Salaspils novadā sāk darbus tularēmijas izplatības novēršanai • IR.lv

Salaspils novadā sāk darbus tularēmijas izplatības novēršanai

25
Latvijas Infektoloģijas centra plāksne. Foto: Edijs Pālens, LETA

Jaunu saslimšanu ar tularēmiju neesot, saka infektologi

Salaspils novadā piektdien sākti darbi, lai novērstu bīstamās infekcijas slimības – tularēmijas – izplatīšanos, LETA teica Salaspils novada domes priekšsēdētāja vietniece Olga Pāvulīte. Tāpēc piektdien Salaspils novada domē tika sasaukta ārkārtas sēde.

Pagaidām citu saslimšanas gadījumu Silabriežu iedzīvotājiem ar aizdomām par tularēmiju Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi nav reģistrējuši. Jau ziņots, ka Latvijā vairāki cilvēki saslimuši ar retu infekcijas slimību – tularēmiju. Ceturtdien diagnoze laboratoriski tika apstiprināta diviem, bet klīniski – vēl četriem bērniem, kuri peldējušies vienā dīķī un karjerā Salaspils novadā, Silabriežu apkārtnes teritorijā, vietās, kas nav paredzētas peldēšanai, jo dīķi apdzīvo ūdensžurkas.

SPKC epidemiologi piektdien Silabriežu apkārtnes iedzīvotājiem izdalīja informāciju par ieteicamajiem pasākumiem tularēmijas profilaksei, informē SPKC pārstāve Laura Ševčenko.

Salaspils novada pārstāve Pāvulīte pastāstīja, ka speciālisti devušies apskatīt teritorijas, kurās, iespējams, notikusi inficēšanās, lai saprastu, kādi pasākumi tur veicami. Speciālisti apskatīs arī citas apdzīvotās teritorijas. Arī privāto teritoriju īpašniekiem nāksies sakopt savu peldvietu apkārtni, piemēram, nopļaut zāli. Ja privāto teritoriju īpašnieki paši nevarēs veikt sakopšanas darbus, palīgā nāks komunālais dienests, vēlāk gan nosūtot īpašniekiem rēķinu.

Pašvaldība sagatavojusi arī plakātus un stendus, kas jau izvietoti pie dzīvojamām mājām un citviet novadā. Domes pārstāve arī sacīja, ka īpaša uzmanība tiks veltīta bērnu informēšanai.

Stopiņu novada domes pārstāvji sēdē gan nepiedalījās.

SPKC direktore Inga Šmate aicina iedzīvotājiem ievērot piesardzību un, ja parādās tularēmijas saslimšanai līdzīgi simptomi, nekavējoties vērsties pie ārsta. SPKC epidemiologi aicina iedzīvotājus ievērot šādus profilakses pasākumus: izvairīties no saskarsmes ar grauzējiem, izmantot atbaidošus līdzekļus pret kukaiņiem, likt aizsargtīklus logu un durvju ailēs, lai novērstu odu iekļūšanu mājoklī. Inficēšanās risks ar tularēmiju pastāv jūlijā, augustā un septembrī – tas saistīts ar kukaiņu aktivitāti.

Tāpat arī epidemiologi neiesaka peldēties ūdenskrātuvēs, kur ir iespējama grauzēju klātbūtne, nelietot uzturā pārtikas produktus un ūdeni, ja ir aizdomas, ka tie ir piesārņoti ar grauzēju izdalījumiem; lai novērstu grauzējiem labvēlīgu vidi, sakopt privāto teritoriju.

Slimība parasti sākas ar gripai līdzīgiem simptomiem (drudzis, nogurums, drebuļi, galvassāpes u.c.) un čūlām vietā, kur infekcija ir iekļuvusi organismā. Slimībai ir raksturīga limfmezglu palielināšanās.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu