71 gada vecumā miris amerikāņu mūziķis Lū Rīds • IR.lv

71 gada vecumā miris amerikāņu mūziķis Lū Rīds

33
Lū Rīds. Foto: EPA/LETA

Lū Rīda grupa “Velvet Underground” kļuva slavena ar mākslas un mūzikas sintēzi

71 gada vecumā miris leģendārais amerikāņu mūziķis un “Velvet Underground” līderis Lū Rīds, kas tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem rokmūziķiem, vēsta LETA/BBC.

Kā pavēstīja Rīda literārais aģents, Rīds nomira no hroniskas aknu saslimšanas.

Rīds nekad nav slēpis savu aizraušanos ar dažādām apreibinošām vielām, kas iemūžināta arī vairākās viņa dziesmās, tai skaitā heroīnam veltītajā “Velvet Underground” himnā “Heroin”.

Kaut arī pēdējos gados mūziķis veiksmīgi pārvarējis savas atkarības, ilggadīgās uzdzīves, kā arī pārslimotā hepatīta sekas atstājušas iespaidu uz Rīda veselību.

Šogad Rīds atcēla piecus koncertus un maijā viņam tika veikta aknu transplantācija, mūziķim lepni paziņojot, ka viņš “mūsdienu medicīnas triumfs”. Tomēr viņa sieva, mūziķe un māksliniece Lorija Andersone, atklāja, ka operācija veikta tādēļ, ka Rīds hroniskas aknu mazspējas dēļ bijis tuvu nāvei.

“Velvet Underground” kļuva slavena ar mākslas un mūzikas sintēzi un par sadarbību ar Endiju Vorholu.

Kaut arī “Velvet Underground” nekad nav guvusi lielus komerciālus panākumus, taču Lū Rīda un Džona Keila vadītā grupa būtiski ietekmēja rokmūzikas attīstību turpmākajās desmitgadēs.

XX gadsimta septiņdesmito, astoņdesmito un deviņdesmito gadu pankroka, glemroka un alternatīvā roka kustības būtiski ietekmējušās no Rīda, kura dziesmām savas versijas iedziedājuši neskaitāmi mūziķi, tai skaitā REM, Deivids Bovijs, “Nirvana”, Petija Smita un daudzi citi.

Kā reizi izteicās producents Braiens Īno, “”The Velvet Underground” pirmais albums tika pārdots tikai 10 000 eksemplāros, bet ikviens, kas to nopirka, nodibināja grupu”.

“Velvet Underground” 1996.gada tika iekļauta Rokenrola slavas zālē.

Pēc aiziešanas no grupas 1970.gadā Rīds divus gadus vēlāk izdeva pirmo solo albumu “Lou Reed”, taču labāk pazīstams ir tajā pašā gadā izdotais un Deivida Bovija producētais albums “Transformer”, kurā ir divas no viņa labāk zināmajām dziesmām “Perfect Day” un “Walk on the Wild Side”.

Kā solomākslinieks Rīds izdevis 20 studijas albumus, no kuriem pēdējais “Hudson River Wind Meditations” iznāca 2007.gadā.

 

Komentāri (33)

Inese 28.10.2013. 11.27

Pēc aiziešanas no grupas 1970.gadā Rīds divus gadus vēlāk izdeva pirmo solo albumu “Lou Reed”, taču labāk pazīstams ir tajā pašā gadā izdotais un Deivida Bovija producētais albums “Transformer”, kurā ir divas no viņa labāk zināmajām dziesmām “Perfect Day” un “Walk on the Wild Side”.
======================

Pilnīgi bezjēdzīga rindkopa, ar ko neslēgt šo tekstu. Izcilie Berlin, New York vai, piemēram Magic and Loss teksta autoram nav zināmi, vai ne?

http://www.youtube.com/watch?v=KWm_RzQuWhk

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu