FOTO: Gaismas pils koncertzāli nosauks Imanta Ziedoņa vārdā (papildin.) • IR.lv

FOTO: Gaismas pils koncertzāli nosauks Imanta Ziedoņa vārdā (papildin.)

34
Nacionālās bibliotēkas ēka jeb Gaismas pils miglā. Foto: Gatis Gierts, F64
Lote Lārmane

Kopējās LNB izmaksas būs 187 miljoni latu; bibliotēka ēkā līdz galam ievāksies tikai nākamā gada augustā

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunajā ēkā jeb Gaismas pilī patlaban pabeigti 95% no būvdarbu līgumā paredzēto darbu apjoma, pārējais jāpabeidz līdz šā gada beigām. Pēc šā plāna, LNB ievākšanos jaunajā ēkā varēs pabeigt tikai nākamā gada augustā. Godinot šogad aizsaulē aizgājušo dzejnieku Imantu Ziedoni, nolemts LNB koncertzāli nosaukt viņa vārdā.

LNB celtniecības kopējās izmaksas būs 187 miljoni latu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Izmaksās iekļauta gan ēkas celtniecība, gan infrastruktūra un mēbeles, gan arī aprīkojums, pārcelšanās izdevumi un citas lietas, kas saistītas ar to, lai bibliotēkas ēku varētu nodot lietošanai.

Trešdien Kultūras ministrija (KM) iepazīstināja ar Gaismas pils celtniecības darbu gaitu un bibliotēkas attīstības stratēģiju.

Ir.lv pērn ziņoja par ēkas būvnieku apņēmību pabeigt LNB celtniecību līdz 2012. gada 18. novembrim, taču tad bija pabeigti tikai 80% no darbiem. Patlaban ēku plānots pabeigt līdz šāgada 31. decembrim.

Jau no 2014. gada sākuma Gaismas pils būšot atvērta Rīgas kā Eiropas Kultūras galvaspilsētas kultūras pasākumiem un to apmeklētājiem, bet līdz pat 2014. augusta beigām notiks pakāpeniska LNB pārvākšanās no piecām pašreizējām ēkām uz jauno celtni.

“Mēs esam paveikuši lielāko darbu daļu, un Gaismas pils būvniecības process ir jau finiša taisnē. Marta beigās tika sākta arī infrastruktūras izbūve, līdz ar to darbi veiksmīgi rit, lai LNB ēkas būvdarbus varētu pabeigt paredzētajā termiņā,” norāda Nacionālās būvkompāniju apvienības (NBA) padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns.

Par to, kas vēl jāpadara, stāsta kultūras ministres ārštata padomnieks arhitektūras politikas izstrādes jautājumos Jānis Dripe: „Šajā brīdī ir jāieklāj vēl nedaudz vairāk par 3000 kvadrātmetru parketa grīdas – šī aizkavēšanās ir saistīta ar mitruma režīma nodrošinājumu, ko savukārt nosaka infrastruktūras izbūve ap ēku. Vēl nav pilnībā iesegtas jumta plāksnes. Tas ir tāpēc, ka mēs, taupot līdzekļus, atteicāmies no saules baterijām uz ēkas jumta. Līdz ar to bateriju vietā tika pasūtītas nerūsējošā tērauda plāksnes, kuras vēl tiks iemontētas.”

2015. gadā, kad Latvija būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts, LNB jaunā ēka būs centrālā pasākumu norises vieta.

Ir.lv jau savus lasītājus iepazīstināja ar jaunās ēkas iekārtojumu, bet jaunums ir tas, ka LNB koncertzāli nolemts saukt Imanta Ziedoņa vārdā, godinot mūžībā aizgājušo dzejnieku. Šīs idejas autors ir LNB direktors Andris Vilks, tā izteikta LNB Atbalsta biedrības sēdē.

(papildināta ar foto)

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu