Par labu Mottem no valsts kopumā piedzen teju 7000 latu • IR.lv

Par labu Mottem no valsts kopumā piedzen teju 7000 latu

32
Mottes pārstāvis, zvērināts advokāts Sandis Petrovičs atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc sprieduma pasludināšanas Rīgas apgabaltiesā. Foto: Ieva Lūka, LETA

Motte vērsās tiesā ar prasību par 115 399 latu morālās kompensācijas piedziņu

Rīgas apgabaltiesa otrdien par labu Valsts nekustamā īpašuma aģentūras (VNĪA) bijušam ģenerāldirektoram Jānim Mottem piedzina kopsummā 6901 latu viņa prasībā pret Tieslietu ministriju (TM). Sākotnējā prasības summa bija 115 399 lati, ziņo LETA.

Apgabaltiesa lēma par labu Mottem piedzīt 2506 latu zaudējumus un 2000 latu morālā kaitējuma atlīdzību. Tāpat Mottem tiks atlīdzināti tiesas izdevumi 586 latu apmērā, kā arī ar lietas vešanu saistītie izdevumi 1809 latu apmērā. Apgabaltiesa arīdzan noteica labprātīgu sprieduma izpildi desmit dienu laikā no tā spēkā stāšanās.

Spriedumu varēs pārsūdzēt 30 dienu laikā Augstākās tiesas Senātā.

Motte pats uz sprieduma pasludināšanu nebija ieradies, savukārt viņa pārstāvis zvērināts advokāts Sandis Petrovičs norādīja, ka sākotnēji ir jāiepazīstas ar tiesas pilno spriedumu, tajā ietverto argumentāciju. Plašākus komentārus viņš nesniedza.

Pērn decembrī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa daļēji apmierināja Mottes prasību, piedzenot 1000 latu morālo kompensāciju saistībā ar dzīvokļu izīrēšanas krimināllietu, 5012 latu zaudējumus, kā arī tiesāšanās izdevumus 266 latu vērtībā. Savukārt pārējā daļā prasība tika noraidīta. Apelācijas sūdzības par šo tiesas spriedumu iesniedza gan Motte, gan TM.

Motte vērsās tiesā ar prasību par 115 399 latu morālās kompensācijas piedziņu. Kā aģentūrai LETA iepriekš norādīja tieslietu ministra Jāņa Bordāna (VL-TB/LNNK) preses sekretāre Līga Ādamsone, TM 2011.gada maijā sniedza paskaidrojumus lietā, norādot, ka ministrija konkrēto prasību neatzīst.

Kā paskaidroja Ādamsone, vienošanās ar Motti netika plānota, kā arī cita kompensācijas summa nebija piedāvāta. Likums “Par izziņas iestādes, prokuratūras vai tiesas nelikumīgas vai nepamatotas rīcības rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu” neparedz TM pilnvaras lemt par morālā kaitējuma apmēru, tostarp vienojoties ar personu.

Morālā kaitējuma fakta esamību konstatē un tā apmēru nosaka tiesa civilprasības kārtībā, norādīja Ādamsone.

Jau ziņots, ka 2001.gada decembrī Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētās prokuratūras prokurors cēla apsūdzību pret bijušajiem VNĪA valdes locekļiem – Andi Zalpēteru, Voldemāru Sprūžu, Andri Priedīti, Ervīnu Ceihneru un Māri Tekocēlu -, kā arī Motti. Prokuratūra lietu tiesai nodeva 2004.gada sākumā.

Apsūdzībā toreiz bija norādītas 173 nelikumīgu dzīvokļu piešķiršanas gadījumu epizodes. Lietas izskatīšanā prokurors Aleksandrs Stepanovs atteicās no 72 epizodēm un no apsūdzības daļas par zaudējumu nodarīšanu valstij. Lietas izmeklēšana ilga vairākus gadus.

Apsūdzības raksts lietā liecināja, ka ar Mottes gādību valsts dzīvokļu īres tiesības saņēma bijušais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume (TB/LNNK), bijušais vides ministrs Vents Balodis (TB/LNNK), VNĪA valdes locekļi un Tekocēls un Zalpēteris, kā arī komponists Raimonds Pauls un citi.

Dzīvokļi ar VNĪA valdes lēmumu izīrēti Rīgā, Liepājā, Jūrmalā, Jelgavā un Daugavpilī.

Gan Rīgas Centra rajona tiesa, gan Rīgas apgabaltiesa pieņēma apsūdzētajiem attaisnojošu spriedumu šajā lietā.

 

Komentāri (32)

ligakalnina 25.06.2013. 12.24

Nezinu, kur var nokačāt, bet, tie ir simboliski smiekli, tā par Latviju smejas visi, sākot no Laventa, beidzot ar Vaškevicu, jo šī valsts ir paradīze bagātiem blēžiem.

+12
-2
Atbildēt

2

maija_ancite 25.06.2013. 16.52

Latvijas tiesu sistēma ir lielākā šīs valsts pamatu gravēja. Tā ir līdz ausīm korumpēta un pērkama sistēma, kura nodrošina taisnīgu tiesu tiem, kuri ir spējīgi maksāt tiesnešiem, apmaksāt advokātus caur kuriem apsūdzētais var nopirkt tiesu, bet apsūdzības uztur visvājākie juristi, kuri ir šīs valsts grandiozi apmaksāti un neaizvietojami “speciālisti”, kurus pērkamie tiesneši vispār nedzird. Vēl neviens ar bagātajiem saistītais spriedums mūsu tiesā nav bijis bagātajiem nopietni notiesājošs.Faktiski tiesu sistēma šeit klaji ņirgājas par nodokļu maksātājiem. Prokuratūra vispār Latvijā ir lieka, to uzturēt šeit ir absolūti bezjēdzīgi, jo visi tās savāktie materiāli nonāk tiesu sistēmas atkritumu grozā. Vai tādu valsti var saukt par demokrātisku, kurā tiesu sistēma kalpo tikai vienam iedzīvotāju slānim, tam kurš izlaupa valsti un kurā tiesu spriež vislielākie blēži?

+9
0
Atbildēt

1

ligakalnina 25.06.2013. 12.01

Urā, biedri, kārtējā tiesikuma uzvara Latvijas republikā!
Vispār, Latvijas tiesībs. sistēma grauj ticību šai valstij arvien vairāk, ja reiz to nespējam sakārtot.

+9
-2
Atbildēt

14

    Kârlis Kleins > ligakalnina 25.06.2013. 12.20

    Štrunts par to atbildību. Tu labāk pasaki, kur var nokačāt Mottes smieklus ;)

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 25.06.2013. 13.19

    Nu nevajag, zanE, atkal to demagoģiju, tipa, vainīgi visi un neviens, kā jau tas šinī valstī ierasts, mums ir konkrētie atbildīgie par visu valsts struktūru darbību, tāpēc jau viņiem algu maksā, vienkārši, kā Ino teica, nevienam nav politiskās gribas un nav pat sajēga, cik tas ir bīstami – ilgstoši demonstrēt absolūto tiesisko nihilismu.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 25.06.2013. 13.27

    Nu jau tu sāc laist muļķi – mums ir atbildīgie politiķi, kas atbild par tiesībsarg, sistēmu, konkrēti izmeklētāji, prokurori, tiesneši, utt., it kā nesaprastu, par ko es te runāju, valsts pilsonis, kad ievēl konkrētos politiķus, cer, ka viņi šīs lietas sakārtos, ko tad vēl tas pilsonis var izdarīt?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Kârlis Kleins > ligakalnina 25.06.2013. 12.08

    Tieslietu sistēmu daudzus gadus vada naciķi, ja kas. Ir par ko padomāt, vai ne? ;)

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 25.06.2013. 12.15

    Atbildīgi par to visi, kaut, konkrēta atbildība, dabiski, NA, tiesiskums nav bijis nevienas valdības prioritāte, diemžēl, politiķi nesaprot, ka taisnīguma izjūta cilvēkiem asinīs, ka viņi paši zāģē to zaru, uz kā sēž, un vēlāk brīnās, kāpēc cilvēki neiet uz vēlēšanām, vai veic protesta balsojumu, kaut par SC.
    Un tas, daudzejādā ziņā, ir arī absolūta tiesiskā nihilisma dēļ, jo visi zina, ka mums bagātos un politiķiem tuvus noziedzniekus netiesā.

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 25.06.2013. 17.18

    Cik origināla doma – pilsonim jāveic savi pienākumi.
    Amatpersonām un politiķiem gan tas nav obligāti.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 25.06.2013. 12.42

    Un kas tad ir atbildīgs par to, ka mums ir tāda tiesībsarg, sistēma, kas ļauj vienkārši paņirgt par šo valsti?
    Kas tādu izveidoja – varbūt marsieši, vai Maskava, vai mūsu pašu politiķi?

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > ligakalnina 25.06.2013. 13.12

    zanE. Ja būtu politiskā griba, tad nevajadzētu tantei meklēt riteņus.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    peerku > ligakalnina 26.06.2013. 08.55

    Šis nu atkal ir gadījums no Latvijas tiesu prakses, kad mūsu iekšējā taisnīguma apziņa tiek piesmieta.

    Tomēr runājot vispār par mūsdienu tiesu sistēmu kaut vai, piemēram, ASV, man vienmēr jādomā par to, cik aplam tā ir sakārtota,- taisnība ir tam, kurš var algot vairāk un profesionālākus advokātus. Nav pat jāuzpērk tiesnesis, ja ir tādi advokāti, kas veikli manipulē ar likumiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Cilvēcības vergs. > ligakalnina 25.06.2013. 14.30

    Pilsonim godīgi jāveic savi pienākumi. Pilsonis paļaujas uz politiķi, politiķis uz iecelto priekšnieku, priekšnieks uz godīgo pilsoni. Aplis noslēdzies.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 25.06.2013. 12.56

    …Dzeri…Tu jautā – “kas atbildīgs”?….cilvēciskais faktors!…viss sākas ar katru pašu no mums….katrs atsevišķs indivīds veido šo veselumu, ko sauc par valsti…cik paši godprātīgi, taisnīgi, apzinīgi, atbildīgi būsim, tik – godprātīga, taisnīga, apzinīga, atbildīga būs valsts….katram indivīdam nevar pielikt blakus uzraugu, tiesnesi vai sargu….mēs paši esam tas pamats uz kā būvējam šodienu un rītdienu….ne tikai sev, saviem bērniem un bērnu bērniem….

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Ligiña Doniña > ligakalnina 25.06.2013. 22.52

    Zane.Latvijā viss ir pērkams, absolūti viss un jau sen ir nopirkts. Populistiska, stulba muldēšana- Katrs veido valsti? Kādā veidā, ja likumus pieņem korumpanti un manā vietā lemj Premjeri, Finanšu ministri. Tas ir slimi, bet varbūt tiešām labāk, ka budžetu apstiprinās Briselē, šie pamuļķi lai stāv pie ratiem. Valdiņš būs izkalpojies uz nebēdu. Tirgū runā, ka Zaharjinam ir grāmatiņa ar uzvārdiem un summām. … kuram, par cik.. Tiesiskas valsts parodija, kurā visu nosaka vara un nauda nevis Taisnība un godaprāts. Motte arī par agru priecājas!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 25.06.2013. 13.21

    …aha!…tātad godprātīga attieksme pret darbu slēpjas algas apmērā?….perfekts secinājums no valsts pilsoņa!…. :)

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 25.06.2013. 12.28

    …Dzeri…pag, nomierinies!…esi aizmirsis, kādiem cilvēkiem Motte palīdzēja tikt pie dzīvokļiem?….kas lietu izmeklēja un kādus pierādījumus sniedza tiesai, lai būtu iespējams Motti notiesāt?….ja tiesai nav iespējams uz nolaidīgi, pavirši vai – apzināti pavirši veiktas izmeklēšanas un apsūdzības pamata kādu notiesāt – nezinu, vai pie tā vainojama atkal valdība….bet…Mottem ir pietiekami nekaunības, lai paņirgāšanos novestu līdz galam – ja jau nevainīgs, tad kāpēc neprasīt kompensāciju par “morālām ciešanām”?….uz kāda pamata, lai tiesa atteiktu kompensāciju, ja likuma pārkāpums nav konstatēts?….
    ….visa būtība un attaisnojošie spriedumi daudzkārt slēpjas tieši apstāklī, ka pirmstiesas izmeklēšana veikta pavirši vai nemākulīgi…kāda ir šo izmeklētāju kompetence, izglītības līmenis un…cik augsts ir godprātības slieksnis….

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu