''Delna" norāda risku Gaismaspils būvuzraudzībai • IR.lv

''Delna" norāda risku Gaismaspils būvuzraudzībai

37
Gaismaspils būve. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Būvniekiem vēl jāizpilda vairāki nosacījumi pretkorupcijas deklarācijas izpildei

Sabiedrība par atklātību "Delna" norāda uz risku par būvuzraudzības saglabāšanu Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas celtniecībā, jo līgums par būvniecību noslēgts līdz 2012.gada 18.novembrim, bet par objekta būvuzraudzību ar kompāniju "Hill International" – līdz 2011.gada jūlijam, vēsta aģentūra LETA.

Tā kā LNB būvniecības jautājumu Kultūras ministrijā (KM) pārvalda vien seši darbinieki, jāsaglabā projektu pārzinošu, kompetentu un neatkarīgu būvuzraugu klātbūtne līdz projekta pabeigšanai, norādīts otrdien prezentētajā ikgadējā sabiedrības par atklātību "Delna" ziņojumā par LNB būvniecību. "Delnas" direktors Kristaps Petermanis sacīja, ka šonedēļ tiekoties ar kultūras ministri Sarmīti Ēlerti ("Vienotība", PS) nav izdevies gūt skaidru atbildi par šo jautājumu.

KM LNB projekta īstenošanas nodaļas vadītājs Indriķis Builis skaidrojis, ka līgums ar "Hill International" par LNB būvuzraudzību ir noslēgts līdz LNB ēkas būvdarbu garantijas perioda beigām, kas ir divi gadi pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā. Pagarinoties būvdarbu termiņam, atbilstīgi mainās arī būvuzraudzības līguma izpildes laiks.

Citi galvenie riski, ko "Delna" saskata saistībā ar LNB būvniecību, ir iespējams valsts budžeta līdzekļu samazinājums projekta īstenošanai, kā arī infrastruktūras un aprīkojuma konkursu novēlota izsludināšana.

Secināts, ka attaisnojusies "Jauno trīs brāļu" (j3B) reorganizācija un projekta komandas stiprināšana Kultūras ministrijā, kā arī ciešāka sadarbība ar būvuzraugu. "Delna" norāda, ka pasākumi pretkorupcijas deklarācijas izpildei ir apmierinoši, lai arī Nacionālajai būvkompāniju apvienībai (NBA) gan vēl jāveic vairākas darbības, lai izmantotu pretkorupcijas deklarācijas iespējas pilnībā.

Jau vēstīts, ka šī gada aprīlī pabeigtas sarunas starp KM un NBA, kuru laikā panākta vienošanās par Gaismas pils celtniecības laika pagarinājumu no 2011.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 18.novembrim un pagarinājuma izmaksām 6,7 miljonu latu apmērā, bet vienošanās par līguma grozījumiem nostiprināta tikai septembrī. "Delna" uzskata, ka lēmumu par finansējuma piešķiršanu varēja fiksēt jau aprīlī.

KM prasmīgi aizstāvējusi intereses sarunās ar NBA, panākot pagarinājuma izmaksu samazinājumu no sākotnējiem 10,2 līdz 6,7 miljoniem latu. Šīs izmaksas nav pakļautas indeksācijai, līdz ar to tās inflācijas iespaidā nepieaugs.

Līguma ietvaros LNB projekta vadībā nozīme ir noteikumu un procedūru ievērošanai un atklātībai – neviens nozīmīgs lēmums netiek pieņemts ārpus formālajām sanāksmēm "šaurā personu lokā". "Delna" pēc dalības ar projekta tapšanu saistītajās sarunās guvusi pārliecību, ka LNB projekts šogad norit sabiedrības interesēs.

Jau vēstīts, ka valdība šovasar atbalstīja papildu 13,6 miljonu latu piešķiršanu Gaismaspils ēkas būvniecībai, pārdalot tos no 2012.gada budžeta. Paredzēts, ka ēku ekspluatācijā nodos 2012.gada 18.novembrī. LNB jaunās ēkas būvniecības procesā līdz septembrim izdevies ietaupīt 2,8 miljonus latu.

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu