Vairāk izredžu "Vienotības", ZZS, VL-TB/LNNK koalīcijai • IR.lv

Vairāk izredžu "Vienotības", ZZS, VL-TB/LNNK koalīcijai

20
Gediminas Savickis, F64

Bukmeikeru portālos mazāk paredz iespēju valdību veidot ar SC un PLL

Patlaban lielākās izredzes veidot nākamo valdību ir koalīcijai, kurā būtu Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), apvienība "Vienotība" un "Visu Latvijai!" – ''Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL–TB/LNNK) ar Valdi Dombrovski (JL) vadītāja amatā, liecina bukmeikeru "Triobet.com" prognozes.

Prognožu portāla "Triobet.com" eksperti pēdējās nedēļas laikā būtiski samazinājuši politisko partiju "Saskaņas centrs" (SC) un "Par labu Latviju" (PLL) izredzes veidot nākamo valdību. To, visticamāk, veidos pašreizējā partiju koalīcija, secina bukmeikeri. Turklāt neatkarīgi no prezidenta nosauktā premjera kandidāta ZZS tiek prognozēta izšķirīgā balss tās veidošanā.

Pēc "Triobet.com" vērtējuma, partiju koalīcijai ZZS–"Vienotība"–VL–TB/LNNK ir lielākās izredzes – 51% – veidot nākamo valdību. No 40% līdz 34% kritušās SC–PLL–ZZS iespējas būt vienā valdībā. Kā maz iespējama vērtēta "Vienotības"–ZZS–SC partiju alianse – varbūtība vien 16%.

"Vēl pirms nedēļas prognožu līderis nākamās valdības veidošanā bija SC ar premjeru Jāni Urbanoviču (SC) priekšgalā un PLL kā vienu no koalīcijas partneriem. Lielā mērā šīs prognozes balstījās gan uz socioloģisko aptauju SC reitingiem, gan uz PLL kampaņas veidotāju pieredzi, gan arī uz pieejamajiem līdzekļiem, kas ļauj izvērst pietiekami masīvu un pārliecinošu priekšvēlēšanu kampaņu medijos. Tomēr par daļu SC elektorāta sekmīgi cīnās "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), bet PLL popularitāte turpina saglabāties iepriekšējā līmenī, tādējādi samazinot šo abu partiju izredzes nākamās valdības veidošanā," prognožu pamatojumu skaidro bukmeikeru pārstāvis Kaspars Melders.

Kā papildu iemeslus prognožu samazināšanai eksperti min pēdējā laika notikumus, kas rāda, ka Valsts prezidentam daudzos valstij būtiskos jautājumos ir diametrāli pretēji uzskati ar SC un PLL, kā arī secina – neskatoties uz masīvo priekšvēlēšanu kampaņu, PLL būtībā turpina cīņu par 5% barjeras pārvarēšanu.

Pēc "Triobet.com" prognozēm izdarītās likmes rāda 43% iespējamību, ka pēc vēlēšanām Dombrovskis turpinās vadīt valdību. Nākamais tuvākais sāncensis ir Urbanovičs ar 25% varbūtību. Iepriekš varbūtības abiem politiķiem attiecīgi bija 33% un 34%.

Daudz mazākas izredzes veidot valdību ir Aināram Šleseram (PLL) un Aivaram Lembergam (ZZS) – attiecīgi 11% un 10% varbūtība. Teju neticami, ka par nākamo premjeru varētu izvēlēties Gunti Ulmani (PLL), Robertu Zīli (VL–TB/LNNK), Andri Šķēli (TP), Nilu Ušakovu (SC) vai Jakovu Plineru (PCTVL).

Komentāri (20)

mxblack 23.09.2010. 12.40

Tas jau izskatās reāli. Tomēr 9. Saeimas vēlēšanas ar TP lielo triumfu man liek šaubīties vai viss notiks tā, kā šeit ir rakstīts. PLL tik viegli varu neatdos un viņiem ir iespējas, kā arī visi līdzekļi negodīgai balsu pirkšanai. Tā ir mana prognoze. Kaut nu tā nepiepildītos.

+11
0
Atbildēt

0

bonbon68 23.09.2010. 12.55

PLL pēdējā cerība ir trojas kumeļiņš Cimdariņš. Jo, novērotājiem neļaus piedalīties balsu skaitīšanā-un te jau tikai tehnikas jautājums.Ne velti tas ir vienīgais no izdzīvojušiem !

+9
-2
Atbildēt

2

    edgars_linarts > bonbon68 23.09.2010. 13.33

    Foksis nekaunīgi melo un maldina. Novērotāji var brīvi novērot balsu skaitīšanu (Saeimas vēlēšanu likuma 29.p.).

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > bonbon68 24.09.2010. 00.30

    Vai CVK darbu arī?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

andrejs_kirsis 23.09.2010. 12.49

Cik atceros, bukmeikeru prognozes vienmēr bijušas precīzākas par sabiedriskās domas aptaujām…

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu