Algas padomniekiem varētu palielināt jaunā valdība • IR.lv

Algas padomniekiem varētu palielināt jaunā valdība

15
Jānis Saliņš, F64

Budžeta izdevumu palielinājuma fiskālais efekts pagaidām nav zināms

Patlaban neviena ministrija neplāno palielināt ministru biroju darbinieku algas, liecina aģentūras BNS aptauja. Ceturtdien Saeimā steigā pieņemtie Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma grozījumi, kas atceļ ministru padomnieku un konsultantu atalgojuma ierobežojumu ar koeficientu 0,6 no ministra algas, stājas spēkā 1.decembrī, un tad, visticamāk, būs apstiprināta jaunā valdība, kuras padomdevēji varēs saņemt lielāku atlīdzību.

Kā noskaidroja Ir.lv, Valsts kancelejas (VK) bīdītajam priekšlikumam nav pievienots ierastais fiskālā efekta aprēķins, jo tas steigšus ielikts likumprojektā pirms otrā lasījuma Saeimā. Finanšu ministrija to nav vērtējusi, Ir.lv sacīja tās pārstāve Baiba Melnace.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) saviem padomniekiem algas neplāno palielināt, lai arī uzskata, ka par labiem padomiem vajadzētu labi samaksāt. Šādu nostāju viņš piektdien pauda intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Labrīt, Latvija!", citē aģentūra LETA. BNS noskaidroja, ka arī citās ministrijās pagaidām nav plānots palielināt algas ministru padomniekiem un konsultantiem.

Savukārt grozījumus atbalstījušais Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis no ''Pilsoniskās savienības'' intervijā Latvijas Radio teica, ka joprojām ir nepieciešams ievērot taupību, lai arī Latvija ir tikusi pāri ekonomiskās krīzes "bedres dibenam". Tomēr politiķis uzskata, ka Saeimas lēmums, kas ļauj palielināt algas ministru padomniekiem, bija nepieciešams, gan atzīstot, ka lēmums, iespējams, nebija jāpieņem tik sasteigti.

Esot nepieciešams domāt par to, cik cilvēku strādā augstākajā valsts pārvaldē. "Vai Jūs kāptu lidmašīnā, ja zinātu, ka lidmašīnu vada pilots, kas saņem minimālo algu?" retoriski vaicāja Šadurskis. Viņš atzina, ka uzņēmēji nevar atļauties šādu algu palielinājumu, taču viņi esot atbildīgi tikai par savu konkrēto šauro jomu. Savukārt ministrijas darbs ietekmē visu tautsaimniecību.

Jau vēstīts, ka nepieciešamību palielināt konsultantu un padomnieku atalgojuma līmeni ir noteikusi nevienlīdzība ar esošo situāciju pašvaldībās, pamatoja VK. BNS vēsta, ka Rīgas domes priekšsēdētāja biroja darbiniekiem un Valsts prezidenta padomniekiem atalgojums pirms nodokļu samaksas ir lielāks nekā premjerministra birojā. Patlaban ministru konsultantiem un padomniekiem atalgojuma "griesti" ir 1145 lati, bet pēc likuma grozīšanas Ministru prezidenta biroja vadītāja alga pieaugs līdz 1715 latiem, un ministru biroju darbinieki varēs saņemt 1591 latu.

Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova biroja vadītājs saņem 1557 latus, trīs padomnieki – 1265 latus, divi palīgi – 859, viens palīgs – 945 latus. Prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs pēc atalgojuma samazinājuma šā gada sākumā saņem 1880 latu, padomnieki – 1800 latu. Liepājas mēra Ulda Seska biroja vadītāja saņem 954 latus, padomnieki – 737 latus, vēsta BNS.

Valdības vadītāja preses sekretāre Līga Krapāne aģentūrai LETAsacīja, ka algu paaugstinājuma nepieciešamība šī brīža apstākļos un pirms gaidāmā valsts budžeta izdevumu samazinājuma tiek pamatota ar juridiskiem apsvērumiem.

Komentāri (15)

mary75 15.10.2010. 09.46

“Vai Jūs kāptu lidmašīnā, ja zinātu, ka lidmašīnu vada pilots, kas saņem minimālo algu?” retoriski vaicāja Šadurskis.”
———————————————————————–
Pirmkārt, padomnieks, labākajā gadījumā, ir tikai otrais pilots, pirmais pilots vienmēr ir ministrs.
Otrkārt, 1150 lati ļoti tālu no minimalās algas.
Treškārt, vai Šadurskis pats gribētu operēties pie ķirurga, vai, lai viņa bērni mācās pie skolotāja, kuri reāli saņem tuvu minimālajai algai, utt., var minēt desmitiem piemēru.
Galīgi neizdevies salīdzinājums, Šadurski, šoreiz pateicāt ātrāk, kā padomājat.
Ar to galīgi negribu teikt, ka īstiem specialistiem nav jāmaksā labas algas.
Reāli gan tie padomnieki bieži vien ir caurkrituši politiķi un citāda veida “savējie”.

+6
0
Atbildēt

2

    mary75 > mary75 15.10.2010. 10.45

    Bet. interesanti, kāpēc taisni PS uzmetas par šī lēmuma advokātiem – vakar Čiepāne skaidroja ko ne sevišķi sakarīgu, šodien – Šadurskis galīgi garām?
    Pārējie jau it kā ieslēdza atpakalgaitu, tipa “tas jau tikai tā, teorētiski, kaut kad vēlāk,” utt?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lailabidzane > mary75 15.10.2010. 10.19

    .
    Savādi, bet arī man pirmie “iezīmējās” tevis piesauktie piemēri un sakarības. :)

    Ja par pašu Šadurski, tad ir kāda īpatnība. Saliekot racionālos argumentus – izglītība, pieredze, informētība, u.c., būtu tā kā no cilvēka jāsagaida saprātīgi teksti, bet no otras puses viņa “atklāsmes”, kuras neiztur nekādu kritiku, nav pārsteigums. Pretēji racionālajiem argumentiem, vienalga ir sajūta, ka tas cilvēks tāpat neko prātīgu “izspļaut” nespēj…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

alisesenberga 15.10.2010. 10.15

Nesaprotu, kāpēc pēc tik triumfālām vēlēšanām visu vajag sabojāt ar pēkšņiem algu pielikumiem. Kā tie padomnieki strādāja, tā arī strādās, jo privātajā sektorā visiem šiem padomu sniedzējiem tagad i 1000 latus nemaksās. Privātajā sektorā civēki 500 latu dēļ, atvainojiet, to vietu plēš pušu, un tik augstas algas kā valsts iestādēs privātajiem jau sen vairs nav.

+3
0
Atbildēt

0

ltvpanorama 15.10.2010. 10.28

liels liels FUI,…ja tā turpinās tad vēlēšanās iegūtais uzticības kredīts tiks izpļerkāts ļoti ātri..un visas atrunas par to ka pāsvaldībās padomnieki pat vairāk saņemot un mums par maz ir vēl lielāks Fui..ņemiet un izdrāziet tās pašvaldības..instrumentu pietiek..

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu