Prezidents aicina Straujumu veidot jauno valdību • IR.lv

Prezidents aicina Straujumu veidot jauno valdību

99
"Vienotības" izvirzītā Ministru prezidenta amata kandidāte - pašreizējā zemkopības ministre Laimdota Straujuma (no kreisās), Valsts prezidents Andris Bērziņš un partijas "Vienotība" pārstāve - Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa tikšanās laikā Melngalvju namā. Foto: Ieva Lūka, LETA

Straujuma būs pirmā sieviete Latvijas vēsturē, kas ieņems premjera amatu

Valsts prezidents Andris Bērziņš pirmdien aicinājis pašreizējo zemkopības ministri Laimdotu Straujumu (Vienotība) veidot jauno valdību.

Straujuma kļūs par pirmo sievieti Latvijas vēsturē, kurai uzticēti premjerministra amata pienākumi. Līdz šim augstākajos valsts amatos ir bijušas četras sievietes – par Saeimas priekšsēdētājām bijušas Ilga Kreituse, Ingrīda Latimira (Ūdre) un pašreizējā Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa, bet laikā no 1999. līdz 2007.gadam Valsts prezidente bija Vaira Vīķe-Freiberga.

Pēdējās dienās izskan arī salīdzinājumi ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli. Straujuma zrnālistiem atzina, ka šādi salīdzinājumi ir glaimojoši, jo Merkele ir viena no pasaules ietekmīgākajām sievietēm. Taču viņa sevī šādas ambīcijas neredz. “Taču es esmu arī vienīgā zemkopības ministre. Man šie dzimumu jautājumi nešķiet tik būtiski. Galvenais, kā cilvēks domā un ko dara,” atzina Straujuma.

“Vienotība” svētdien valdes sēdē nolēmusi virzīt Straujumu par Ministru prezidenta amata kandidāti. Šai pašā valdes sēdē Straujuma arī uzņemta partijas “Vienotība” rindās.

“Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa iepriekš pauda, ka Straujuma pašreizējā valdībā ir vispieredzējušākais cilvēks valsts pārvaldē, tāpat viņai ir doktora grāds ekonomikā un pašreizējā amatā izdevies panākt līdzsvaru zemkopības nozarē, ziņo LETA.

Arī demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) pauda, ka Straujumas ļoti lielā pieredze valsts pārvaldē ir labs pamats, lai viņa sekmīgi tiktu galā ar premjera pienākumiem un nodrošinātu darbu pēctecību.

Līdzšinējais premjerministrs Dombrovskis pērn 27.novembrī paziņoja par atkāpšanos no amata. Viņš paskaidroja, ka tādā veidā uzņemas politisko atbildību par Zolitūdes traģēdiju, kas prasīja 54 cilvēku dzīvības.

Pēc Dombrovska demisijas notika vairākas politisko konsultāciju kārtas, “Vienotība” divas reizes piedāvāja prezidentam savus premjera amata kandidātus, taču abas reizes Valsts prezidents Bērziņš tos noraidīja.

Paredzēts, ka jauno koalīciju veidos līdzšinējie valdības partneri – “Vienotība”, VL-TB/LNNK, Reformu partija un pie frakcijām nepiederošie deputāti, pieaicinot pašreiz opozīcijā esošu Zaļo un zemnieku savienību.

 

Komentāri (99)

dace_ampermane 06.01.2014. 18.41

Lasu atsauksmes.

Šeit valda piesardzīgs optimisms :) [ločmelis klusē, konsultējās Antonijas ielā]

+18
-3
Atbildēt

2

    ilmisimo > dace_ampermane 06.01.2014. 18.53

    ..piesardzīgs optimisms :)

    __________________

    aina brīnumaina, lai ar drusku dīvaina…

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Alise > dace_ampermane 06.01.2014. 19.34

    raksturojums diezgan precīzs. Domāju, ka ločmelis pat vēl nekonsultējas, jo viņa saimnieki vēl īsti paši nezina, kā nopozicionēties šobrīd :)

    Un lamam ar taisnība, ka aina brīnumaina, jo diezgan liela vienprātība bez krasiem pretējiem apgalvojumiem reti šeit ir starp komentētājiem.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

Pēterītis 06.01.2014. 18.16

Gandarījums, ka latviskās politiskās kultūras partijas sekmīgi spēj vienoties. Partnerība ar RP bija spēcīgs gājiens pret SC škelšanas un valdīšanas politikas virtuoziem, kas tagad dod labas izredzes Dombrovska iesākto sekmīgi turpināt.

+17
-4
Atbildēt

0

ilmisimo 06.01.2014. 17.58

kas vēl dikti svarīgi

– Bērziņtēvs nejūtas dikti aizēnots. Pagaidām.

+14
-2
Atbildēt

4

    Vineta > ilmisimo 07.01.2014. 00.44

    DD1

    Varētu tā būt, ka viņš negribēja nokļūt staltā, latviski un angliski veikli runājošā Pabrika ēnā,

    Iknedēļas tikšanās ar pederastijas sludinātāju Bērziņu nevilināja.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Pēterītis > ilmisimo 06.01.2014. 18.21

    Bērziņtēvam jau cits variants natika atstāts, lai cik to kāds arī vēlējās.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > ilmisimo 06.01.2014. 18.36

    >DD1

    .. gan tā, gan plašākā ainā – it kā formāli Bērziņtēva “‘kritēriji”‘ izpildīti un vēl tālāku cackāšanos ar SC “puikiem” Bērziņtēvam būs grūtāk pamatot..

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    peerku > ilmisimo 06.01.2014. 18.27

    > lama

    Varētu tā būt, ka viņš negribēja nokļūt staltā, latviski un angliski veikli runājošā Pabrika ēnā, visticamāk jau bijis kāds precedents, varbūt, kad NATO spice viesojās Rīgā

    +14
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu