Mākslas akadēmijā atklās izstādi "Mākslas dzīres" • IR.lv

Mākslas akadēmijā atklās izstādi “Mākslas dzīres”

30
NULL

Izstādi veido LMA mākslas zinātnes 4.kursa studentes un tā būs veltīta visām 14 akadēmijas apakšnozarēm

Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) pirmā stāva izstāžu zālē ceturtdien, 20.februārī plkst.19 tiks atklāta izstāde “Mākslas dzīres”, kurā ar saviem darbiem piedalīsies 42 mākslinieki no dažādām mākslas nozarēm, simboliski svinot satikšanos, raksta aģentūra LETA. 

Izstādi “Mākslas dzīres” veido LMA mākslas zinātnes 4.kursa studentes un tā būs veltīta visām 14 LMA apakšnozarēm. “Mūsu galvenais mērķis ir jebkuram apmeklētājam parādīt, cik daudzveidīga ir mākslas dzīve Latvijā, izceļot to ar netradicionālu izstādes scenogrāfiju,” par “Mākslas dzīru” ideju stāsta viena no izstādes kuratorēm, LMA mākslas zinātnes 4.kursa studente Ieva Kalnača. “Ļausim apmeklētājiem ne tikai aplūkot pazīstamu Latvijas mākslinieku darbus, bet arī iejusties mākslinieka darbnīcas atmosfērā, izbaudīt nedaudz bohēmisko darbnīcas noskaņu un, protams, baudīt labu mākslu,” norāda Kalnača. 

Izstādes scenogrāfiju iedvesmojusi Anšlava Eglīša romānā “Homo Novus” aprakstītā mākslinieka darbnīca: “Diezgan lielai, bet pavisam dīvaina veida telpai visas sienas bija iešķības, visādu iekaktu izrobotas. Kādu kaktu aizsedza glezturis ar lielu, spodri baltu audekla uz tā. Gar sienām stāvēja grāmatām un visādiem darbnīcas sīkumiem piekrauti plaukti. No taupības krāsniņas pāri visai istabai kā varena sieksta stiepās norūsējusi skārda dūmu caurule. Tieši virs dzīru galda, kur savienojās posmi, caurule bija tā ielīkusi, ka likās – katru mirkli var atirt vaļā un nogāzties.” 

Akadēmija dibināta 1919.gadā, kad studijas tika sāktas trīs tēlotājmākslas nozarēs – gleznošanā, grafikā un tēlniecībā -, taču laika gaitā tajā apgūstamo mākslas virzienu skaits ievērojami paplašinājies. Patlaban bez trim minētajām iegūt izglītību var arī restaurācijas, vides, funkcionālā un metāla dizaina, scenogrāfijas, stikla mākslas, keramikas, vizuālās komunikācijas, mākslas zinātnes, tekstilmākslas un modes apakšnozarē. 

Izstādes laikā notiks arī diskusiju vakari un ekskursijas, kas ļaus apmeklētājiem ielūkoties mākslas rašanās pasaulē. 

“Mākslas dzīres” būs skatāmas līdz 13.martam. Apmeklējums būs bez maksas.

Vairāk informācijas akadēmijas mājas lapā

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu