Februāra beigās LNO pirmizrāde Mocarta operai "Figaro kāzas" • IR.lv

Februāra beigās LNO pirmizrāde Mocarta operai “Figaro kāzas”

26
Izrādes publicitātes foto. Foto no LNO mājas lapas

Izrādi veido mākslinieku komanda no Argentīnas

Piektdien, 28.februārī Latvijas Nacionālajā operā (LNO) notiks Volfganga Amadeja Mocarta komiskās operas “Figaro kāzas” pirmizrāde, kuru veidojusi argentīniešu mākslinieku komanda, raksta aģentūra LETA. 

Argentīniešu mākslinieku komandā strādā – režisors Marselo Lombardero, scenogrāfs Djego Siliano, kostīmu māksliniece Lusiana Gutmane un gaismu mākslinieks Horacio Efrons. Jauniestudējuma muzikālais vadītājs – latviešu diriģents Valdis Butāns. Lomās iejutīsies operas solisti Jānis Apeinis, Evija Martinsone, Sonora Vaice, Rihards Mačanovskis, Inga Šļubovska, Krišjānis Norvelis, Rihards Millers, Kalvis Kalniņš, Julianna Bavarska, Elīna Šimkus, Jūlija Vasiļjeva u.c., kā arī viessolisti Anna Konovalova un Aleksandrs Miminošvili. 

Režisora Lombardero interpretācijā Mocarta komiskās operas darbība risinās pagājušā gadsimta 80.gadu Latīņamerikas TV seriālu stilistikā, uzburot eksotisku, sociālas un erotiskas spriedzes piesātinātu gaisotni. Scenogrāfs Siliano, izmantojot Frīdas Kalo glezniecībai raksturīgās spilgtās krāsas, uz skatuves uzburs Dienvidamerikas svelmi un juteklisku gaisotni. 

Operas librets vēsta par atjautīgo Figaro, kas grib precēt daiļo istabeni Suzannu, bet meitenes valdzinājums skāris arī viņa darbadevēju Almavivu. Sākas mīlas intrigas ar pārģērbšanos.

Režisors Lombardero stāstīja, ka “Figaro kāzas” viņš vēlējies ienest dienvidu karstumu un krāsas. Viņaprāt, šai operai piemīt Vidusjūras reģiona siltais aromāts. 80.gadi Dienvidamerikas vēsturē ir ļoti tumšs posms – tieši šajā laikā augstāko pakāpi sasniedza diktatoru režīmi. Lai gan “Figaro kāzas” nav politiska drāma, tomēr Lombardero nolēmis neizvairīties arī no šī aspekta. Arī Latīņamerikas televīzijas seriālu stilistiku Lombardero izvēlējies, jo, ciemojoties Latvijā 1996.gadā, viņš atklājis, ka “ziepju operas” arī Latvijā ir populāras. Lombardero nolūks nav bijis izdomāt jaunu stāstu, bet gan padarīt Mocarta laika stāstu tuvu un saprotamu mūsdienu skatītājam. Klasika ir dzīvotspējīga tad, ja varam pierādīt, ka tajā risinātie dramatiskie konflikti ir nozīmīgi un svarīgi arī 21.gadsimta cilvēkam, stāstīja Lombardero. 

Nākamās operas izrādes notiks 1.martā un 15.martā, 11.aprīlī, 14.maijā, kā arī Rīgas Operas festivālā 5.jūnijā un 11.jūnijā. 

Biļetes cena 9 – 55 eiro. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu