Latvija "Doing Business" pakāpjas par desmit vietām • IR.lv

Latvija “Doing Business” pakāpjas par desmit vietām

21

Apsteidz pat kaimiņvalstis Lietuvu un Igauniju, kurās nav veiktas nozīmīgas uzņēmējdarbības vides reformas

Pasaules Bankas “Doing Business” 2012.gada pētījumā Latvija no 31.pozīcijas pērn pakāpusies uz 21.vietu 2012.gadā, liecina informācija “Doing Business” mājaslapā. Igaunija no 18.vietas nonākusi 24.vietā, savukārt Lietuva no 25.vietas uz 27.vietu.

Kā biznesa portālam “Nozare.lv” skaidroja Ekonomikas ministrijā, Igaunijā nav vispār, bet Lietuvā nav pietiekamā kvalitātē veiktas reformas pēdējā gada laikā, kamēr citas valstis veikušas nozīmīgākas uzņēmējdarbības vidi uzlabojošas reformas.

Pasaules Banka “Doing Business” pētījumā aplūko uzņēmējdarbības vidi 183 pasaules valstīs un veic tās novērtējumu desmit dažādos uzņēmuma darbības posmos, sākot no uzņēmējdarbības sākšanas līdz tās izbeigšanai.

Biznesa sākšana Latvijā, pēc Pasaules Bankas ieskatiem, nākamgad saglabāsies šā gada līmenī, jo šajā jomā Latvija pakāpusies tikai par vienu vietu (no 52. uz 51.vietu). Vājāk Latvijai veicas ar būvniecības atļauju izsniegšanu – no 2011.gada 103.vietas pasaulē noslīdot uz 112.vietu nākamgad. Elektrības piekļuves ziņā Latvija no 115.vietas pakāpusies līdz 84.vietai. Savukārt īpašuma reģistrēšanas ziņā Latvija pasaulē nākamgad pakāpusies no uz 32.vietu no 56.

Nemainīgas pozīcijas Latvija saglabājusi kredītu pieejamības ziņā (4.vieta) un pārrobežu tirdzniecības jomā (15.vieta).

Pēc pētījuma rezultātiem, nākamgad Latvija mazāk aizsargās investorus (no 60.vietas 2011.gadā līdz 65.vietai nākamgad), kā arī nodokļu politikas ziņā Latvija samazina vietu skaitu no 64.vietas šogad uz 67.vietu nākamgad.

Savukārt maksātnespējas procesa atvieglošanas ziņā Latvija pakāpusies par 54 vietām – no 86.vietas šogad uz 32. nākamgad.

Kā biznesa portālu “Nozare.lv” informēja Ekonomikas ministrijā (EM), Latvija jaunākajā “Doing Business” pētījumā ierindota starp tām 12 pasaules valstīm, kas 2010.gadā un 2011.gadā veikusi būtiskas reformas uzņēmējdarbības vides sakārtošanā. Uzņēmējiem labvēlīgas vides novērtējumā Latvija atrodas 7.vietā starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, piekāpjoties Dānijai, Lielbritānijai, Īrijai, Somijai, Zviedrijai un Vācijai.

 

Komentāri (21)

JānisLetiņš 20.10.2011. 12.43

Nu redz, Dombrovskis tagad var reāli likt galdā pierādījumus, kas viņa valdības laikā jau ir sasniegts un kādā virzienā ir iets! Un galvenais, ka tas ir skatiens no malas! Svešie spēj viņu vairāk novērtēt nekā savējie un zināmā mērā arī pateikt paldies! Jautājums, kad mēs to spēsim?
Vismaz kaut kāds balzāms viņa dvēselei, visā šajā politiskajā haosā! Lai viss izdodas arī turpmāk!

+13
-1
Atbildēt

0

Una Grinberga 20.10.2011. 11.53

Beidzot kāds pierādījums, ka nav jau tikai budžeta griešana, bet pakāpeniski tiek sakārtota arī vide – tikai mēs to ikdienā jūtami neredzam.

+8
0
Atbildēt

5

    Ilziiiic > Una Grinberga 20.10.2011. 17.38

    -> pecisk
    eiforija Tevī ir caur un caur, tikai nesaprotu par ko?
    ja par to, ka ir šis papīrs, tad nenoliedzami, tas ir labi, jo investoriem bieži vien tiešām interesē tikai visādi formālie pētījumi.

    bet ja uzskati, ka tāds pats optimisms par valdības līdzšinējo veikumu ir uzņēmējiem, tad jādomā esi visai atrauts no realitātes.

    es jau teiktu, ka mūsu uzņēmēji vienkārši ir fantastiskie izdzīvotāji par spīti valdības performancēm.
    ar valdību apmierināti bijuši vien Vienotībai un Lembergam pietuvinātie.

    oo, klausos kā Dombrovskis plātās pa radio.
    nekā konkrēta….tas esot sasniegts ar vairākām, vairākām…
    nekā vairāk par to, ko zemāk jau uzskaitīju.
    pilnīgi nekā!!

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Una Grinberga 20.10.2011. 12.33

    singra, eiforijas nav un nebūs, jo uzņēmēji paši novērtēs un teiks vai tas ir pietiekami, vai vēl daudz darba. Viņi tomēr naudu pelna, nodokļus maksā un redz visu bez starpniekiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva > Una Grinberga 20.10.2011. 12.28

    Apstāties nedrīkst, tikai nevajag arī iekrist eiforijā no šiem datiem :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 20.10.2011. 12.32

    Kā jau redzam, daudzkur esam zem 40-50.vietas, kas norāda, ka pat mazāk attīstītas valstis par Latviju spēj dažās jomās mūs pārspēt (ja pieņemam, ka esam kaut kur 40-50.vietā pasaulē pēc dzīves līmeņa u.c. vispārējiem rādītājiem)!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > Una Grinberga 20.10.2011. 12.24

    Šis indekss galvenokārt mērķēts investoriem un protams arī vietējiem uzņēmējiem. Ja vērtē no tā izdarīts ir tiešām daudz. Aizvakar beidzot arī Saeima pieņēma virkni mazu, bet ikdienā ļoti svarīgu likuma izmaiņu. Piemēram, nodokļu nomaksas jūtama pagarināšana, sodu naudas iekasēšanas jūtama atlikšana. Vēl tikai VID ir jāizdomā, kā lai efektīvi mīkstina savu saraksti, lai katra vēstule neizklausītos kā no Gestapo nākusi :) Citādāk manuprāt ceļš ir pareizais un tagad tik nedrīkst apstāties.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 20.10.2011. 12.39

Dombrovska nopelns, bet, tagad jāliek uzsvars uz tām pozīcijām, kur esam ļoti zemās vietās, kur tur bija pat zem simtās, būvniecības atļauju saņemšanā, laikam, taisni tur jau korupcija zeļ un plaukst.

+8
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu