Opozīcijas iniciatīvu apkarošanai pieļauj referendumu • IR.lv

Opozīcijas iniciatīvu apkarošanai pieļauj referendumu

39
Elmārs Rudzītis, F64
Indra Sprance

Ja Saeima pieņems grozījumus Kredītiestāžu likumā un likumā par budžetu, JL pieļauj iespēju par tiem rosināt referendumu

Ja Saeima apstiprinās opozīcijas virzītos grozījumus Kredītiestāžu likumā, kā arī likumā, kas paredz mainīt budžeta iesniegšanas laiku Saeimā, premjera Valda Dombrovska pārstāvētais “Jaunais laiks” (JL) lūgs Valsts prezidentu Valdi Zatleru šos likumgrozījumus neizsludināt un atdot Saeimai atpakaļ. Ja arī šādā gadījumā tie netiks grozīti, JL gatavi par abiem likumprojektiem rosināt referendumu, Ir.lv atzina JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Kā skaidroja Āboltiņa, šādi “destruktīvi likumu grozījumi nedrīkst stāties spēkā”.  Āboltiņa uzsvēra –  ja opozīcija panāks vairākuma atbalstu šo likumu grozījumu pieņemšanai, JL gatava izmantot iespējas rosināt referendumu. Lai arī teorētiski, ja izdotos savākt parakstus, to būtu iespējams organizēt krietni vēlāk, nekā tas attiecas uz vienu no grozījumiem – budžeta iesniegšanu Saeimā pirms 2.oktobrī gaidāmajām vēlēšanām, tomēr situācijā, kad sākta referenduma sasaukšanas procedūra, likumgrozījumu spēkā stāšanās tiktu apturēta.

Ir.lv rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka par šiem jautājumiem jau ir runāts arī Rīgas pilī, tiesa, pagaidām nav skaidra Valsts prezidenta iespējamā nostāja.

Jau vēstīts, ka Saeimas opozīcija iepriekš ar balsu vairākumu panākusi, ka grozījumi Kredītiestāžu likumā, kas ievērojami apgrūtinātu “Parex” sadalīšanu, ar balsu vairākumu ir pieņemti pirmajā lasījumā un atzīti par steidzamiem. Savukārt grozījumus likumā par budžetu, kas paredz prasību valdībai budžetu iesniegt Saeimā pirms vēlēšanām, virzību atbalsta arī Zaļo un Zemnieku savienība. Tā uzstāj, ka budžets Saeimā jāiesniedz vismaz vienu dienu pirms 10.Saeimas vēlēšanām.

Komentāri (39)

disassociative 31.05.2010. 16.05

Latvijā šobrīd ir nepieciešams viens referendums – par patreizējās Saeimas tūlītēju atlaišanu.

+28
-2
Atbildēt

1

::Vai cis :: 31.05.2010. 16.10

Pašreiz Latvijā būtu nepieciešams tikai viens – atrast iespēju, kā pasludināt šo Saeimas sastāvu par rīcībnespējīgu un aizliegt tam pieņemt jelkādus lēmumus. Tiesa, man šķiet, ka tas praktiski nav izdarāms…

+20
-2
Atbildēt

1

    Inese Birzniece > ::Vai cis :: 01.06.2010. 00.10

    Balsot “ar kājām”, regulāri noraut kvorumu.
    Ja nemaldos, Vācijā 20.gs.20-tos, 30-gadu sākumā to praktizēja spēcīga, augoša partija. Panāca iecerēto. Deputāti domāja par valsts augšupeju, nevis baidījās zaudēt savu jau iegūto silto padupseni.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

mary75 31.05.2010. 18.29

Ti būtu tik graujoši lēmumi valstij, ka tos nepieciešams apturēt jebkādā veidā.

+14
-2
Atbildēt

1

    snjuu > mary75 31.05.2010. 18.43

    “Jebkādā” jau nu ne…, bet konkrētais veids ir pat ļoti piemērots :)

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu