ASV Gaisa spēki pārņem patrulēšanu Baltijas valstu gaisa telpā • IR.lv

ASV Gaisa spēki pārņem patrulēšanu Baltijas valstu gaisa telpā

9
NATO iznīcinātāja reaktīvās lidmašīnas Latvijas Republikas proklamēšanas 95.gadadienai veltītās svinīgās Nacionālo bruņoto spēku parādes laikā 11.novembra krastmalā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Zokņu aviobāzē 30.decembrī ieradīsies ASV iznīcinātāji

Zokņu aviobāzē Lietuvā 30.decembrī plāno ierasties četri ASV Gaisa spēku iznīcinātāji F-15C “Eagle”, lai no Beļģijas pārņemtu patrulēšanu Baltijas valstu gaisa telpā, ziņo LETA.

Oficiālā patrulēšanas pārņemšanas ceremonija notiks 3.janvārī Zokņu aviobāzē pie Šauļiem. Amerikāņu iznīcinātāji aizstās pašreizējo NATO gaisa telpas patrulēšanas misiju virs Baltijas valstīm, kuru nodrošina Beļģijas iznīcinātāji, aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Latvijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāve Dace Kundrāte.

ASV uzņemas patrulēšanu uz četriem mēnešiem. ASV Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanu veiks jau ceturto reizi.

NATO iznīcinātāji pēc rotācijas principa aizsargā Baltijas valstu gaisa telpu kopš 2004.gada marta, kad Lietuva, Latvija un Igaunija pievienojās aliansei. Gaisa telpas patrulēšana ir viens no NATO viedās aizsardzības iniciatīvas aspektiem.

Kopš 2004.gada šo misiju ir veikuši ASV, Beļģijas, Čehijas, Dānijas, Francijas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Polijas, Portugāles, Rumānijas, Spānijas, Turcijas un Vācijas gaisa spēku kontingenti.

 

Komentāri (9)

buchamona 30.12.2013. 21.40

Absurds ir Tavs komentārs. Kas būtu NATO bez ASV, un, vai bez ASV atbalsta un, kā izrādās Anglijas arī :), var pastāvēt ES armija? Kas par to maksās, ja piemēram, LR savus 2% prognozē samaksāt aizsardzībai nezināmā nākotnē?

+8
0
Atbildēt

0

dace_ampermane 30.12.2013. 22.20

un kas tev pa daļu? tu jau varētu pateikt, ka absurds ir, ka amīšu lidotāji nerunā latviski. tev jau baigi gribētos, ka krievi sargātu :)

+6
0
Atbildēt

0

gundega_heiberga 30.12.2013. 19.50

Tagad amerikāņu iznīcinātāji krieviņam vienā galā, otrā galā. Par tādu drošību Soči pat sapņot nevarēja …

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu