Iznācis žurnāla "Teātra Vēstnesis" jaunais numurs • IR.lv

Iznācis žurnāla “Teātra Vēstnesis” jaunais numurs

35
NULL

Izdevuma centrālā tēma formulēta provokatīvi: “Aktiera un režisora naidpilnā mīla”

Ir iznācis žurnāla “Teātra Vēstnesis”  jaunais numurs. Jaunā izdevuma centrālā tēma formulēta provokatīvi: “Aktiera un režisora naidpilnā mīla”. 

Par šo divu teātra profesiju sarežģīto mijiedarbību un sinerģiju raksta kritiķis Normunds Naumanis, viņš arī sarunājas ar režisoru Vladislavu Nastavševu. Savu skatījumu uz aktiera radošo patstāvību un personas neaizskaramību pauž aktrise un režisore Indra Roga. Režisore Māra Ķimele raksta par režisoru kā par kopējās spēles noteikumu radītāju, aktieris Arturs Krūzkops stāsta par sadarbību ar režisori Gaļinu Poliščuku, Lāsma Kugrēna – ar Mihailu Kublinski. 

Sadaļā “Process” sezonas noslēguma jauniestudējumu apskats, tostarp mūzikas kritiķis Armands Znotiņš pēta Riharda Vāgnera tetraloģijas “Nībelunga gredzens” iestudējumu Nacionālajā operā, teātra zinātniece Ieva Struka analizē A. Strindberga un H. Ibsena iestudējumus JRT, pētnieks Deniss Hanovs apcer aizliegto jēdzienu un “bijušo cilvēku” tēmu Valmieras teātra izrādēs “Zojkina kvartira” un “Doktors Živago”. 

Numura intervijās bez vidutāja sarunājas divi Oļģerta Krodera Hamleti – aktieri Rihards Rudāks un Juris Bartkevičs. Aktieri Uldi Anži intervē kritiķe Līga Ulberte. 

Sadaļā “Vārds teātra cilvēkiem” savu redzējumu pauž aktieri Leonīds Lencs, Baiba Broka, Madara Saldovere un mūziķis Jēkabs Nīmanis. Šāgada LKA aktierkursa absolventus raksturo pasniedzēji Pēteris Krilovs, Inga Pērkone-Redoviča un Zane Kreicberga. 

“Leģendu” statusā – režisors un dramaturgs Pēteris Pētersons un aktieris Jānis Kubilis. 

Teātra zinātniece Margarita Zieda intervē Viļņas Nacionālā teātra māksliniecisko vadītāju Audroni Ļugu, uzsverot, ka kultūrā mārketinga intereses nedrīkst apsteigt mākslas idejas. Ārvalstu teātra sadaļā intervija ar beļģu multimākslinieku Janu Fabru un raksts par vācu komponista un režisora Heinera Gēbela performanci “Šiftera lieta”. 

Žurnāls tiek izdots ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Žurnālu “Teātra Vēstnesis” var iegādāties Latvijas profesionālajos teātros, “Narvesen” kioskos un “Jānis Roze” grāmatnīcās.

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu