Marsa izpētes robots "Curiosity" veiks pirmo iežu paraugu izpēti • IR.lv

Marsa izpētes robots “Curiosity” veiks pirmo iežu paraugu izpēti

23
Marsa skats - fotografētājs ir Marsa visurgājējs robots. Foto: AFP/LETA

“Curiosity” galamērķis ir Geila krāteris

Marsa izpētes pašgājējs robots “Curiosity” piektdien veiks savu pirmo iežu paraugu izpēti uz Marsa, paziņojušas amatpersonas. “Curiosity”, kas oficiāli tiek dēvēts par Marsa Zinātnisko laboratoriju (MZL), uz Marsa piezemējās 6.augustā.

MZL projekta zinātnieks Džons Grocingers informēja, ka pagājušajā naktī “Curiosity” pavirzījies uz priekšu vēl pa 30 metriem un kopumā pa Marsa virsmu ir nobraucis jau 290 metrus, ziņo LETA/AFP. Robots sekmīgi virzās pretī reģionam, kur savienojas trīs reljefi. “Mēs patiesībā esam pusceļā uz turieni,” atzīmēja Grocingers.

Plānots, ka robota misija ilgs divus gadus. Tās mērķis ir dzīvības pēdu meklēšana uz Marsa un pētījumi, lai noskaidrotu, vai pagātnē apstākļi uz planētas varētu būt bijuši labvēlīgi dzīvībai.

Zinātnieki plāno uz pāris dienām robotu apturēt, lai tas veiktu savu pirmo iežu izpēti, izmantojot robota roku, lai nofotografētu un analizētu piramīdas formas iezi, kas ir aptuveni 25 centimetrus augsts un 40 centimetrus plats pie pamatnes.

“Curiosity” ir aprīkots ar videokamerām un sarežģītu mehānisko instrumentāriju Sarkanās planētas iežu paraugu analīzei, un tas izmaksājis 2,5 miljardus dolāru, kas ir vislielākā summa, kāda līdz šim atvēlēta līdzīgu iekārtu būvei. Robota aprīkojumā ietilpst arī spēcīgs lāzers.

“Curiosity” galamērķis ir Geila krāteris, kas atrodas nedaudz uz dienvidiem no Marsa ekvatora. Plānotajā izpētes apvidū ir dažāds iežu sastāvs, bet nevienmērīgais reljefs ļaus iegūt paraugus dažādos augstumos. Geila krātera izpēte varētu dot pavedienus Marsa ģeoloģiskās vēstures izzināšanai.

Plānots, ka brauciens uz krāteri ilgs vismaz trīs mēnešus.

Kā strādā “Curiosity” komanda, ceturtdien raksta žurnāls “Ir”. Vairāk lasiet šeit.

 

Komentāri (23)

Andris 20.09.2012. 12.38

Šo frāzi nevaru saprast: “…spēcīgs lāzers, kas var sasniegt mērķus septiņu centimetru attālumā”.

0
0
Atbildēt

1

    dzintarz > Andris 20.09.2012. 14.58

    Nekā nesaprotama tur nav. Lai gan piekrītu, ka žurnaļugas diezgan muļķīgi iztulkojuši, turklāt neatšķir SI sistēmas gaŗuma mērvienību – metrs, no CGS gaŗuma mērvienības – centimetra un spēku no jaudas.

    Gluži vienkārši – vajadzēja uzrakstīt, ka verķis aprīkots ar jaudīgu infrasarkanā diapazona impulslāzeru, kas var trāpīt nelieliem iežu vai augsnes paraugiem līdz 7m attālumam tos iztvaicējot, lai pētītu parauga daļiņu emisijas spektru.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu