Igaunijā par spiegošanu Krievijai aiztur bijušo drošībnieku • IR.lv

Igaunijā par spiegošanu Krievijai aiztur bijušo drošībnieku

21
Foto: Kaspars Krafts, F64

Kaimiņu lielvalsts labā strādājis bijušais PSRS laika VDK darbinieks

Igaunijas Drošības policija (KaPo) trešdien aizturējusi sava dienesta bijušo amatpersonu Vladimiru Leitmanu, kas tiek turēts aizdomās par valsts nodevību, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz sabiedrisko raidorganizāciju ERR. Piektdien Harju apriņķa tiesa viņam kā drošības līdzekli piemēroja sešu mēnešu apcietinājumu.

KaPo uzskata, ka Leitmans gadiem ilgi vācis informāciju Krievijas izlūkdienesta uzdevumā. Viņš ir bijušais PSRS Valsts drošības komitejas (VDK) virsnieks, kas 1991.gadā pārgāja Igaunijas izlūkdienesta dienestā, bet kopš 1997.gada strādāja KaPo. Igaunijas amatpersonas pavēstīja, ka Leitmans Krievijas labā strādājis līdz pat savai atvaļināšanai 2011.gadā, taču, kad viņš to sācis darīt, vēl nav noskaidrots. Leitmans dzimis 1950.gadā Tallinā un Igaunijas drošības dienestos pildījis tīri tehniskus uzdevumus un atbildīgus amatus nav ieņēmis.

Kā stāsta igauņu amatpersonas, Leitmans nopratināšanā savu vainu esot atzinis. Igaunijas varasiestādes vairākās slēptuvēs atradušas ievērojamas summas skaidrā naudā. Pagaidām nav iegūta informācija, ka Leitmans Krievijai būtu nodevis arī kādas Igaunijas sabiedrotās valsts noslēpumus.

Piektdien preses konferencē KaPo ģenerāldirektors Arnolds Sinisalu uzsvēra, ka Leitmana atmaskošana nav bijusi nejaušība, bet gan ilga darba un pamatīgas analīzes rezultāts. “Šobrīd savākts pietiekami daudz informācijas, lai apgalvotu, ka viņš strādāja Krievijas Federācijas specdienestu labā,” norādīja KaPo priekšnieks.

Aizturētais paudis gatavību sadarboties ar izmeklētājiem un uzrādīt personas, ar kuru starpniecību viņš nodevis ziņas Krievijas izlūkdienestiem, pavēstīja prokurore Inna Omblera, kas vada izmeklēšanu šajā lietā.

Līdz šim Igaunijā par valsts nodevību ir notiesātas divas personas. 2009.gada februārī kādreizējo augsta ranga amatpersonu Hermanu Simmu tiesa atzina par vainīgu valsts nodevībā un slepenas informācijas nodošanā Krievijas Ārējās izlūkošanas dienestam, piespriežot viņam divpadsmit gadu un sešu mēnešu cietumsodu.

Savukārt pagājušā gada jūlijā tika notiesāts KaPo bijušais virsnieks Aleksejs Dresens, kam par valsts nodevību un slepenas informācijas nodošanu Krievijai tika piespriesti 16 gadi cietumā. Par līdzdalību šajos noziegumos tika notiesāta arī viņa sieva Viktorija Dresena, kam tika piespriesti seši gadi nosacīti ar piecu gadu pārbaudes termiņu.

KaPo bijušais vadītājs Raivo Aegs pagājušajā gadā brīdināja, ka Krievijas izlūkdienesti Igaunijā pastiprinājusi aģentu vervēšanu. “Krievijas slepenie dienesti, šķiet, atsakās atzīt, ka Igaunija un citas okupētās valstis tagad tiem neatgriezeniski kļuvušas par ārzemēm, nevis joprojām ir Krievijas vai attiecīgi Padomju Savienības sastāvdaļas,” rakstā, kas pagājušajā rudenī bija publicēts laikrakstā “Eesti Ekspress”, norādīja Aegs.

Atsaucoties uz Aegu, Sinisalu atgādināja, ka nodevēju nav tikai viens vai divi, taču vienlaikus atzina, ka nāktos jautāt, kā bijušais VDK darbinieks kļuvis par KaPo amatpersonu. “Tolaik mēs saskārāmies ar lielu daudzumu sarežģītas tehnikas vienību, un jāņem vērā tā laika konteksta īpatnības, kad Igaunijas Republika pieņēma lēmumu uzņemt Leitmanu drošības iestāžu dienestā. Lūdzu mēģiniet to saprast! Viņš tobrīd neturpināja sadarbību ar bijušajiem VDK līdzstrādniekiem. Tas notika vēlāk,” piebilda KaPo ģenerāldirektors.

Komentāri (21)

janis17 09.08.2013. 19.14

Kaimiņu lielvalsts labā strādājis bijušais PSRS laika VDK darbinieks
__________________________________________________

Visiem taču zināms, ka tie nemēdz būt “bijušie”

+16
0
Atbildēt

0

oktaavs 10.08.2013. 19.40

Cik pie mums ir notiesāti un iesēdināti par spiegošanu īpaši draudzīgās valsts labā ? Neviens ? Viss kārtībā ?
Jauki.. Secinājumus vajag ?

+11
0
Atbildēt

4

    marchaeva > oktaavs 12.08.2013. 22.41

    nu mums jau tāds līdzīgs vadošā vēlētā amatā vai tik nestrādā..
    sarakste inetā taču bija. Tur taču viss skaidrs. Ziņotāju gan sagrieza. Vainīgo neatrada. nav jau snoudens.
    Liepājā arī pirms gadiem bija līdzīgs gadījums, kad vietējo policistu priekšnieku sesku banda lïdz politiskajam patvērumam Lielbritānijā pat aizdzina, paši turpina šeptēt un nu pat mealurgam simtiem milonu savilkuši.

    cits atkal Eiropas Aramentā tusē un deportācijas attaisno, bet vēl citi t.s. mūžīgo uguni Daugavpilī plāno.
    Tā lūk iet kad igauņi un leiši savu sit tūkstošu lielo armijnieku kolonnu 90. lika ārā un aktīvākus izķer un ietupina, bet mums viņi Rīgā suņus staidzina, pie sava peminekļa tusē un vēlēšanās balso cītīgi, kā rus TV saka.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Arnis Miķelsons > oktaavs 11.08.2013. 10.00

    Secinājums un patiesība ir tāda, ka tajos amatos, kam būtu jātver un jātiesā sēž tie, kas ir jānotver…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    dzintarz > oktaavs 10.08.2013. 19.56

    Secinājumus? Laikam “sen neesat pa galvu dabūjis?”

    Iz Latvju “presidenta berzingoviča” Runas Pērlēm.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    oktaavs > oktaavs 10.08.2013. 20.12

    Vilks
    Tie, kas šo izbīdīja, tādos teikumos laikam tikai runā.
    Varbūt tāpēc šis to atcerējās un piekrita kandidēt ? :)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Elīna Barkovska 10.08.2013. 21.47

Mums nav spiegu mums viss notiek bez slēpšanās, ušaks uz Antonijas ielu gan staigā gan meilus sūta, un visu Rīgu okupējis, bet letiņi tik vaid un sten, bet ko tad MĒS VARAM??! :)

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu