Lībijā, iebilstot asinsizliešanai, atkāpjas Kadafi palīgs • IR.lv

Lībijā, iebilstot asinsizliešanai, atkāpjas Kadafi palīgs

27
Tunisijas iedzīvotāji protestē pret Kadafi režīmu Lībijā. Avots: EPA/LETA

Valdība sola algas paaugstināt par 150%; ģimenēm izmaksāt 400 dolāru pabalstus

Nemieru pārņemtās Lībijas rietumu pilsētās Muamara Kadafi režīmam lojālie spēki sarīkojuši asiņainu pretuzbrukumu opozicionāriem, lai gan valsts austrumi jau atrodas režīma pretinieku rokās, vēsta aģentūra LETA.

Ēģiptes ziņu aģentūra “Mena” ziņo, ka no saviem oficiālajiem pienākumiem atkāpies Kadafi brālēns un tuvākais palīgs Kadafs ad Dams. Viņš pārraudzīja Lībijas attiecības ar Ēģipti un pastāvīgi uzturējās Kairā. Citējot viņa biroja paziņojumu, "Mena" pavēstīja, ka Dams atkāpies, "lai protestētu pret [šādu] Lībijas krīzes risinājumu". Paziņojumā izteikts arī aicinājums "apturēt asinspirti un atgriezties pie saprāta, lai saglabātu Lībijas vienotību un nākotni".

Tikmēr Rietumu valdības vēlas sniegt kolektīvu atbildi Lībijas krīzei, iespējams, piemērojot sankcijas Kadafi režīmam uzticamajiem spēkiem un veikt viņu līdzekļu iesaldēšanu, kas, domājams, uzkrāti ārzemēs. NATO Drošības padomē Francija un Lielbritānija ierosinājušas pieņemt rezolūciju, kurā noteiktu Lībijai sankcijas un ieroču embargo, piektdien apliecinājusi Francijas ārlietu ministre Mišela Alio-Marī. Abas valstis varētu ierosināt tiesāt Lībijas režīma pārstāvjus par noziegumiem pret cilvēci Starptautiskajā krimināltiesā (ICC). "Tas būtu ļoti spēcīgs signāls," sacīja ministre, norādot, ka, Lībijas režīma asiņainajās represijās nogalināti "vairāki simti cilvēku", tomēr precīzu bojāgājušo nav iespējams noteikt. 

Tikmēr NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens paziņojis, ka NATO ir gatava rīkoties kā "nodrošinātājs un koordinators". "Situācija Lībijā rada lielas bažas. NATO var rīkoties kā nodrošinātājs un koordinators, ja un kad dalībvalstis rīkosies," Rasmusens vēsta savā Twitter kontā.

Ekonomisko sankciju ieviešanu pret Lībiju atbalstījis Latvijas Ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība"). Intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" pauda viedokli, ka sankcijas palīdzēs ātrāk mainīt režīmu. Pēc viņa teiktā, Latvijas konsulārie dienesti aktīvi rūpējas par Latvijas pilsoņiem, kas strādā Lībijā. Sākotnējā informācija liecināja, ka Lībijā atrodas astoņi Latvijas valstspiederīgie, bet precizētās ziņas liecina, ka pieci. 

Lībijas televīzija piektdien paziņojusi, ka katrai ģimenei tiks izsniegts 400 dolāru (200 latu) liels pabalsts. Varasiestādes šādu soli spērušas, cenšoties savaldīt nemierus, kuru dēļ lielas valsts daļas vairs nav centrālās valdības kontrolē. Diktatora Muamara Kadafi valdība sola dāsnāk dalīties peļņā, kas tiek gūta no naftas industrijas, apliecinot, ka sabiedriskajā sektorā daudziem darbiniekiem algas tiks palielinātas par 150%.

Tikmēr ANO Pasaules Pārtikas programma (WFP) piektdien brīdinājusi, ka Lībijas pārtikas piegādes ķēdei draud sabrukums. "Lībija ir pārtikas importētāja, un pārtikas piegādes ķēdei draud sabrukšana," žurnālistiem pavēstīja WFP pārstāve Emilija Kaselja. Importpreces nesasniedz ostas, un pārtikas sadali valsī kavē vardarbības uzliesmojumi.

ANO Bēgļu lietu augstākā komisāra pārvaldes (UNHCR) birojs norādīja, ka daudzi cilvēki, kas vēlas pamest valsti, ir iesprostoti. "Mēs esam noraizējušies, ka ir liels skaits cilvēku, kas vēlētos bēgt, bet kas ir iesprostoti," atsaucoties uz Lībiju pametušo ārvalstnieku sniegtajām ziņām, pavēstīja UNHCR preses sekretāre Melisa Fleminga.

Jau ziņots, ka Lībijā otro nedēļu notiek plaši pret Kadafi valdību vērsti protesti, kurus varas iestādes apspiež, izmantojot militāru spēku, un ir nogalinājušas simtiem cilvēku. Starptautiskā sabiedrība ir paudusi sašutumu par protestu asiņaino apspiešanu un apsver sankciju ieviešanu.

 

Komentāri (27)

Kinskis 26.02.2011. 00.27

Gorbačovs, kad pēc 1991.g. augusta puča izgāšanās izkļuva no gūsta, izteicās, ka pučistus atbalstījuši tikai Sadams Huseins, Kadafi un Rubiks.
Kaut kā zīmīgi un interesanti.

+1
0
Atbildēt

1

    P_Dancis > Kinskis 26.02.2011. 08.51

    Morāli un fiziski atbalstīt nav viens un tas pats :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

lebronj2356 25.02.2011. 17.43

ES jārīkojas, kaut lai veic barteru – apgādā ar pārtiku apmaiņā pret E resursiem bez zaļā tualetes papīra starpniecības.

+2
-1
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 26.02.2011. 10.07

to otra puse
Same shit. Viens kroplis jau savu saņēma, Aļfredu un Muhomoru, vēl sagaida bargs sods.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu