Nīderlandes spēki atstāj Afganistānu • IR.lv

Nīderlandes spēki atstāj Afganistānu

42
AFP/LETA

Ģenerālis: četru gadu misijā esam sasnieguši taustāmus rezultātus, ar ko var lepoties

Pēc četru gadu ilgas misijas svētdien dienestu Afganistānā noslēdz Nīderlandes karavīri, vēsta aģentūras LETA-AFP. Nemieru plosītajā valstī, galvenokārt Orūzgānas provincē dienvidu daļā, līdz svētdienai bija dislocēti 1950 nīderlandiešu karavīru.

Atskatoties uz šajā laika posmā paveikto, ģenerālis Pēters van Ūms atzīst: "Mēs lielākajai iedzīvotāju daļai nodrošinājām relatīvi mierīgus dzīves apstākļus, sasniegumus veselības aprūpē, izglītībā un tirdzniecībā. Mēs esam sasnieguši taustāmus rezultātus, par kuriem Nīderlandei ir pamats lepoties."

NATO aicināja Nīderlandi pagarināt 2006.gadā sāktās misijas termiņu par vienu gadu līdz 2011.gada augustam, taču tas izraisīja iekšpolitisku konfliktu, kas beidzās ar valdības krišanu šā gada februārī. Vienlaikus tas nozīmēja arī Nīderlandes misijas beigas Afganistānā.

Savas misijas laikā Nīderlande centusies apvienot militārās operācijas ar diplomātiju un attīstības darbiem. Pēc Nīderlandes vēstniecības sniegtās informācijas, pēc vadības uzņemšanās Orūzgānas provincē attīstības projektos iesaistīto nevalstisko organizāciju skaits pieaudzis no sešām līdz pussimtam. Kopš 2002.gada skolu apmeklējošo bērnu skaits šajā provincē pieaudzis četras reizes līdz 50 000. Lai nodrošinātu alternatīvus iztikas avotus ārpus opija magoņu audzēšanas, zemniekiem izdalīti miljoniem augļu koku stādu. Nīderlande palīdz būvēt ceļu starp divām provinces apdzīvotākajām pilsētām, lai veicinātu tirdzniecību.

Starp misijas veiksmēm tiek minēta arī 3000 afgāņu karavīru apmācīšana, nodrošinot, ka viņi "ir spējīgi veikt patstāvīgas operācijas". Tomēr līdzās atskatam uz sasniegumiem izskanējušas arī bažas, ka darbs nebūt nav pabeigts. Hāgas Stratēģisko studiju centra direktors Robs de Veins norāda, ka nav pareizi doties prom brīdī, kad parādās pirmie darba augļi.

Savukārt militārās arodbiedrības ACOM prezidents Jans Kleians atzīst, ka vairāki Afganistānā dislocētie karavīri nebūt nav "priecīgi, ka jādodas prom". "Viņi vēlas pabeigt iesākto. Misija nav noslēgta," viņš piebilst. Šādam viedoklim pievienojas arī AFMP karavīru federācijas prezidents Vims van den Bergs: "Šo misiju nav iespējams pabeigt dažos gados. Ir nepieciešami 20 vai 30 gadu, lai kara izpostītā valstī ieviestu drošību."

Svētdien Nīderlandes karavīru vietā Afganistānā stājas viņu amerikāņu, austrāliešu, slovāku un singapūriešu kolēģi.

Komentāri (42)

andrejs_kirsis 01.08.2010. 17.24

Vai islāmticīga valsts var būt demokrātiska? Pagaidām, šķiet, vistālāk tikusi Ēģipte, taču man bail, ka tur vairāk izliekas par musulmaņiem, nekā ir. Tāpat kā Spānijā katoļi. Tāpēc ne mazāk man pietiek fantāzijas, lai iztēlotos valsti, kuru apdzīvo kenti…

+4
-1
Atbildēt

0

andrejs_kirsis 01.08.2010. 21.12

Inese, dzīvs pierādījums, ka musulmaņi ir kretīni. Viņš pat neapzinās, kā diskreditē ticības brāļus… Un viņam iemest cimdu tajā kamieļveidīgajā purnā būtu zem mana goda.

+2
0
Atbildēt

0

::Vai cis :: 01.08.2010. 18.49

Cik noprotu, Tev nebūs iebildumu, ja Tevi konsekventi dēvēs par blakšaino salašņu, vai ne? Tava kompānija tiešām ir kā blaktis, kuras neesot iespējams izskaust pat ar zilskābi.

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu