Tautas skaitītāji: 5% reģistrēto māju adrešu dabā neeksistē • IR.lv

Tautas skaitītāji: 5% reģistrēto māju adrešu dabā neeksistē

30
Ginvs Ivuškāns, F64

Internetā “saskaitījušies” iedzīvotāji bieži aizmirsa sniegt ziņas par savu mājokli

Kompānija, kas īsteno tautas skaitīšanas otro posmu, secinājusi, ka dabā neeksistē 5% reģistrēto mājokļu adrešu vai tajās nav dzīvojamo telpu, aģentūrai BNS pastāstīja kompānijas “GfK Custom Research Baltic” direktore Iluta Skrūzkalne.

“Mums tika iesniegti 870 000 adrešu, kuras arī visas apsekojām. Apmēram pieci procenti no tautas skaitītājiem iesniegtajām adresēm bija nekvalitatīvas, jo tādas dabā nevarēja atrast vai adresē nebija dzīvojamo telpu,” teica Skrūzkalne.

Lai arī iedzīvotāju aktivitāte, pieskaitot sevi internetā, bija liela, viņi nereti bija aizmirsuši pieskaitīt arī mājokli, un elektroniski tika saskaitīti tikai 13% mājokļu. Līdz ar to lielākā daļa mājokļu tautas skaitītājiem tomēr bija jāapmeklē klātienē. Šā iemesla dēļ kompānijai arī nebūs finanšu ietaupījuma.

“Neskatoties uz iedzīvotāju lielo aktivitāti, saskaitoties internetā, mūsu tautas skaitītājiem bija jāapmeklē arī tādas adreses, kurās iedzīvotāji bija saskaitījušies, bet aizmirsuši pieskaitīt mājokli. Ikviena mājokļa apmeklēšana saistās ne vien ar tiešajām atlīdzībām, bet arī ar transporta izmaksām, kas līdz ar to netika ietaupītas,” paskaidroja kompānijas vadītāja. Turklāt ticis palielināts arī atalgojums tautas skaitītājiem.

Iepriekš runas par iespējami mazākām tautas skaitīšanas izmaksām sākās pēc tam, kad internetā bija saskaitījies rekordliels iedzīvotāju skaits – 650 tūkstoši. Līgums par tautas skaitīšanas otrā posma veikšanu – iedzīvotāju apmeklēšanu mājās un mājokļu uzskaiti -, tika noslēgts par 2,781 miljonu latu. Tomēr Skrūzkalne pastāstīja, ka par naudas atmaksu valsts budžetā nevar būt ne runas.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopoto informāciju līdz 30.maijam tautas skaitīšanas pirmajā un otrajā posmā – interneta anketās un tautas skaitītāju mājas vizītēs – kopumā ir apkopota informācija par 1,9 miljoniem iedzīvotāju. Līdz 10.jūnijam iedzīvotājiem vēl iespējams aizpildīt tautas skaitīšanas anketu internetā.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu