Darbnīcu cikls ar Edmundu Apsalonu - Aizraujošā loģika • IR.lv

Darbnīcu cikls ar Edmundu Apsalonu – Aizraujošā loģika

27
NULL

Aizraujošs ievads pragmatiskajā loģikā, kas paredzēts visiem, kuri vēlas izprast savas domāšanas, runāšanas un rīcības loģiskos principus, pilnveidot iemaņas mērķtiecīgi sarunāties, saprasties un sadarboties, iegūt pamatotu pārliecību par savām komunikatīvajām prasmēm.

Dr. Phil. Edmunda Apsalona darbnīcu ciklā Aizraujošā loģika ietilpst četras darbnīcas. Piedāvājam piedalīties visa cikla darbnīcās vai jebkurā no tām atsevišķi.              

Runas loģika: kāda ir monologa loģiskā kārtība? 17. februārī, plkst. 16:00-19:00
Sarunas loģika: kāda ir dialoga loģiskā kārtība? 17. martā, plkst. 16:00-19:00
Strīda loģika: kāda ir diskusijas loģiskā kārtība? 14. aprīlī, plkst. 16:00 -19:00
Attiecību loģika: kāda ir cilvēku saskarsmes loģiskā kārtība? 12. maijā, plkst. 16:00-19:00

Katru reizi runājot, sarunājoties vai diskutējot ar kādu cilvēku, mēs cenšamies viņam ne tikai kaut ko pateikt, bet vienlaicīgi arī kaut ko paveikt un panākt attiecībās ar viņu. Mūsu runāšana ir rīkošanās un attiecību veidošana. Acīmredzot ir jābūt kādai valodas lietojuma, rīcības un attiecību loģikai, kas varētu palīdzēt mums mērķtiecīgi saskaņot to, ko mēs vēlamies pateikt ar to, ko mēs vēlamies panākt.
Pragmatiskā (gr. prâgma – rīcība) loģika analizē ikdienišķa valodas lietojuma un sociālas rīcības loģisko kārtību – tos principus un prasības, kas ļauj mums sakārtot, sistematizēt un strukturēt savu runu, rīcību un attiecības ar cilvēkiem.
–        Kāda ir mūsu valodas lietojuma, rīcības un attiecību loģiskā kārtība?
–        Kāpēc mēs ne vienmēr runājam un rīkojamies loģiski?
–        Kāpēc mēs ne vienmēr izprotam savu attiecību loģiku?
–        Kā loģiski sakārtot savu runu, rīcību un attiecības?

Dalības maksa vienai nodarbībai 35 EUR, apmeklējot visas cikla nodarbības – 30 EUR.
Ja apmeklētas visas četras cikla darbnīcas, noslēgumā saņemsiet kursa beigšanas apliecību.
PIESAKIES ŠEIT!
Vietu skaits darbnīcā ierobežots.

Darbnīcas vada: Edmunds Apsalons, Dr.phil.
Brēmenes Universitātes un Latvijas Universitātes doktors filozofijā, viens no Latvijas vadošajiem speciālistiem komunikācijas teorijas un argumentācijas teorijas jomā. Balstoties uz Ludviga Vitgenšteina Valodas filozofiju, Džona Ostina Runas darbību teoriju, Jirgena Habermasa Komunikatīvās darbības teoriju un Niklasa Lūmana Sociālo sistēmu teoriju, izstrādājis pragmatiski orientētu valodas lietojuma loģikas izpratni.
Līdz 2014.gadam kā Latvijas kultūras akadēmijas Asociētais profesors vadījis nodarbības Loģikā, Zinātnes metodoloģijā, Filozofijas vēsturē, Valodas filozofijā un Komunikācijas teorijā.
Vairāku zinātnisku publikāciju autors latviešu, vācu, angļu un arābu valodās. Monogrāfiju autors: Valodas lietojuma loģika (2011, Zvaigzne ABC), Komunikācijas kompetence: kā sarunāties un veidot attiecības (2013, Zvaigzne ABC).

Runas loģika: kāda ir monologa loģiskā kārtība? 17. februārī, plkst. 16:00-19:00
1.      Vai mūsu runāšanai ir kāda loģika? Kāpēc nereti mūsu runāšana tiek vērtēta kā neloģiska? Kāda ir valodas lietojuma sintaktiskā (gramatiskā), semantiskā (nozīmes) un pragmatiskā (nolūku) kārtība? Kāda ir mūsu runas loģiskā struktūra un kādi principi to ļauj sakārtot?
2.      Vai mēs runājam sakarīgi? Kādas ir loģiskās saistības starp vārdiem un teikumiem mūsu runā? Kā izveidot loģiski korektu teikumu un loģiski secīgu stāstījumu? Kādas tipiskās sintaktiskās kļūdas mēs pieļaujam? Kad mūsu runā veidojas pretrunas un kā tās pārvarēt?
3.      Vai mēs runājam jēdzīgi? Kāda ir mūsu runas semantiskā kārtība? Kā mēs zinām vārdu un teikumu pareizo nozīmi? Ar ko atšķiras vārda un teikuma nozīme no to jēgas? Kā rodas semantiski pārpratumi un kā tos pārvarēt?
4.      Vai mēs runājam pārliecinoši? Cik mērķtiecīga ir mūsu runa? Kā veidot savu runu kā aizraujošu priekšnesumu? Kādi retoriski paņēmieni spēj uzlabot mūsu runas efektivitāti? Kā saskaņot verbālo runu ar neverbālo un paraverbālo?
PIESAKIES ŠEIT!

Sarunas loģika: kāda ir dialoga loģiskā kārtība? 17. martā, plkst. 16:00-19:00
1. Vai mūsu rīcībai ir kāda loģika? Kādi ir sociālās rīcības pamatveidi un tiem atbilstošais valodas lietojums? Kad mēs izvēlamies runāt un rīkoties stratēģiski, kad – normatīvi, ekspresīvi vai komunikatīvi.  Vai katra runa ir saruna un vai katra saruna ir dialogs?
2. Vai mēs protam veidot dialogu? Kāda ir sarunas pragmatiskā kārtība? Kāpēc sarunai vienmēr ir divas dimensijas – propozicionālā, kad mēs vēlamies kaut ko pateikt un performatīvā – kad vēlamies kaut ko panākt? Kādi komunikatīvi pārpratumi rodas no abu dimensiju nesaskaņotības?
3. Vai mēs protam sasniegt vienprātību? Kādi ir konsensa iespējamības nepieciešamie nosacījumi? Kā no konsensa loģiskajiem principiem nonākt pie komunikācijas ētiskajiem principiem, kas nosaka cilvēku saskarsmi?
4. Vai mēs formulējam savu viedokli komunikatīvi korekti? Kāpēc ne vienmēr mūsu viedoklis tiek pieņemts? Kāpēc mūsu viedoklis ir ne tikai informācija, kuru mēs sniedzam, bet arī pretenzijas, kuras mēs izsakām? Kā izteikt savu viedokli tā, lai sarunas partneris to saprastu un tam piekristu? Kādi ir dialoģiska saprašanās procesa hermeneitiskie principi?
PIETEIKIES ŠEIT!

Strīda loģika: kāda ir diskusijas loģiskā kārtība? 14. aprīlī, plkst. 16:00 -19:00
1. Vai mēs protam strīdēties konstruktīvi? Ar ko konstruktīva diskusija atšķiras no neauglīga strīda? Ar ko racionāla sarunas partnera pārliecināšana atšķiras no emocionālas ietekmēšanas un bezatbildīgas manipulācijas? Kā atšķirt racionālu argumentāciju no stratēģiskas manipulācijas?
2. Vai mēs varam pierādīt savu patiesību? Ko nozīmē – teikt patiesību? Kādiem teikumiem piemīt iezīme būt patiesiem vai aplamiem un kādiem – ne? Kāpēc izpratnes par patiesību var atšķirties? Kāda ir patiesības korespondences, evidences, koherences, konsensa un pragmatiskā izpratne?
3. Vai mēs varam pierādīt savu taisnību? Kāpēc atšķiras mūsu izpratne par pareizo un nepareizo? Kā normatīvi izvērtēt atšķirīgu viedokļu pareizumu? Vai ir kādas visiem cilvēkiem saistošas normas? Kā pamatot šādu normu neapstrīdamību?
4. Vai mēs varam panākt uzticēšanos? Kā pārliecināt sarunas partneri, ka mūsu viedoklis drošs, neapšaubāms un tam var uzticēties? Kā pārvarēt šaubas un nonākt līdz drošai pārliecībai? Kāda ir pārliecības loma mūsu dzīvē un vai visas mūsu pārliecības ir pamatotas? Kādi ir galvenie racionālas pārliecināšanas paņēmieni?
PIESAKIES ŠEIT!

Attiecību loģika: kāda ir cilvēku saskarsmes loģiskā kārtība? 12. maijā, plkst. 16:00-19:00
1. Vai mūsu attiecībām ir kāda loģika? Ar ko attiecību loģika atšķiras no attiecību psiholoģijas. Kādi ir svarīgākie attiecību loģiskie principi? Kā racionalizēt savas attiecības ar cilvēkiem komunikācijas procesā? Kāpēc visam, ko mēs sakām, ir konsekvences attiecību jomā?
2. Vai mēs esam racionāli?  Kas nosaka cilvēka komunikatīvo identitāti un vai mums ir nemainīga identitāte? Kā saprast pašam sevi? Kādi ir komunikācijas ētikas svarīgākie principi un kādas praktiskas prasības no tiem izriet? Vai amorāls cilvēks var rīkoties ētiski?
3. Vai mēs protam sarunāties, saprasties un sadarboties ar citiem cilvēkiem? Kāpēc mūsu komunikatīvo kompetenci nosaka ne tikai sarunāšanās prasmes, bet arī prasme saprasties un sadarboties? Kādas zināšanas, prasmes, pieredze un motivācija veido mūsu komunikācijas iemaņas?
4. Vai mūsu komunikācija ar citiem cilvēkiem ir sistemātiska? Kā sistematizēt un konceptualizēt savu saskarsmi ar cilvēkiem? Kā noteikt, kādos informācijas laukos mēs iekļaujamies, kādi informācijas kanāli ir mūsu rīcībā,  kādas ir prioritārās komunikācijas tēmas mūsu saskarsmei ar citiem cilvēkiem? Kā attīstīt savu komunikatīvo inteliģenci?

PIESAKIES ŠEIT!
Darbnīcu norise plānota ar pārtraukumu kafijas pauzei.

SEB bankas klienti un žurnāla “Ir Nauda” gada abonenti 2015. gada darnīcām saņem 20% atlaidi. Lai kļūtu par abonentu, nāc te:www.irir.lv/abonesana, raksti uz [email protected] vai zvani – 67281588.
Atlaides nesummējas.

 Vairāk informācijas: [email protected], 67281588

Norises vieta:  Rīgas Biznesa skola, Skolas ielā 11

Piedāvājam arī Edmunda Apsalona mācību seminārus uzņēmumiem 
Sazinies ar mums: tālr.: 29447030, [email protected]

Darbnīcas notiek sadarbība ar 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu