FOTO: Rīgas centru pieskandina koristi no visas pasaules • IR.lv

FOTO: Rīgas centru pieskandina koristi no visas pasaules

24
Veka, Patčaramons, Pattara un Tanjadhorns. Foto: Madara Rudzīte
Madara Rudzīte

Lielākais pārsteigums Rīgas viesiem ir latviešu balss tembrs un karstais laiks 

Trešdien Rīgā sākoties Pasaules koru olimpiādei, daudzviet pilsētā jau dzirdamas svešzemju dziesmas. Laikā starp mēģinājumiem un pilsētas iepazīšanu, kori no visām dalībvalstīm ir aicināti piedalīties draudzības koncertos. Olimpiādes sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Salna teic, ka programma veidota, mērķtiecīgi kombinējot dažādu valstu koru uzstāšanās.

Pēc pirmajām dienām Latvijā portāls Ir.lv dalībniekiem vaicāja par viņu iespaidiem Rīgā un gatavošanos olimpiādei.

Meiteņu kora “Crescendo Abesbatza” (Vitoria-Gasteiz pilsēta Basku zemē Spānijā) vadītāja Inma Aroijo (Arroyo) ar lepnumu stāsta, ka korim ir īsta basku dvēsele un dziesmas tiek dziedātas gan spāniski, gan basku valodā. Korim ir jau 26 gadi, un 12-17 gadus veco meiteņu koris ir ceļojis gan pa visu Spāniju, gan Franciju, Beļģiju un Austriju, kur arī 2008.gadā Grācā piedalījās Olimpiādē.

Viņa ar pārsteigta par latviešu balsīm. “Man šķiet, ka visi latvieši runā smaidot. Mēs Spānijā runājam zemu, zemu, bet šeit skaņa nāk gandrīz vai no vaigiem.” Divas dienas braucot autobusā no Spānijas, pilsētas apskate ir ieplānota tikai pēc uzstāšanās koncertos 10. un 11.jūlijā, bet uztraukuma par gaidāmo notikumu korim nav. “Mēs šeit esam, lai dalītos mīlestībā uz mūziku un iepazītu jauno. Protams, ka tiekties pēc uzvaras ir svarīgi, bet mums galvenais ir vienkārši būt šeit.”

Hēpana Jingdžu (Yingzhu) ir viena no jaunākajām Guangsī bērnu kora (Ķīna) dalībniecēm, bet droši angliski stāsta, ka neatceras, kad sākusi dziedāt korī. Angliski iepazīstinājusi ar sevi kā Džūliju, meitene uzreiz piebilst, ka Latvija ir ļoti tīra un klusa, bet daudz kas vēl nav redzēts, jo līdz šim visas dienas pagājušas mēģinājumos.

Hēpana teic, ka Latvija ir “ļoti brīva un var staigāt, kur grib”. Atmiņā no vienīgās pastaigas pilsētas centrā palikusi kāda baznīca, pasts un saldējuma veikals, bet kārtīgākas ekskursijas notiks pēc skolēnu koru sacensībām 10. un 11.jūlijā.

Džakartas jauniešu kora “ACS” (Indonēzija) diriģentam grūti saprast, kura korista rokas gaisā pašaujas visaugstāk, līdz intervijai tiek izvēlētas Rouzlīna un Greisa. Dziedājušas jau divus un četrus gadus, meitenēm šis ir pirmais kora brauciens ārpus Indonēzijas. Abas atviegloti nopūšas, jo laiks ir daudz labāks nekā mitrajā Indonēzijā. Kad Rouzlīna saka, ka visvairāk vēlas aiziet uz parku pilsētas centrā, viņa netic, ka Esplanāde tiešām ir Rīgas viducī. “Džakarta ir pārāk skaļa un netīra,” viņa skaidro. Arī Džakartas korim nākamās trīs dienas ir pilnas ar mēģinājumiem un koncertiem, un abas vienā balsī nosaka – mēs vienkārši ļoti gribam uzvarēt.

Čulalongkornas universitātes vidusskolas Čuladas kora koristi Veka, Patčaramons, Pattara un Tanjadhorns ir apņēmības pilni iegūt zelta medaļas. “Rīt mēs gribam iegūt zeltu skolēnu skatē un pēc pāris dienām gribam uzvarēt Sakrālās mūzikas konkursā.”

Lai arī viņiem pilsētas apskate vēl ir priekšā, Patčaramons aizrautīgi stāsta par Pareizticīgo katedrāli pie Esplanādes. Koris piedalījies 2012.gada Olimpiādē Sinsinati, ASV, bet abi puiši korim pievienojušies tikai šogad. Viņus pierunājis draugs, te palikuši, jo bijis interesanti. Arī kora repertuārs ir daudzveidīgs, iekļaujot dziesmas taizemiešu, angļu, latīņu un arī japāņu valodās.

Tā kā taizemiešu valodā ir pieci fonētiskie toņi, dziedāt savā valodā izrādās visgrūtāk. Jaunieši ir pārsteigti par to, ka cilvēki uz ielas vēlas fotografēties, un atzīstas, ka Latvijā cerējuši ieraudzīt sniega kupenas. Pēc sacensībām diriģents visu kori ir apsolījis aizvest uz Mežaparka estrādi, lai redzētu izslavēto “skaisto skatuvi mežā”.

Vērmanes dārzā un Esplanādē bezmaksas koncerti notiek vairākas reizes dienā, dalībnieku kori dzirdami arī Stacijas laukumā pie tirdzniecīas centra “Origo” un LU Botāniskajā dārzā līdz pat Olimpiādes beigām 19.jūlijā.

Vairāk informācijas meklējiet šeit.

 

Komentāri (24)

Alise 09.07.2014. 18.11

Šis ir labs pasākums.

Lai izdodas organizatoriem, un lai veicas dalībniekiem.

Un lai dalībniekiem Latvija paliek atmiņā kā skaista zeme ar labiem cilvēkiem un labu laiku!! :)

+7
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 09.07.2014. 18.42

Koru olimpiāde ir brīnišķīgs pasākums! Lai visiem dalībniekiem jaukas emocijas! Rīga IR skaista!!!!

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu