Apstiprina jaunos ministrus Staķi un Gavaru • IR.lv

Apstiprina jaunos ministrus Staķi un Gavaru

15
UHL
Indra Sprance

Pēc balsojuma premjers izvairīgi runā par turpmāku drošu valdības koalīcijas vairākumu Saeimā

Saeima ceturtdien ar nelielu balsu pārsvaru apstiprināja amatā reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministri – Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti parlamentā Dagniju Staķi, un veselības ministru – “E.Gulbja” laboratorijas” līdzīpašnieku uzņēmēju Didzi Gavaru.

Staķe Ir.lv pēc apstiprināšanas amatā sacīja, ka Saeimas deputātes mandātu neplāno nolikt, jo varot savienot ministres un parlamenta deputātes pienākumu pildīšanu. Vaicāta, vai viņa pieņems arī kompensāciju, kas pienāksies pēc ministra amata zaudēšanas, Staķe atbildēja apstiprinoši, jo to nosakot darba likumdošana.

Par Staķes apstiprināšanu amatā balsoja 48, pret bija 24, bet atturējās 5 deputāti. Par Gavaru bija 49, pret – 25, atturējās 6 tautas kalpi.

Uzunājot Saeimu, premjers Valdis Dombrovskis (JL) norādīja, ka Staķe ir pieredzējusi politiķe, kurai ir ilgstoša darba pieredze gan Ministru kabinetā, gan pašvaldībā. Savukārt Gavars esot profesionālis privātajā sektorā, vada vienu no lielākajiem uzņēmumiem savā jomā, pārzina, kā vadīt kolektīvu.

Abu ministru apstiprināšanu atbalstīja koalīcijas, “Sabiedrības citai politikai” deputāti, kā arī neatkarīgie parlamentārieši Aija Barča, Jānis Lagzdiņš, Visvaldis Lācis. Pret bija, atturējās vai nebalsoja opozīcijas deputāti no “Saskaņas centra”, LPP/LC, Tautas partijas un “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā”.

Gavars pēc ievēlēšanas žurnālistiem sacīja, ka viņa pirmais darbs būs iepazīšanās ar ministrijas darbu. Pēc tam viņš centīšoties panākt “pēc iespējas loģiskāku un racionālāku sistēmas sakārtošanu”. Vaicāts, kādēļ viņš kā uzņēmējs ienācis politikā, Gavars atbildēja: “Ja neviens nepiedalīsies, tad nekas arī nenotiks.”

Jaunā ministre žurnālistiem sacīja, ka nākamos piecos darba mēnešos viņas galvenā prioritāte būs panākt Eiropas Savienības struktūrfondu ātrāku apguvi, likvidējot birokrātismu. Vaicāta par teritoriālo reformu, Staķe atbildēja, ka strīdu gadījumos izšķirīgais ir iedzīvotāju viedoklis. Staķe sacīja, ka pirmās vizītes viņai būs uz novadiem, kuros sākusies šķelšanās, lai novērtētu, vai vēlme atdalīties ir iedzīvotāju vai “šauru interešu grupu vēlme”.

Jau vēstīts, ka pēc Tautas partijas aiziešanas no valdības tukši palika tieslietu, veselības un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministru krēsli. Iepriekš Saeima lielā vienprātībā nobalsoja par diplomāta Aivja Roņa iecelšanu ārlietu ministra amatā. Koalīcija joprojām nav spējusi vienoties par tieslietu ministra portfeli.

Premjers pēc balsojuma par ministriem žurnālistiem izvairīgi atbildēja uz jautājumu, vai šie balsojumi apliecina, ka valdībai Saeimā ir vairākuma atbalsts. Dombrovskis uzsvēra, ka joprojām katram balsojumam jāvāc balsis. Vaicāts par “darījuma cenu” šajos balsojumos, Dombrovskis atbildēja, ka “nekādas cenas par šo balsojumu nebija”.

Premjers atzina, ka jautājums par Tieslietu ministrijas vadību bija atlikts, kamēr neizdosies vienoties par pārējiem amatiem. Jau tuvākajā laikā varētu tikt vērtētas dažādas iespējas, tostarp netiekot izslēgta iespēja šīs ministrijas pārraudzību uzticēt premjera izraudzītam parlamentārajam sekretāram.

Komentāri (15)

Ieva 13.05.2010. 10.18

Staķe ar savu atbildību par nozari, kurā viņa darbojas man ir kļuvis zināms simbols. Pēc Reģiem, sadegušajiem cilvēkiem, kur Staķe kā ministre, nebija, izrādās, nekādā mērā saistīta, sadzīvoja ar savu sirdsapziņu un godaprātu un turpināja turpat sēdēt savā krēslā, un turpināja par neko neatbildēt, Staķe man ir Latvijas ierēdņa reprezentācija- par sēdēšanu noteiktā krēslā saņem algu, bet ne par ko netabild. Nozare nav svarīga, specializācija nav svarīga, profesionālisms nav svarīgs, sirdsapziņa- kas tā ir? Svarīgi ir tas ka esi ministrs. Tā ir šķira. Kategorija pati par sevi. Absolutā profesija… Krēslu var zaudēt tikai tad, ja partija to prasa, pārejais ir štrunts.

+5
0
Atbildēt

0

::Vai cis :: 13.05.2010. 10.18

Man atkal nav skaidrs, kāda jēga bija Šļesera solījumiem atbalstīt valdību.

+5
-1
Atbildēt

1

    andrisskrastins > ::Vai cis :: 13.05.2010. 10.19

    Izmisīgi mēģinājumi kaut kā izkustināt reitingu? Tas smuki tup iestrēdzis pie 3 procentiem un netaisījās celties.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

P_Dancis 13.05.2010. 10.54

Staķe ir bezatbildības simbols un ši cilvēks atkal ir ministrs. Lai arī kāda būtu kompromisu cena, šitas jau ir par traku. Vai tad tiešām ZZS nevarēja sameklēt savās rindās kādu mazāk sasmērējušos.

+3
0
Atbildēt

2

    P_Dancis > P_Dancis 13.05.2010. 12.30

    Nu ne visi ZZS biedri ir pār vienu kārti metami. Pati partija, protams, ir oligarhiska, bet arī tur ir dažādi cilvēki

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mincitis888 > P_Dancis 13.05.2010. 11.05

    zzs partija pati par sevi ir bezatbildības simbols, nav jau jēgas meklēt atbildību, tur kur ir/bija tādi politiķi kā roze, emsis, rivža, staķe, tas pats brigmanis-glums kā udenī iemests baļķis!

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu