Ukrainai zūd iespēja šogad parakstīt asociācijas līgumu ar ES (papild.) • IR.lv

Ukrainai zūd iespēja šogad parakstīt asociācijas līgumu ar ES (papild.)

26
Jūlija Timošenko. Foto: AFP/LETA

Ukrainas parlamenta sēde beidzas bez balsojuma par Timošenko

Ukrainas parlamenta ārkārtas sēde trešdien noslēgusies bez balsojuma par likumprojektu, kas ļautu notiesātajai ekspremjerei Jūlijai Timošenko doties ārstēties uz ārvalstīm. Tādējādi faktiski ir pagaisušas cerības, ka mēneša beigās gaidāmajā Austrumu partnerības samitā varētu parakstīt ES un Ukrainas asociācijas līgumu, ziņo LETA/AFP.

Ukrainas parlaments trešdien pulcējās uz ārkārtas sēdi, lai apspriestu likuma grozījumus, kas ļautu Timošenko doties ārstēties uz ārvalstīm. Tādējādi tiktu izpildīta viena no galvenajām prasībām, ko Brisele Kijevai izvirzījusi pirms sadarbības līguma parakstīšanas.

Otrdien Kijevā ieradās Eiropas Parlamenta (EP) īpašie sūtņi – bijušais Polijas prezidents Aleksandrs Kvasņevskis un kādreizējais EP prezidents Pats Kokss -, lai sniegtu Kijevai pēdējo iespēju apliecināt panākto progresu. Kvasņevskim un Koksam līdz 14.novembrim jāiesniedz EP galīgais ziņojums šajā jautājumā. Šo dokumentu 18.novembrī izskatīs ES ārlietu ministri, kuriem arī būs jāizvērtē, vai Kijevai tiks nodrošināta iespēja novembra nogalē gaidāmajā Viļņas samitā parakstīt vienošanos ar ES.

Tomēr, kā brīdinājis Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis, ES un Ukrainas asociācijas līguma parakstīšana šogad nebūt nav garantēta. Ja Ukraina nespēs izpildīt Briseles izvirzītās prasības, iespēja parakstīt asociācijas līgumu tai varētu būt tikai nākamgad. Pēc viņa teiktā, asociācijas līguma parakstīšana būtu atalgojums par veiktajām reformām un pamudinājums “divkāršot pārmaiņu tempu”.

Negrib sabojāt attiecības ar Krieviju

Galvenais Ukrainai patlaban ir attiecību uzlabošana ar Maskavu, trešdien paziņojis Ukrainas premjerministrs Nikolajs Azarovs. Attiecību pasliktināšanās ar Krieviju Ukrainai draud ar tirdzniecības apjomu samazināšanos.

Ukrainas valdības galva arī atzīmējis, ka šo attiecību uzlabošana ir ne tikai ārpolitisks, bet arī iekšpolitisks jautājums, vēsta portāls “Newsru”.

“Nacionālās ekonomikas jautājums numur viens ir attiecību normalizācija ar Krieviju,” trešdien valdības sēdē teica Azarovs. Viņš uzsvēra, ka Ukrainai neviens nekompensēs šā tirgus zaudējumus. Arī vēršanās pie Pasaules tirdzniecības organizācijas var nepalīdzēt, sūkstījās Ukrainas valdības galva.

Tikmēr pirms Ukrainas parlamenta lēmuma par Timošenko likteni pieņemšanas, kas ietekmētu arī Ukrainas ceļu uz Rietumiem, valsts ietekmīgi biznesa pārstāvji un Reģionu partijas frakcija bija vērsušies pie Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča ar lūgumu uz gadu atlikt līguma parakstīšanu ar ES.

Biznesa ļaudis uzskaitījuši riskus, kas radīsies, ja Ukraina saraus saites ar Muitas savienību un Krieviju. Otrdien notikusi arī slēgta sapulce, kurā šie jautājumi apspriesti.

“Ja tas ir iespējams, [asociācijas līguma] parakstīšanu vajag pārcelt uz gadu. Dodiet mums iespēju vēl tam gatavoties, iepirkt aprīkojumu. Šis ir ne tikai mans, bet arī lielas daļas rūpnieku lūgums,” Janukovičam raksta holdinga “Gruppa Nord” prezidents un parlamenta deputāts Valentīns Landiks.

Ukrainas valdība 18.septembrī apstiprināja asociācijas līgumu ar ES. Kijeva cer līgumu parakstīt ES-Austrumu partnerības samitā, kas notiks Viļņā 28. un 29.novembrī.

Līdz ar līguma parakstīšanu Ukrainas eksportam tiks pavērti ES tirgi, turklāt tas arī iezīmēs izšķirošu Ukrainas pagriezienu Rietumu virzienā. Šāda notikumu attīstība savukārt raisa nopietnas bažas Maskavā, kas uzskata, ka Kijeva atrodas dziļi tās ietekmes sfērā.

(papildināta ar Ukrainas valdības vadītāja un rūpnieku viedokli)

Komentāri (26)

oktaavs 13.11.2013. 13.27

Pieķēdēt sevi pie Krievijas un izmest atslēgu ir neprāts. Ar izejvielu tirgu pasaulē var notikt visādi brīnumi un tad var atjēgties būt saķēdētiem kopā ar ubagu, kas vēl savā būtībā ir šovinists un nēsā kabatā ieročus.
Gandrīz visai Krievijai un daļai Ukrainas liekas, ka Putins būs un dzīvos mūžīgi. TV zombēšanas rezultāts uz sejas, tā teikt.
Zinot šīs valsts valdību nomaiņas tradīcijas, tā būs ļoti liela veiksme, ja Volodja mirs savā navē un netiks izmests pa kādu Kremļa logu.

+11
0
Atbildēt

2

    Inese > oktaavs 13.11.2013. 13.46

    Un ko Ukraina var piedāvāt Europai? Izejvielas? Speķi, konfektes un alu?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Dainis Salnis > oktaavs 13.11.2013. 14.04

    Ko tik nevar!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 13.11.2013. 13.07

Putins piedāvājis Janukovicam 15 miljardu. lielu kredītu tai slepenā tikšanās, bez tam Janukovics paniski baidās no Timošenko, tāpēc labāk upurēs Ukrainu, nekā izlaidīs Timošenko.
Vēl jo vairāk, Krievija naudu dod bez kādiem nosacījumiem, vienīgais, lai neparaksta to līgumu r ES, ES tāpat vien naudu nedod, pieprasa kādu tur tiesiskumu, utt., kam to visu Janukovicam vajag, un viņa reģionu partijai?
Janukovics uzvarējis, Ukraina zaudējusi, jo atkal kļuvusi par Krievijas “jaunāko brāli”.

+10
0
Atbildēt

2

    Inese > ligakalnina 13.11.2013. 13.23

    “Путин ничего не предлагал Януковичу. Это все догадки укрогазетенки. Желаемое, так сказать – за действительное.

    Тот прилетал по приказу олигархов, просил Путина оставить в полном объеме закупки Россией труб,металла и металлопроката,снизить цену за газ и просил кредит в 1 ярд баксов. Про Рошен заикнулся, напомнил о возможных проблемах ЧФ.И т.д.

    Путин сказал приблизительно так :”Поздно,родной”. Даже если не вступите в ассоциацию, гнобить будем по-взрослому”.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > ligakalnina 13.11.2013. 13.16

    dzeris49: Krievija naudu dod bez kādiem nosacījumiem
    _________________

    Nū, tas tā diskutējams jautājums :) Nosacījumi nav uz papīra, bet praksē jau tagadējie nosacījumi ir diezgan skaidri, un vēl papildus risks par nākotni – visādi nosacījumi vēl var kaut kad uzrasties.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Laimīgā :) 13.11.2013. 16.44

Es tagad būšu vienkārši nejauks. Ja Ukraina iestāsies Eiropas savienībā, ko viņa panāks? Šengenas zonu, kas atņems ukraiņiem 15% iedzīvotāju, un pārsātinātu importu, kas novedīs primitīvajam Krievijas tirgum piemēroto Ukrainas ekonomiku līdz sagrāvei? Ko darīs tie sovjeti, kas piepeši iegūs iespējas vēlēt EP? Ko darīs korumpētie ierēdņi, kad valsti sāks vazāt pa visām Briseles tiesām? No otras puses, palikt Krievijas ietekmes sfērā Ukrainai būtu pašnāvība. Ukrainas valdībai būtu jāmācās Rietumu demokrātijas un tiesiskuma uzskati, un tad kā līdzīgiem jāstājas Eiropas savienībā. Nepieciešams ilgstošs pārejas process, bet kas lai to nodrošina, lai nesanāk Godmaņa variants?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu