Ukrainā protesti nerimst; valdības delegācijas dodas uz Briseli un Maskavu • IR.lv

Ukrainā protesti nerimst; valdības delegācijas dodas uz Briseli un Maskavu

24
Ukrainas protestētāji Brīvības laukumā izveidojuši barikādes un nakšņoja. Foto: EPA/LETA

Jaunas iekšlietu karaspēka daļas izsauktas uz Kijevu

Pēc otrdien parlamentā nenotikušā neuzticības balsojuma Ukrainas valdībai protesta akcijas Kijevā nav mazinājušās. Tagad tās notiek pie prezidenta administrācijas un valdības ēkas. Savukārt Ukrainas delegācijas trešdien dosies uz Briseli un Maskavu, lai pārrunātu Kijevas sadarbību ar Eiropas Savienību (ES) un Krieviju.

“Mūsu delegācija dosies uz Briseli, un mēs turpināsim sarunas, kas mums nodrošinās iespēju parakstīt vienošanos par integrāciju Eiropā tādos apstākļos, kas nāks par labu Ukrainai,” teikts otrdien izplatītajā Ukrainas premjerministra Mikolas Azarova paziņojumā. “Vienlaikus cita delegācija dosies uz Maskavu, jo mēs vēlamies stiprināt stratēģisko partnerību ar Krieviju.”

Azarovs arī solīja, ka, neraugoties uz pašreizējiem sarežģījumiem valstī, valdība saglabās kontroli pār notiekošo, ziņo LETA.

Trešdien Azarova valdītajai valdībai ieplānots arī izskatīt 2014.gada budžeta projektu, bet bez Krievijas gāzes cenas. Ukraina cer, ka Krievijas gāzes gigants „Gazprom” samazinās gāzes cenu līdz Ukrainai pieņemamai.

Savukārt NATO ārlietu ministri otrdien nosodīja spēka pielietošanu pret miermīlīgiem demonstrantiem Ukrainā un aicināja Ukrainas valdību un opozīciju sākt dialogu. “Mēs nosodām pārmērīga spēka pielietošanu pret miermīlīgiem demonstrantiem Ukrainā,” teikts ministru paziņojumā. “Mēs aicinām visas puses atturēties no provokācijām un vardarbības.” “Mēs aicinām valdību un opozīciju iesaistīties dialogā un sākt reformu procesu,” norādīts paziņojumā.

NATO ārlietu ministri arī uzsvēra, ka “Eiroatlantiskajai drošībai ir svarīga suverēna, neatkarīga un stabila Ukraina, kas ir nešaubīgi uzticīga demokrātijai un likuma varai”. “NATO joprojām atbalsta reformu procesu Ukrainā,” norādīts paziņojumā.

Protesti turpinās

Tikmēr Ukrainas opozīcijas līderi paziņojuši, ka Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam dod laiku dažas dienas, lai Mikolas Azarova vadītā valdība tiktu atstādināta.

Piketus trešdien turpina aptuveni 10 000 cilvēku, vēsta „Interfaks”. Daļa piketētāju pulcējas pie valdības ēkas, bet daļa – pie prezidenta administrācijas. Vienlaikus tiek ziņots, ka trešdien uz Kijevu dodas Ukrainas iekšlietu karaspēka daļas no Krimas.

Ukrainas tiesībsargājošās iestādes saņēmušas 26 iesniegumus no žurnālistiem, kuri cietuši protestētāju un milicijas sadursmju laikā Kijevā 1.decembrī, par visiem ierosinātas krimināllietas, otrdien paziņoja Iekšlietu ministrija.

“Kā pavēstīja Iekšlietu ministrijas Galvenās izmeklēšanas pārvaldes vadītāja vietnieks Oļegs Tatarovs, milicijā saņemti 26 iesniegumi par žurnālistu piekaušanu. Par visiem sāktas krimināllietas, no kurām daļa nodota prokuratūrai, divas izmeklē Iekšlietu ministrija,” teiks ministrijas paziņojumā.

Saskaņā ar sociālajos tīklos izplatīto informāciju, no specvienības “Berkut” darbībām cietuši vairāk nekā 30 žurnālistu. Turklāt daudzi no viņiem apgalvo, ka tikuši sisti tieši tāpēc, ka viņiem bijušas žurnālistu apliecības.

 

Komentāri (24)

inta_s 04.12.2013. 08.16

Delegācija dodas uz Briseli un Maskavu bet ne pie savas tautas.
Nožēlojami.

+2
0
Atbildēt

1

    dro > inta_s 04.12.2013. 09.56

    Viedoklis_lv. Tautai nav naudas, viedokli, to jau varneši aptīrījuši, tādēļ Janukovičs dodas uz Ķīnu:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu