Inkēna komanda atgriežas LTV ar jaunu raidījumu un seju • IR.lv

Inkēna komanda atgriežas LTV ar jaunu raidījumu un seju

29
Edvīns Inkēns. Foto: Jānis Saliņš, F64
Katrīna Čuma-Zvirbule

Neatkarīgo producentu grupa „S.A.F. pakalpojumi” atgriežas LTV

Nepagāja ne pāris mēnešu kopš ekspolitiķa Edvīna Inkēna producentu kompānijas „S.A.F. pakalpojumi” izmešanas no Latvijas televīzijas, kad tā pati komanda atgriežas LTV ēterā, tikai šoreiz Egilu Zariņu aizstājot ar Latvijas Ārpolitikas institūta direktoru Andri Sprūdu. No 23.aprīļa LTV piedāvās jaunu raidījumu – starptautisku notikumu apskatu „Pasaules telpa”. Tas ēterā būs katru otrdienu plkst. 22.20 LTV pirmajā kanālā.

Izrādās, „S.A.F. pakalpojumi” projekts „Pasaules telpa” uzvarējis šā gada sākumā LTV rīkotajā konkursā par ārpolitikas jaunumiem veltītu pārraidi. Kā Ir.lv pastāstīja LTV1 satura redaktore Sarmīte Plūme, konkursā piedalījušies trīs kandidāti – Latvijas televīzijas Ziņu dienests, SIA „Labvakar” un „S.A.F. pakalpojumi”.

Ir.lv jau rakstīja, ka ar Inkēna uzņēmumu pērn LTV vienpusēji lauza līgumu, no 2013.gada pārtraucot sadarbību raidījuma „Jauna nedēļa” veidošanā. Lēmums pieņemts raidījuma kvalitātes trūkuma dēļ, jo raidījuma vadītājs Egils Zariņš ārpolitikas vietā vairāk runājis par iekšpolitiku. Taču Inkēns uzskatīja, ka īstais iemesls raidījuma noņemšanai esot Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pārstāvja Ginta Grūbes spiediens. Inkēna grupa īpašu LTV vadības labvēlību ieguva tieši iepriekšējā LTV vadītāja Edgara Kota valdīšanas laikā, jo šiem producentiem bija iespēja par LTV naudu veidot raidījumus, ko rādīja labi skatītā ētera laikā.

„Jaunu nedēļu” LTV faktiski pirka no „S.A.F. pakalpojumiem” – pie raidījuma strādāja LTV tehniskie darbinieki un LTV maksāja producentiem par raidījuma veidošanu. Grūbe vairākkārt tika uzstājis, ka jābūt skaidrai sistēmai, kā LTV pasūta vai iepērk raidījumus no neatkarīgajiem producentiem, kas līdz šim LTV trūcis.

Tagad vaicāta, kā piedāvātais projekts izcēlies starp citiem, Plūme teic: „Vērtīgs projekta piedāvājums ir raidījuma vadītājs [Sprūds].” Plūme nosauc vairākas raidījuma veiksmes: laba vizualitāte, saturiskais piedāvājums, pasniegšanas veids – raidījumā darbosies brīvie korespondenti no dažādām pasaules valstīm, daudzpusīga darbība sociālajos tīklos, kā arī žurnālistu Ilzes Jakovļeva un Āra Jansona darbs raidījuma veidošanā.

LTV konkursa komisijas locekle un Rīgas Stradiņa universitātes Komunikāciju studiju katedras žurnālistikas studiju programmas vadītāja Anda Rožukalne Ir.lv pastāstīja, ka uzvarējušais projekts vislabāk atbildis izpratnei par to, kas ir analītisks skatījums.

Rožukalne gan atzīst, ka pretendenti nav piedāvājuši spilgtas idejas, kas ienestu kaut ko nozīmīgi jaunu televīzijā. „Žēl, ka nebija jaunu, interesantu formātu, pretendenti atkārtoja zināmus satura veidošanas modeļus.” Tomēr viņa uzsvēra – lai spriestu par raidījumu, jāsagaida rezultāts. Arī viņa kā ieguvumu uzsver izvēlētā raidījuma vadītāja Sprūda kompetenci.

Rožukalnei piekrīt Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Toms Rostoks, kurš arī strādājis konkursa komisijā: „Pozitīvi vērtēju to, ka pieaicināts nozares profesionālis Andris Sprūds, kas varētu dot profesionālāku un dziļāku skatījumu uz starptautisko attiecību nozari.” Viņš gan uzsver, ka prasība lokalizēt ārpolitikas jaunumus Latvijas kontekstā, ir nesaprātīga, jo to ne vienmēr iespējams izdarīt. Tomēr Rostoks atzinīgi vērtē raidījuma profesionālo komandu, kas, viņaprāt, izceļ šo projektu starp citiem konkursa dalībniekiem.

Savukārt politologs un jaunā raidījuma vadītājs Andris Sprūds teic: „Piedalīšos gan raidījuma veidošanā, gan galveno jautājumu izvirzīšanā, kā arī paudīšu savu viedokli.” Tāpat, viņaprāt, svarīgi, ka ārpolitikas jaunumi tiks integrēti Latvijas kontekstā. Uz jautājumu, kā „Pasaules telpa” atšķirsies no ārpolitikai veltītiem raidījumiem, ko televīzija skatītājiem piedāvājusi iepriekš, Sprūds saka, ka diemžēl līdz šim šādu raidījumu nav bijis pārāk daudz. Iespējams, kādas līdzības var atrast kādreizējā LTV raidījumā „Globuss”.

Inkēns gan pagājušā gada decembrī Ir.lv skaidroja, ka „Jauna nedēļa” nepildījusi savu galveno uzdevumu, proti, vēstīt par ārpolitiku, tāpēc ka reitingi parādījuši skatītāju mazo interesi par to. Vaicāts, kā tagad vērtē savas producentu kompānijas „S.A.F. pakalpojumi” atgriešanos Latvijas televīzijā, Inkēns bija lakonisks: „Pozitīvi.” Viņš arī norādīja, ka raidījums „Pasaules telpa”, kura uzdevums ir izskaidrot ārpolitikas aktualitātes, būs vienīgais šāda veida raidījums Latvijā un tas vērtējams kā jaunpienesums, salīdzinot jauno projektu ar nu jau slēgto raidījumu.

Sarmīte Plūme Ir.lv teica, ka pirms dažām dienām vērtējumam piedāvāts raidījuma otrais pilotprojekts. Viņa neslēpa, ka pirmais ļāvis pamanīt vizualitātes un informācijas plūsmas nepilnības, tomēr atzīst: „Tagad raidījums ir gana labs ēteram.”

 

Komentāri (29)

lindukjis 12.04.2013. 11.53

Rau! Tad nu redzams kā ir ar ar jauno LTV valdi! Čekists atgriežas! Lai dzīvo LPSR!

+12
-1
Atbildēt

3

    dace_roze_lmt_lv > lindukjis 12.04.2013. 11.55

    Čekistos ņēma tikai visgodīgākos.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    janazakovica > lindukjis 12.04.2013. 16.35

    dazi pat iefiltrejusies LPB..

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > lindukjis 12.04.2013. 14.01

    super_e-y-e
    Čekistos ņēma talantīgākos cilvēces nīdējus. Mazāk talantīgiem tika darbs komjaunatnē, bet pašām smirdīgākām padibenēm atlika vien karaskola. Par ziņotāju varēju kļūt gan skolotājs gan zinātnieks, gan prostitūta gan sētnieks, vai pat dunduks, kurš ar grūtībām absolvējis palīgskolu, atkarībā no pieprasījuma.
    VDK ģenerālis Edmunds Johansons tik vaļsirdīgi stāstīja par prostitūtu lomu ziņu vākšanā un personu kompromitēšanā, bet notēloja amnēziju, kad būtu vajadzējis pastāstīt arī par pederastiem. Tā kā tie Latvijā joprojām uzcītīgi kalpo kantorim, to loma pat netika aplūkota.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 12.04.2013. 11.25

“…ekspolitiķa Edvīna Inkēna…” – precizitātes labad vēl vajadzēja rakstīt tā: “…bijušā čekas aģenta ekspolitiķa Edvīna Inkēna…”

+11
-1
Atbildēt

0

Janka, Janic 12.04.2013. 11.51

cik nu šis kungs neatkariigs , varat spriest paši , Inkēns Edviins Latvijas žurnaalists no 1981. gada straadaa LPSR radio un tv komitejaa , no 1989 . gada LĻKJS pr. , PSRS tautu deputaats ,perestroikas laikaa vadiija televiizijaa populaaro paarraidi “Labvakar” , kuru rediģeeja veel pastaavošaa LKP CK ,tai pašaa laikaa LPSR Valsts televiizijas un radioraidiijumu komitejas pr- tājs bija I.Ķezbers kad atjaunoja briivo Latvijas Valsti , tad atjaunotaas saeimas veeleešanaas Inkeens ar savu kompašku braukaaja pa veeleešanu apgabalu aģiteedams par deputaata kandidaatu I.Ķezberu , kuru vecie komunisti izbiidiija pretii LLNK kandidaatam E. Repšem , protams visas aģitaacijas par Ķezberu notika visaas vecajaas partijas organizaacijaas , protams ka Ķezbers vinneeja , bet Repšem kaa kompensaaciju iedeva Valsts bankas prezidenta amatu … Inkena dosjē bija arii čekas maišeļos , vot taads iisumaa šaa cilveeka CV, ar kaadu komandu viņš tagad veidos raidiijumu spriediet paši.

+11
-2
Atbildēt

3

    dace_roze_lmt_lv > Janka, Janic 12.04.2013. 11.55

    Raidījums “Labvakar, Latvija!” bija ārkārtīgi naidīgs nelatviešiem, tā ka diez vai to raidījumu regiģēja komunistu partija, kura tādas ņirgas nepieļautu.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    dro > Janka, Janic 12.04.2013. 13.43

    Ebenemezers. Tev nu tā hronoloģija sagājusi pilnīgi sviestā:) Repše pret Ķezberi Kuldīgas rajonā bija Atmodas laikā, bet par LB vadītāju Repše kļuva 1991. gadā, tātad pēc neatkarības atjaunošanas.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > Janka, Janic 12.04.2013. 15.47

    taisniiba ,palabošu, pirmaas veeleešanas veel bija augstaakaa padome 1990 .gadaa kura 4 . maijaa pasludinaaja valsts neatkariibu , Repše augstaakajaa padomee tika ieveeleets Sabiles veeleešanu apgabalaa , es par Repši balsoju Liepājas un biju arii aizgaajis uz tikšanos ar Inkeenu Liepaajas zvejnieku kolhoza Boļševiks klubaa , tur šis aģiteeja par Kezberi ,Repši par bankas prezidentu ieceela 1991 gadaa , lai dabuutu viņu prom no politikas , viņš bija LLNK dibinaataajs .pirmaas saeimas veeleešanas bija 1993.gada juunijaa , paldies ka piespiedi mani pakustinaat veco smadzeni

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu