Ņujorkā miris pazīstams krievu izcelsmes mākslinieks Ernsts Ņeizvestnijs • IR.lv

Ņujorkā miris pazīstams krievu izcelsmes mākslinieks Ernsts Ņeizvestnijs

9
Ernsta Ņeizvestnija veidotā bronzas skulptūra "Adam Centaur" šā gada janvārī izstādē Maskavas Manēžā, kas bija veltīta mākslinieka 90 gadu jubilejai un bija simboliska viņa atgriešanās Manēžā, no kuras padzima Hruščovs. Foto: Sputnik/LETA

Ņeizvestnijs no Krievijas emigrēja 1976.gadā

Ņujorkā 91 gada vecumā miris tēlnieks Ernsts Ņeizvestnijs. Par to 10.augustā ziņo “Radio Svoboda”, atsaucoties uz tēlnieka draugiem.

Ziņu aģentūra TASS vēsta, ka tēlnieka tuvs draugs Džefs Plumess norādījis – Ņeizvestnijs miris slimnīcā, kur viņš ievietots ar stiprām vēdersāpēm.

Ņeizvestnijs dzimis Jekaterinburgā, viņa tēvs bija ārsts, bet māte, kas nodzīvoja garu mūžu – 102 gadus -, bija dzejniece un bērnu grāmatu autore.

1942.gadā Ņeizvestnijs, viltojis dokumentus, devās uz fronti, 1945.gadā tika ievainots un demobilizēts. Mākslinieks mācījās Rīgā, Mākslas akadēmijā, un Maskavā. 

Pagājušā gadsimta 50.gados piedalījās grupu izstādēs, ieskaitot slaveno izstādi Maskavas Manēžā 1963.gadā, kurā Ņeizvestnijs iesaistījās strīdā par moderno mākslu ar toreizējo PSRS vadītāju Ņikitu Hruščovu. Tomēr vēlāk tieši Ņeizvestnijs izveidoja kapa pieminekli Novodevičjes kapsētā bijušajam PSRS kompartijas ģenerālsekretāram Hruščovam.

Padomju savienību Ņeizvestnijs pameta 1976.gadā, emigrējot uz Šveici. Vēlāk viņš apmetās uz dzīvi Ņujorkā, kur nodzīvoja līdz savai nāvei.

Pēc tam, kad sabruka PSRS, Ņeizvestnijs atgriezās un strādāja arī Krievijā. 1996.gadā viņš pabeidza 15 metru augsto monumentālo darbu, kas veltīts PSRS īstenoto represiju upuriem un tagad ir uzstādīta Magadanā – vietā, kur atradās smagākās Gulaga nometnes.

Ņeizvestnija veidotās skulptūras un citi darbi atrodas daudzos bijušās PSRS muzejos, kā arī ASV, Ēģiptē un citur.

 

Komentāri (9)

andrejs 10.08.2016. 12.13

Aizvakar krievu peldētāja Jūlija Jefimova izcīnija sudraba medaļu peldēšanā.

Politiķi [laikam tie buržuju] nezina, kā uzveikt Krieviju, un savu mērķu sasniegšanai izmanto sportistus, atzīst skandalozā peldētāja Jefimova, kura savulaik par dopinga lietošanu tika diskvalificēta uz 16 mēnešiem.

Kopš 2011.gada viņa dzīvo un trenējas ASV, kur viņas treneris ir Deivids Salo. Vienā grupā ar Jefimovu trenējas vēl trīs augsta līmeņa Krievijas izlases peldētāji

—————-

es nezinu – raudāt vai smieties – par kādu “uzveikšanu” un kurā jomā ir runa, ja pati sportiste jau piecus gadus dzīvo ASV, bet savu karsti mīļoto dzimteni, kuru “neviens nespēj uzveikt”, pašas vārdiem runājot, apmeklē reizi gadā uz kādu mēnesi gadā…

+3
0
Atbildēt

0

tara 10.08.2016. 08.58

Man šis mākslinieks palicis atmiņā ar savu teicienu:

Esmu vientuļais vilks… es vienmēr izdzīvošu. Bet arī tauriņiem ir tiesības dzīvot…

+4
-1
Atbildēt

0

traductrice 10.08.2016. 08.20

varbūt precīzāk būtu bijis – krievu vai krievu izcelsmes mākslinieks. Varbūt pat krievu izcelsmes amerikāņu mākslinieks. Krievijā mākslinieks nav ne dzimis, ne dzīvojis. un no psrsa laimīgi izmucis.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu