augstākās radas darbiniekiem ceturtdiena pasludināta par brīvdienu.

Pie ieejas parlamentā saslietas barikādes no koka platformām un atkritumu tvertnēm. Ēku ir ielenkuši miliči, tomēr pagaidām vēl nepietiekami blīvi.

Lielāks miliču skaits ir sapulcējies pie valdības nama. Tur milicija neļauj cilvēkiem iet gar valdības ēku.

UNIAN ziņo, ka Simferopoles centrs ir pilnībā slēgts.

Trešdien pie parlamenta ēkas jau notika sadursmes divu mītiņu dalībnieku starpā. Vienā bija pulcējušies prokrieviski noskaņoti demonstranti, bet otrā – separātisma pretinieki, pamatā Krimas tatāri, kas iestājās par Ukrainas vienotību.

(papildināta ar informāciju par Janukoviču)

Komentāri (153)

Nika 27.02.2014. 09.31

100% krievu armija. Kādam Berkutam tur ko vajag? Berkuts sita cilvēkus par naudu. Naudas maisi tagad ir aizmukuši vai slēpjas.

Krievijas mērķis ir izveidot kārtējo karsto punktu, izprovocēt karu un asinis. Cilvēku dzīvības, ieskaitot krievu, krievijai ir pie vienas vietas. Galvenais- šovinistiskais imperiālisms.

Augsne tiek sagatavota ar nemītīgu zombēšanu caur mēdijiem. Tad iesūtītas iekšā kaut kādas vienības, kuras izprovocē vardarbību. Vietējie muļķi krievi, saskatījušies krievu TV kanālus, aizmirst par normālu, mierīgu dzīvi un ir gatavi kļūt par gaļu impērijas mašīnai.

Krimas tatāri vietējos krievus sitīs un sitīs smagi. Tieši to kremlis arī grib.

Krievu TV ir KATASTROFA. Tie obligāti ir jāaizliedz kā Ukrainā, tā Latvijā.

+46
0
Atbildēt

8

    inta_graudina > Nika 27.02.2014. 09.43

    Bet kā ar preses un viedokļu brīvību? Ja Kremlis aizliegtu Rietumu kanālus Krievijā, domāju Ir.lv un jūs izvirstu ar neapmierinātību par “šovinistisko imperiālismu” ko šāds aizliegums pārstāvētu.

    +4
    -29
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Nika 28.02.2014. 12.11

    Citāts no portāla http://www.karikaturisti.lv

    ” 2. oktobrī, plkst. 21:10 LTV1 raidījumā “100. panta preses klubs” viesis bija Eiropas Parlamenta deputāts, bijušais premjers Ivars Godmanis.Vai Parex pārņemšana notikusi valsts interesēs? Kā notika darbs pie valsts budžeta? Ko ļauj un ko neļauj SVF? Par šiem un citiem jautājumiem kopā ar Ivetu Elksni Ivaru Godmani izjautāja Pauls Raudseps (Diena) un Juris Paiders (Neatkarīgā). Piedaloties karikatūristam Zemgum Zaharānam”

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Nika 27.02.2014. 18.39

    Atvainojos, steigā kļūdījos. Edgi sauc Zemgus. Reiz šoziem (precīzāk neteikšu) viņš pats norādīja uz info par sevi. Kā milzīgu pārsteigumu sev atklāju, ka viņš nemaz nav vecs un senīls.

    P.S. Kas ir dīvaini, edges komentārs, pēc kura es no rīta ierakstīju savu repliku, šobrīd ir pazudis. Laba sadarbība ar IR redakciju?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > Nika 27.02.2014. 14.01

    Betij, kas ir Ingus?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > Nika 27.02.2014. 15.35

    Tiešajā TV translācijā viens Simferopoles iedzīvotājs, norādot uz Krievijass karogu, kas uzvilkts virs Krimas Augstākās Radas, ļoti precīzi konstatēja: tas ir absolūti tas pats, kā savai sievai līdzās aicināt gultā apgulties kaimiņu.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Nika 27.02.2014. 11.08

    Tev, Ingu, patiešām izmežģītas smadzenes. Vai tev par to arī maksā? Jo, ņemot vērā, cik laika tu te spamo, laika maizi pelnīt nepaliek.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

    Antra > Nika 27.02.2014. 10.19

    Kornelijs

    Ja Kremlis aizliegtu Rietumu kanālus Krievijā

    Bezierunu aiznaglotais vergs, bidļaķina, jau tā visu informāciju saņem tikai no pirmā anāla, http://ipvnews.org/3rd_column/images/552.jpg pēdējo, kaut cik neatkarīgo “Dožģ” aizklapēja ciet.

    +16
    0
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > Nika 27.02.2014. 09.50

    Kornelijs. …Bet kā ar preses un viedokļu brīvību? Ja Kremlis aizliegtu Rietumu kanālus Krievijā…

    ———————-

    Mosties, tur jau sen viss ir aizliegts. Vismaz krievu valodā nekādu citu viedokli, atšķirīgu no Kremļa, ne dzirdēsi, ne redzēsi.

    +32
    -1
    Atbildēt

    0

Ieva 27.02.2014. 10.53

1938. gadā Hitlers, Čemberlens, Musolīni Minhenē noslēdza vienošanos, šķiet to sauc par Minhenes paktu, pēc kura Sudetijas apgabals tika atdots Vācijai. Iemesls bija – Sudetijā daudz etnisko vāciešu. Te būs kaut kas līdzīgs. Gan jau krievi atradīs iemeslu, kāpēc Krima ir jāatdod tai un Eiropas Savienība, ASV piekritīs… Toreiz Čemberlens to pamatoja, ka neviens jau negrib karu. Nu, negribam jau to arī tagad…

Eiropas Savienība tikmēr stāda sarakstus. Nu jau esot situācija mainījusies, tie jāstādot savādāk. Nepaies ne divi gadi… Griezīsim otru vaigu, jo pa pirmo jau iesists…

Latvija, savukārt, varētu darīt ļoti konkrēti, aizliedzot krievu dezinformācijas retranslāciju, pirmām kārtām jau sev piederošajā uzņēmumā Lattelekom. Tas būtu reāls atbalsts, nevis runas par to. Tas nenotiek, jo…

+30
-1
Atbildēt

1

    Antra > Ieva 27.02.2014. 11.28

    Ķīps

    Iemesls bija – Sudetijā daudz etnisko vāciešu. Te būs kaut kas līdzīgs.

    Ne mazākās līdzības. Sudetija Čehoslovākijai tika pateicoties Francijas, Lielbritānijas un ASV agresijai WWI un tika atgriezta atpakaļ.

    Nevajag krievu fašistiskiem izdzimteņiem vienmēr pīt klāt Vāciju!

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

jmaklakovs 27.02.2014. 11.39

Interesanta notikumu secība Krimā:

Parlamenta ēku ieņem 120 līdz zobiem bruņoti nezin kas, izkar svešas valsts karogu, pēc tam parlamentā ierodas deputāti, lai kaut ko lemtu.

Scenārija autoru ziepes!

+21
0
Atbildēt

8

    dace_roze_lmt_lv > jmaklakovs 27.02.2014. 11.46

    Jā, tā nav Alda Hermaņa par Puškinu ņirdzīga luga, tā ir reāla dzīve.

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    inta_s > jmaklakovs 27.02.2014. 12.04

    Šodien tiks lemts par Krimas atdalīšanos no Ukrainas.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > jmaklakovs 27.02.2014. 19.03

    fretka. Vismaz vārdu “mērs” būtu ielicis pēdiņās. Tas “mērs” tāds pat kā es Ķīnas ķeizars.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Antra > jmaklakovs 27.02.2014. 12.34

    Viedoklis_lv

    Par Krimu, kā kūrortu, kas varēje nest Zelta olas, vispār jāaizmirst, to sagaida Abhāzijas liktenis. Uz turieni nebrauks pārtikuši maskavieši, jo tie arī, tāpat kā vācieši, labāk izvēlas “russenfrei”. Tas pat nekļūs par kūrortu ierinda krievam, kā padumjos laikos, jo tas nespēs nopirkt biļeti uz turieni.

    Galu galā panāks tikai to, ka ar laiku krievu Krimā nebūs vairāk kā Čečenijā, tatāri par to parūpēsies. Kad koalīcija aizies no Afganistānas, Taliban būs ne tikai Kaukāzā, Centrālāzijā, Tatarstānā un Baškartostānā, bet arī Krimā.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > jmaklakovs 27.02.2014. 18.57

    Krīmā ir ļoti maz ūdens. Tas tiek sūknēts no Ukrainas. Sūkņu stacijās var gadīties avārijas situācijas. Vīnogulājiem, augļu dārziem nepieciešama apūdeņošana. Nabaga Masandras vīni. Ar vilcieniem no Krievijas tik daudz ūdens neatvedīs.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > jmaklakovs 27.02.2014. 12.57

    Nu lūk, Sevastopoles jaunais mērs jau diedelē naudu no “tautiešiem” Krievijā.

    Galvenais – pareizi uzsākt darbu :)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > jmaklakovs 27.02.2014. 13.22

    fretka, vēl jau Ukraina var Krimai ļoti vienkārši izslēgt elektrību un gāzi, jo gāzesvads pienāk caur Ukrainu, un arī elektrostacijas ir Ukrainā, uz vietas Krimā ir pāris vējaparki, kas reāli neko nedod, bet uztaisīti tikai naudas izgrozīšanai pareizos virzienos projekta realizācijas laikā.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > jmaklakovs 27.02.2014. 12.15

    Protams, ar vienu Čečeniju Krievijai ir par maz :)

    60% no Krimas budžeta veido Kijevas dotācijas, pārējo nopelna paši, galvenokārt ar kūrortiem un Krievijas bāzēs.

    Gribu redzēt, kā kūrortu likteni ietekmēs 20% pussalas pamatiedzīvotāju – Krimas tatāru, kuri noteikti nevēlas dzīvot Krievijā.

    +13
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu