KP atļauj lietuviešiem iegādāties vistas gaļas ražotnes • IR.lv

KP atļauj lietuviešiem iegādāties vistas gaļas ražotnes

31
Ķekavas putnu fabrikā. Foto: Gatis Dieziņš, LETA

Latvijas uzņēmumu apvienošanās varētu pozitīvi ietekmēt konkurenci

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu atļaut lauksaimniecības uzņēmumu holdingkompānijai a/s “Linas Agro Group” iegādāties a/s “Putnu fabrika Ķekava”, SIA “Lielzeltiņi”, SIA “Cerova” un SIA “Broileks”, biznesa portālu “Nozare.lv” informēja KP.

Atļauja dota, jo apvienošanas rezultātā uzņēmumi varēs stiprināt konkurētspēju Baltijas un Skandināvijas tirgū, tomēr neiegūs tādu tirgus varu, kas ļautu ietekmēt cenas Latvijā.

Holdingkompānijā AB “Linas Agro Group” iekļauti 28 Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Dānijas uzņēmumi, kas darbojas tādos tirgos kā lauksaimniecība, lauksaimniecības produktu tirdzniecība un izejvielu piegāde, kā arī loģistikas pakalpojumi, tomēr neviens no tiem nenodarbojas ar vistu audzēšanu vai gaļas pārstrādi.

“Putnu fabrika Ķekava” un “Lielzeltiņi” ir vistas gaļas pilna cikla ražotāji. “Lielzeltiņi” nodarbojas arī ar kombinētās lopbarības ražošanu, lielāko daļu saražotās produkcijas patērējot sava uzņēmuma vajadzībām. Savukārt “Cerova” un “Broileks” ir “Lielzeltiņu” saistītie uzņēmumi, kas nodarbojas ar olu inkubāciju un vistu audzēšanu.

Lēmumā KP norāda, ka Latvijas tirgū pastāv spēcīga konkurence – darbojas aptuveni 20 vistas gaļas un vistas gaļas produktu piegādātāji, kas piedāvā Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Dānijā un Zviedrijā ražotu produkciju. Tā kā apvienošanās dalībnieku lielākie konkurenti darbojas lielās Baltijas un Skandināvijas uzņēmumu grupās, Latvijas uzņēmumu apvienošanās varētu pozitīvi ietekmēt konkurenci, radot konkurētspējīgāku uzņēmumu.

Izvērtējot apvienošanās ietekmi uz graudu vairumtirdzniecības tirgu, kurā darbojas “Linas Agro Group”, bet “Lielzeltiņi” graudus iepērk kombinētās lopbarības ražošanai, KP nekonstatēja draudus konkurencei. Gaudu cenas vairumtirdzniecībā veidojas preču biržās globālā pieprasījuma-piedāvājuma ietekmē, un nevienam no apvienošanās dalībniekiem nav tādas tirgus varas, kas ļautu palielināt cenas.

Jau ziņots, ka Lietuvas kompānija “AB Linas Agro Group” ir parakstījusi vienošanos ar privātpersonām un juridiskām personām par 87% a/s “Putnu fabrika Ķekava”, 100% SIA “Broileks”, 100% SIA “Cerova” un 100% SIA “Lielzeltiņi” akciju un daļu iegādi. Darījumu ir plānots noslēgt līdz šī gada decembrim, un tā noslēgšana ir atkarīga no daudzu nosacījumu izpildes, tostarp atļaujas saņemšanas no KP.

“Linas Agro” plāno uzņēmumu akciju un daļu iegādei tērēt 12,5 miljonus eiro jeb 8,78 miljonus latu. “Linas Agro Group” plāno, ka iegādājamo uzņēmumu apgrozījums nākotnē sasniegs aptuveni 70 miljonus eiro jeb 49 miljonus latu.

“Ķekavas” maksātnespējas administrators Olafs Švanks biznesa portālam “Nozare.lv” norādīja, ka plānotā “Ķekavas” akciju pārdošana Lietuvas kompānijai “AB Linas Agro Group” nāks par labu uzņēmumam, jo tiks piesaistīts vērā ņemams investors.

“Tas ir tikai apsveicami, ka tāda mēroga uzņēmums kā “Linas Agro Group” kļūst par “Ķekavas” vairākuma akcionāru. Vienīgā izeja “Ķekavai” tiesiskās aizsardzības plāna izpildē ir to grozīt vai piesaistīt stratēģisko investoru ar finanšu līdzekļiem un sekmīgu industrijas pieredzi,” sacīja Švanks.

Rīgas rajona tiesa 1.martā noraidīja administratora iesniegto “Ķekavas” maksātnespējas pieteikumu, līdz ar to uzņēmums tiesīgs turpināt darbību un pildīt TAP paredzētos optimizācijas procesus. Švanks “Ķekavas” maksātnespējas procesu virzīja gan šogad, gan pērn aprīlī – abas reizes nesekmīgi.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu