Sociālās integrācijas valsts aģentūrā Valsts kontrole konstatē vēl vairākus pārkāpumus • IR.lv

Sociālās integrācijas valsts aģentūrā Valsts kontrole konstatē vēl vairākus pārkāpumus

12
Foto: Agnese Gulbe, LETA

Revīzijā atklājies, ka aģentūra bijusi dāsna privātā biznesa atbalstītāja ar valsts resursiem

Valsts kontrole (VK) Sociālās integrācijas valsts aģentūrā (SIVA) konstatējusi vēl vairākus ilgstošus, klajus finanšu un tiesību normu pārkāpumus un saskārusies ar šo faktu slēpšanu, aģentūru LETA informēja VK vecākā referente Egita Diure.

VK ir pilnībā noslēgusi visas revīzijas procedūras aģentūrā un papildus jau oktobra beigās publiski izplatītajai informācijai par konstatētajiem pārkāpumiem publiskojusi visus revīzijas secinājumus.

Konstatēts, ka revīzijas laikā aģentūra nav sniegusi visu tai zināmo informāciju par neatbilstībām ieņēmumu uzskaitē, kā arī ir sagrozīti dati dokumentos un grāmatvedības ierakstos, lai slēptu naudas līdzekļu zādzību.

VK konstatējusi, ka aģentūra 2011.gadā un 2012.gadā ir noslēgusi līgumu ar SIA “Krasta Fēnikss” par sporta un atpūtas aktivitāšu nodrošināšanu aģentūras klientiem Dzintaru pludmalē – ūdens velosipēdi, batuti, piepūšamās atrakcijas, sauļošanās gultas -, tomēr revīzijas laikā nav gūti pierādījumi tam, ka minētie sporta un atpūtas pakalpojumi aģentūras klientiem vispār ir sniegti. Turklāt “Krasta Fēnikss” valdes priekšsēdētājs ir aģentūras speciālists.

Tāpat revīzijā arī konstatēts, ka aģentūras vadība ir pieļāvusi transportlīdzekļu izmantošanu darbinieku privātajiem braucieniem. Ikdienā braukto maršrutu attālumi ceļazīmēs ir noteikti līdz 2,5 reizēm lielāki, nekā ir faktiskie attālumi dabā. Odometru rādījumi ceļazīmēs no tehniskajās apskatēs fiksētajiem rādījumiem atšķiras par gandrīz 18 000 kilometru, degviela ir uzpildīta brīvdienās un pilsētās, kas nav dokumentos uzrādītajos maršrutos, pārsniedzot degvielas bākas tilpumu līdz pat 2,5 reizēm.

Atklāts, ka aģentūra ir iznomājusi privātpersonai valsts mantu, piemēram, par Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļiem kapitāli izremontētas un aprīkotas restorāna “Tupeņkrogs” telpas Jūrmalā, Amulas ielā 6, un kafejnīcas telpas Jūrmalā, Dubultu prospektā 71, par maksu, kas nesedz ar īpašumu uzturēšanu saistītās izmaksas. Šajos gadījumos arī nomas maksu nav pieprasījusi par visu nomas līguma laiku, tā 2011.gadā negūstot ieņēmumus vismaz 22 000 latu apmērā. Tāpat atklāts, ka aģentūra ir aprēķinājusi nomas maksu un pieprasījusi par mazāku dienu skaitu, nekā faktiski nomnieks ir lietojis telpas, kā arī samaksājusi izdevumus, kas ir saistīti ar nomnieka saimniecisko darbību, piemēram, pašvaldības nodevu Jūrmalas pilsētas domei un maksu par kaitēkļu iznīcināšanu.

Aģentūra nav arī uzskaitījusi visus klientus un tiem sniegtos pakalpojumus, tāpēc nav iespējams noteikt, vai un kādā apmērā valsts resursi tiek izmantoti pakalpojumu sniegšanai invalīdiem un kādā apmērā – pakalpojumu sniegšanai maksas klientiem.

Vienlaikus VM norāda, ka darbinieku, kuri veic norēķinu operācijas ar skaidru naudu, pienākumi nav sadalīti tā, lai katra saimnieciskā darījuma norisi kontrolētu vairāki darbinieki, tā darījumu anulēšanu kases aparātos var veikt vienpersoniski.

VK uzsver, ka LM nav veikusi kvalitatīvu aģentūras darbības pārraudzību, lai nodrošinātu, ka tās darbība ir likumīga un efektīva. Par revīzijā konstatēto VK ir nosūtījusi informāciju tiesībaizsardzības iestādēm.

Jau ziņots, ka VK veica revīziju par LM un aģentūras darbību 2011.gadā. Ņemot vērā revīzijā konstatēto finanšu krāpniecību un nepieciešamību operatīvi rīkoties, lai to apturētu, VK jau septembrī informēja LM vadību par atklātajiem faktiem, kas liecināja par naudas līdzekļu piesavināšanos un grāmatvedības ierakstu sagrozīšanu.

LM konstatēja, ka SIVA 2011.gada laikā izsisti un anulēti čeki par aģentūras pakalpojumiem 306 350 latu apmērā. Tāpat atklāts, ka notikusi vairāku dokumentu viltošana saistībā ar jau iepriekš uzsāktu disciplinārlietu pret kādu SIVA darbinieci par 13 000 latu izzagšanu no aģentūras kases.

LM vēl turpina oktobra beigās sākto pārbaudi SIVA 2012.gadā un 2010.gadā veikto kases darījumu pārbaudi un papildus sākusi neplānotu pārbaudi par iepirkumu procedūru ievērošanu un dokumentu noformēšanu.

Vienlaikus turpinās arī ierosināto disciplinārlietu izmeklēšana. Disciplinārlietas patlaban ierosinātas pret deviņām SIVA amatpersonām – pret aģentūras direktori Regīnu Simsoni, kura uz izmeklēšanas laiku no amata atstādināta un arī viņas vietnieci Ingrīdu Misūnu, kura šobrīd pilda arī direktores pienākumus.

Savukārt par amata pienākumu nekvalitatīvu pildīšanu saistībā ar kases čeku anulēšanu, līdz ar to valsts budžetam iespējams nodarīts būtisks zaudējums, disciplinārlietas ierosinātas pret Rehabilitācijas pakalpojumu nodaļas vadītāju un pieciem administratoriem, kā arī Klientu apkalpošanas vadītāju.

 

Komentāri (12)

Janis 23.11.2012. 12.36

Cerams, ka Viņķele iztīrīs šo kārtējo ZZS sili.
Te arī redzams, kā ZZS u.c. jaukas partijas “rūpējās” par mūsu labklājību ilgstoši kontrolējot LM.

+5
0
Atbildēt

1

    Aivars Krauklis > Janis 23.11.2012. 18.11

    Neko tur nevar iztīrīt. Valst aģentūras ir iecerētas kā siles un tā arī darbosies, kamēr netiks likvidētas. Visas. Ja pēc tā izrādītos, ka kāda vajadzīga funkcija valstī paliek nerisnāta, tad būtu jādomā, kā to atrisināt, tikai ne jau dibinot jaunu sili.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

mary75 23.11.2012. 15.23

Ne pirmā, ne pēdeējā valsts iestāde, kur konstatē tādus pārkāpumus.
Un, varu saderēt, ka sodīts neviens netiks, kā visos citos gadījumos.
Ei nu pierādi, ka nelikumīgas darbības veiktas “ar nolūku nodarīt tīšu kaitējumu”, vai kaut kā tā tur bija, nevis aiz nezināšanas, muļķības, komatozā stāvoklī, vai vienkārši tika veiktas, bet, “bez nolūka nodarīt kaitējumu”, un par to, kā zināms, nevienu amatpersonu sodīt nevar, Grūtupa likumi mums ir mūžīgi, jo izdevīgi visiem, kas ir pie varas, arī šī koalīcija neko mainīt lielākas amatpersonu atbildības virzienā, cik zināms, netaisās ( varbūt, neesmu informēts?).

+3
0
Atbildēt

0

mxblack 23.11.2012. 13.39

Bet kur tad šeit Latvijā ir citādi? Ja par šādiem pārkāpumiem šeit draudētu nopietns sods, tad tādas lietas atklātībā nenonāktu, bet VK būtu klusāka par ūdeni, lai kādiem no viņiem zagļi zem mašīnas nepaliktu spridzekli. Bet šeit visi tie “likumīgie zagļi” ir dienas varoņi, nemaz nerunājot par lembergiem, šķēlēm un pārējiem lielkalibra neliešiem. Visa šī atklātība balstās vienīgi uz lielo zagļu nesodāmību, bet tur, kur kādu tiešam var sodīt par zagšanu, tur šis izdarības ir valsts noslēpums.

+2
0
Atbildēt

3

    mxblack > mxblack 23.11.2012. 16.06

    Arī KNAB šeit darbojas praktiski tukšgaitā, attiecībā pret lielajām algām kādas tur saņem, bet lietas tiek labākajā gadījumā “atmestas atpakaļ”, vai iztiesātas “mūžīgi”, kamēr iestājas to noilgums. Viņi nemaz nav ieinteresēti “izķert” noziedzniekus un tos neitralizēt, jo tad viņiem tā “sile” kļūs krietni vien “īsāka”.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Edmunds Zālīte > mxblack 23.11.2012. 15.27

    “Bet kur tad šeit Latvijā ir citādi?” tas tā kā attaisnojošs arguments būtu? ja Tev ir informācija par konkrētiem pārkāpumiem informē par tiem KNAB, vienu pēc otra šos mūsu naudas izšķērdētājus sauks pie atbildības. laiki mainās…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edmunds Zālīte > mxblack 23.11.2012. 20.32

    tur pie vainas nav KNAB bet mūsu impotentā tieslietu sistēma, kura apzināti veidota tā, ka notiesāt vainīgos ir praktiski neiespējami. un kamēr attiecīgā ministrija ir NA kontrolē – garantēti, ka nekas uz labo pusi nemainīsies.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu