Saeima atliek Brazovska apstiprināšanu FKTK • IR.lv

Saeima atliek Brazovska apstiprināšanu FKTK

25
Jānis Brazovskis. Foto: Lita Krone, LETA

Ja notiktu balsojums, tā rezultātu izšķirtu Saskaņas centra balsis

Jautājumu par Jāņa Brazovska apstiprināšanu Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja vietnieka amatā Saeima ceturtdien nolēma neskatīt. Pēc piecu “Vienotības” deputātu – Dzintara Zaķa, Ingmāra Čaklā, Lolitas Čigānes, Ainara Latkovska un Ingunas Rībenas – iesnieguma šis jautājums tika izslēgts no darba kārtības, vēsta LETA.

Brazovska pozīcijas ir sašķobījusi apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), tādējādi saņemot pārmetumus par mēģinājumiem destabilizēt Latvijas finanšu iestāžu uzraudzību un saasinot attiecības valdošajā koalīcijā.

Pagājušajā nedēļā Saeimas Budžeta komisijas deputāti neatbalstīja Brazovska atkārtotu virzīšanu amatā, lai arī viņu atbalstīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība). Budžeta komisijā Brazovski, kuram oktobrī beidzas otrais pilnvaru termiņš FKTK, atbalstīja tikai “Vienotība”.

Pretestību Brazovskim organizējis VL-TB/LNNK deputāts Imants Parādnieks, vēstīja “TV3” raidījums “Nekā personīga”. Politiķis izteicās, ka Brazovskis jau gana ilgi darbojies FKTK vadībā un esot laiks viņu nomainīt ar kādu citu. Pēc Parādnieka domām, Brazovska vietā banku uzraudzībā varētu darboties bijušais “Latvijas krājbankas” vadītājs Andris Nātriņš, kurš tur strādāja no 2003. līdz 2006.gadam.

Deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) iepriekš norādīja, ka Nacionālā apvienība piedāvā Latvijas Bankas prezidentam un finanšu ministram izvēlēties citu viņiem pieņemamu kandidātu.

Arī neatkarīgie deputāti neatbalstīšot Rimšēviča un Vilka virzīto kandidātu, jo Brazovskim varot pārmest nepietiekamu “Krājbankas” uzraudzību, sacīja neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa. Viņa apgalvoja, ka šis nav koalīcijas stabilitātes jautājums. Tāpat viņa nepiekrīt “Vienotības” pārstāvju apgalvojumiem, ka Brazovska neapstiprināšanas dēļ sabrukšot banku uzraudzības sistēma. Deputāte cer, ka sistēma nav būvēta uz viena cilvēka un FKTK un LB spēj nodrošināt tās stabilitāti.

Šādos apstākļos balsojuma rezultātu varētu izšķirt apvienības “Saskaņas centrs” (SC) deputātu izvēle. Gan “Vienotība”, gan Reformu partija bija nolēmušas balsot par Brazovska kandidatūru. Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti par Brazovska atkārtotu apstiprināšanu amatā balsotu atšķirīgi.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu