Pēc 40 dienām Latvijā sāksies Tautas skaitīšana • IR.lv

Pēc 40 dienām Latvijā sāksies Tautas skaitīšana

14
foto: Mārtiņš Zilgalvis, f64
Ilze Malaševska

Tautas skaitīšanas rezultātā mērķis ir gūt informāciju arī par aizbraukušajiem iedzīvotājiem

Latvijas iedzīvotājiem būs jāatbild uz jautājumiem, kas saistīti ar viņu izglītības līmeni, valodas zināšanām, nodarbošanos un profesiju, kā arī dzīves apstākļiem. Centrālās statistikas pārvaldes vadītāja Aija Žīgure raidījumam "900 sekundes" sacīja, ka tautas skaitīšanas mērķis ir saskaitīt Latvijas iedzīvotājus,  iegūt informāciju par mājokļiem – to skaitu un apdzīvotību, kā arī saskaitīt tos Latvijas iedzīvotājus, kas atrodas ārvalstīs. 

Pirmais tautas skaitīšanas posms būs no 1. līdz 10. martam, kad ikviens Latvijas iedzīvotājs varēs "saskaitīties pats" – reģistrēties īpaši tautas skaitīšanai izveidotā mājas lapā. Žīgule norādīja, ka šī reģistrācija atvieglos tautas skaitītāju darba plānošanu, jo pie mājas lapā reģistrētajiem iedzīvotājiem, tautas skaitītāji nedosies. 

Žīgure uzsvēra, ka visas iegūtās atbildes ir konfidenciālas un netiks izmantotas, piemēram, lai noteiktu nekustamā īpašuma kadastrālo vērtību. Īpaša sadaļa anketās atvēlēta aizbraukušo iedzīvotāju skaita noteikšanai, kurā tiks veikta uzskaite par iedzīvotājiem, kas pārcelušies uz dzīvi citā valstī pēdējo 12 mēnešu laikā. Informācija par šiem iedzīvotājiem tiks jautāta ģimenes locekļiem un arī kaimiņiem. 

Šī būs pirmā Tautas skaitīšana, kas Latvijā tiks veikt pēc iestāšanās Eiropas Savienībā.

Komentāri (14)

wrvinovskis 19.01.2011. 15.32

Es jau izmēģinājuma reizē eletroniski piereģistrējos, aizsūtīju arī vairākus novērojumus, tieši ar mācīties aizbraukušo dēlu, jo diezgan sarežģīti bija saprast kas īsti jāsaka, jo viena atbilde ietekmē nākošo jautājuma formu- bet jautājumus var pārprast. Par tiem 12 mēnešiem, viņš jau ir 2.kursā, kā tad lai norāda, pie tam – studē valsts augstskolā klātienē, nav tas pats, kas strādā kādos darbos, oficālos vai gadījuma rakstura.
Iesaku atvērt diennakts telefonu, kur var zvanīt anketas aizpildīšanas laikā.

+3
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 19.01.2011. 11.29

kā tiks nodrošināts, ka elektroniski “saskaitās” tikai tie, kas tiešām fiziski nekur nav devušies prom? Vai nebūs tā, ka es varēšu elektroniski pieskaitīt savu ārzemēs strādājošo radagabalu? Kā būs ar to precizitāti?

+2
0
Atbildēt

0

Māra 03.06.2016. 09.31

Nez, kur Skutelis pazudis – tas bija viens no labākajiem LTV 1 raidījumiem cilvēkiem, kam ir humora izjūta. Tagad pirmdienu vakaros vairs nav ko skatīties.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu